Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να αναμιχθεί στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ επιμένει να χαρακτηρίζει ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, την […]
Το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να αναμιχθεί στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ επιμένει να χαρακτηρίζει ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, την ένταση που επικρατεί εδώ και καιρό στο Αιγαίο.
Όπως είπε, «το NATO δεν προτίθεται να εμπλακεί ή να διαμεσολαβήσει για την επίλυση των διενέξεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο», για να προσθέσει «αυτό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα όσα είπε πει ο ίδιος και πάλι στο Anadolu πριν από περίπου ένα μήνα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, για το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Υπογράμμισε δε, πως προσδοκά την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν σε «κάποια θέματα» σε διμερές επίπεδο, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Αυτό δεν είναι ζήτημα για το NATO, είναι κάτι που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι και συμβάλλουν στην συλλογική ασφάλεια των μελών NATO.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του NATΟ» και «συνεισφέρουν στην συλλογική του άμυνα».
«Προσδοκώ ότι οι διαφορές που παρατηρούμε σε κάποια ζητήματα θα λυθούν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας» προσθέτει.
Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, που έγινε την Πέμπτη, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, «συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές μέσω του διαλόγου».
Πηγή: UNFOLLOW