Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών, διαμήνυσαν, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ισραηλινές πηγές
Ένα ακόμη βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ συνιστά η επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Τουρκία. Ο Μπένι Γκαντζ επισκέφτηκε την Παρασκευή για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας είδε, όμως, και τον Ερντογάν, ο οποίος δεν συνηθίζει να συναντά υπουργούς ξένων χωρών, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια των επαφών των δυο κρατών και των εκατέρωθεν προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Αποκατάσταση αμυντικών σχέσεων
Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι επανενεργοποιούν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας, ενώ από τις κοινές δηλώσεις δεν έλειψαν οι αβρότητες και οι ευχαριστίες.
Ο Μπένι Γκαντζ ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο για όσα έχουν κάνει οι τουρκικές υπηρεσίες Άμυνας στο να σώσουν τις ζωές των Ισραηλινών και των μελών της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Άγκυρα, οι δυο τους συζήτησαν θέματα στρατηγικής σημασίας και συμφώνησαν ότι και τα δύο κράτη πρέπει να κάνουν βήματα προς την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία.
Νωρίτερα, ο Γκαντζ συναντήθηκε με τον Χουλουσί Ακάρ και στις κοινές τους δηλώσεις ανέφερε ότι «φέτος, ως αποτέλεσμα των στενών επαφών μας, πετύχαμε στο να αποτρέψουμε μια σειρά από απειλές έναντι Ισραηλινών και μελών της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία».
Αντίδραση, πάντως, ήρθε και από τις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να χαιρετίζει τον διορισμό ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία στο πλαίσιο της βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ.
Οι επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν εν πολλοίς μυστικά και σε χαμηλόβαθμο διπλωματικό επίπεδο, όμως τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν βήματα προόδου και ανώτεροι αξιωματικοί ασφάλειας είχαν σειρά διαβουλεύσεων.
«Η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος αλλάζουν. Συμμαχίες, κάποιες που μπορεί να θεωρούνταν αδύνατες πριν λίγο καιρό, χτίζονται στον απόηχο μεγάλων απειλών, όπως το Ιράν» δήλωσε με νόημα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Η αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο
Ο ισραηλινός υπουργός, πάντως, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά σε Ελλάδα και Κύπρο μπροστά στον Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας πως οι δύο χώρες είναι φίλες και το Τελ Αβίβ διατηρεί ισχυρές συνεργασίες μαζί τους.
«Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαντζ.
«Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση διατηρώντας ανοιχτό διάλογο στις σχέσεις μας» τόνισε.
Το Ισραήλ καθησυχάζει την Ελλάδα για την προσέγγιση με την Τουρκία
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών, διαμήνυσαν, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες ισραηλινές πηγές.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος. Οι ίδιες πηγές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών.
«Έχουμε κοινά συμφέροντα και αμοιβαία οφέλη» στη διμερή σχέση, επισήμαναν και ανέφεραν όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι σχέσεις τόσο περισσότερο στενότερες γίνονται. Παρατήρησαν πως η σχέση αναπτύσσεται όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των δύο κοινωνιών. Όπως διαπίστωσαν, υπάρχουν εκατέρωθεν των λαών θετικά συναισθήματα.
Ενδεικτικός των στενών διμερών σχέσεων και του βάθους τους είναι ο αριθμός των διμερών εκατέρωθεν επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις κοινές επισκέψεις αξιωματούχων του Ισραήλ με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παρά μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προσέθεσαν.
Εστιάζοντας στους τομείς διμερούς συνεργασίας, αναφέρθηκαν στην οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, παρατήρησαν πως όταν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώθηκαν, οι Ισραηλινοί τουρίστες ανακάλυψαν την Ελλάδα και έπειτα από δύο χρόνια μετά την επιδείνωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγει την Τουρκία επανήλθε στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από τη χειροτέρευση, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Μάλιστα, εκτίμησαν πως οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ στην Ελλάδα θα αυξάνονται κάθε χρόνο.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκαν στην επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Διατύπωσαν τη βούληση του Ισραήλ να ελαχιστοποιηθούν οι προστριβές και να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και χαρακτήρισαν σημαντική την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα.