Κίνα: Ετοιμαζόταν να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ο Χου Τζιντάο πριν τον βγάλουν «σηκωτό»;

Κίνα: Ετοιμαζόταν να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ο Χου Τζιντάο πριν τον βγάλουν «σηκωτό»;

Το Nikkei Asia επανέρχεται στο ζήτημα που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το συνέδριο του ΚΚ Κίνας, την απομάκρυνση του Χου Τζιντάο από την αίθουσα.

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την απομάκρυνση του Χου Τζιντάο από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Το Nikkei Asia εξετάζει το σενάριο της απομάκρυνσης του πρώην προέδρου της Κίνας από τον χώρο του συνεδρίου επειδή ήθελε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και όχι για λόγους υγείας, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΚΚ.

«Μια πηγή με πολιτικές διασυνδέσεις μοιράστηκε μαζί μας όσα έχουν διαρρεύσει παρά τον σκληρό έλεγχο των πληροφοριών στη χώρα», γράφει ο συντάκτης της οικονομικής εφημερίδας, Κατσούγι Νακαζάβα, ο οποίος έζησε επτά χρόνια στην Κίνα ως ανταποκριτής.

«Το Σάββατο, την τελευταία μέρα του εθνικού συνεδρίου, όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας κάθονταν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου του Λαού, αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τον Χου», μετέφερε στον αρθρογράφο του Nikkei Asia η πηγή του.

Όλοι ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί
Αυτό που φοβόντουσαν όλοι ήταν να τους σταματήσει ο Χου και να τους εκφράσει τη γνώμη του. Όποιο θέμα προς συζήτηση κι αν επέλεγε να θίξει, εκείνοι δεν ήθελαν να το ακούσουν. Στην πραγματικότητα, το να τους δει κάποιος να μιλούν με τον Χου και να δίνουν πιθανώς λάθος απάντηση, ήταν ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο. Όλοι τους ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί. Αυτό που είχε στο μυαλό του ο Χου ήταν ξεκάθαρο σε όλους: καταπιεσμένη δυσαρέσκεια για τον Σι», υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Nikkei Asia.

«Ωστόσο κάτι πήγαινε στραβά εδώ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι γνωστό για την αυστηρή του πειθαρχία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Χου, πρώην ηγέτης του κόμματος, δεν θα χαλούσε τη μεγάλη στιγμή του Σι εκφράζοντας δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Έτσι κι αλλιώς, οι αξιωματούχοι που έχουν αποσυρθεί δεν κάνουν συχνά δημόσιες εμφανίσεις. Ακόμα και και σε κλειστούς κύκλους όμως, δεν φέρονται με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία του τωρινού ηγέτη.

Εδώ όμως μπορεί να συνέβαινε κάτι μάλλον ασυνήθιστο. Πιθανόν να είναι αλήθεια ότι ο Χου δεν αισθανόταν καλά κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου. Ακριβώς όμως επειδή δεν αισθανόταν καλά, υπήρχε η πιθανότητα να «ξεφύγει» η συμπεριφορά του», τονίζει ο αρθρογράφος, συμπληρώνοντας ότι η εξήγηση που δόθηκε αργότερα μέσω του κρατικού πρακτορείου Xinhua περιέχει ορισμένα ενδιαφέροντα «στοιχεία».

Η ανάρτηση του Xinhua

«Ο ρεπόρτερ του πρακτορείου Xinhuanet Λιου Τζιαγουέν έμαθε ότι ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης του 20 συνεδρίου του ΚΚΚ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε ανάρρωση. Όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της τελετής, ένα μέλος του προσωπικού τον συνόδευσε στη διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα είναι πολύ καλύτερα», έγραψε το πρακτορείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λιου Τζιαγουέν δεν είναι ένα «απλός» ρεπόρτερ, αλλά ένα πολύ ισχυρό όνομα στη δημοσιογραφία της Κίνας και αντιπρόεδρος του Xinhuanet.

«Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Χου Τζιντάο καθόταν ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Λι Ζανσού, τον 72χρονο απερχόμενο πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας. Είπε ο Χου στον Σι και τον Λι ότι ήθελε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της τελετής; Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, αν και αυτή η φήμη δεν μπορεί να επαληθευτεί. Μπορεί επίσης να είναι υπερβολή.

Όμως το η ανάρτηση του Xinhua υποδηλώνει ένα τέτοιο πλαίσιο. Ενώ οι περισσότεροι εστίασαν στο δεύτερο μέρος του tweet, περί απομάκρυνσης για λόγους υγείας, το πρώτο μισό είναι εκείνο που περιέχει μια μεγάλη αποκάλυψη. Υπονοεί ότι, παρόλο που ο Χου δεν έπρεπε να παρευρεθεί για λόγους υγείας, τελικά το έκανε αψηφώντας τις επιθυμίες του Σι. Γιατί επέμενε όμως να δώσει το παρών;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος του ασιατικού Μέσου.

Βαθιά στεναχωρημένος
«Αν και η αλήθεια καλύπτεται από μυστήριο, ένα είναι το σίγουρο. Σε εκείνη τη σκηνή, ο Σι αισθανόταν περήφανος για την πολιτική του νίκη. Ο Χου, που καθόταν δίπλα του, πρέπει να ένιωθε βαθιά στενοχωρημένος που δεν κατάφερε να προφυλάξει τους προστατευομένους του. Ο κόκκινος φάκελος που βρισκόταν μπροστά στον Χου περιείχε τα ονόματα των μελών της νέας ηγετικής μονάδας του κόμματος, κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε καν να κοιτάζει. Η νέα Διαρκής Επιτροπή δεν περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, που στα 67 του θεωρείται ακόμη νέος για να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Επίσης, δεν περιλαμβάνει τον αρ. 4 του κόμματος, Γουανγκ Γιανγκ, που είναι στην ίδια ηλικία».

Όπως τονίζεται, και οι δυο άνδρες συνδέονται με την Κομμουνιστική Νεολαία του Χου, μια «θερμοκοιτίδα» για τις μελλοντικές πολιτικές ελίτ της χώρας την οποία φαίνεται πως παραμερίζει σιγά σιγά ο Σι.

«Ένα ακόμη σημαντικό χτύπημα για τον Χου ήταν το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Χου Τσουνχούα, ο προστατευόμενός του με το παρατσούκλι «Μικρός Χου», όχι μόνο έμεινε εκτός της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτμπιρό, αλλά την επόμενη μέρα εξαναγκάστηκε να φύγει και από το Πολιτικό Γραφείο, παρότι είναι ακόμη μόλις 59 ετών», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

Είπε μερικά λόγια στον Σι

Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει στα βίντεο από το περιστατικό στην τελετή λήξης του συνεδρίου, όταν ο Χου Τζιντάο σηκώθηκε τελικά απρόθυμα από τη θέση του για να οδηγηθεί έξω από την αίθουσα, είπε μερικά λόγια στον Σι Τζινπίνγκ, που απλώς του έκανε ένα νεύμα και άγγιξε στον ώμο τον προστατευόμενό του Λι Κεκιάνγκ, σαν να ήθελε να τον παρηγορήσει…

«Όταν ο Χου μίλησε στον Σι πριν φύγει από τη σκηνή, η συμπεριφορά του τελευταίου ήταν ψυχρή και εχθρική. Ο Σι δεν έστρεψε καν το σώμα του προς τον Χου και απλώς έκανε ένα νεύμα, με το πρόσωπο στραμμένο μπροστά. Λίγες θέσεις πιο κάτω, ο Χου Τσουνχουά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, σταυρώνοντας τα χέρια του – μιας κίνηση που δεν συνηθίζει – και με το πρόσωπό του να συνοφρυώνεται. Γνώριζε για τον υποβιβασμό του. Σε μια ταπεινωτική στιγμή για εκείνον την επόμενη ημέρα, ο Τσουνχουά χρειάστηκε να χαμογελάσει καθώς ο Σι περνούσε από μπροστά του στο πλαίσιο μιας άλλη τελετής», προσθέτει το δημοσίευμα.

Μπορεί η έκφραση του Τσουνχουά να ήταν προβληματισμένη κατά την εξευτελιστική απομάκρυνση του Χου Τζιντάο από το συνέδριο, όμως ένας άλλος κορυφαίος αξιωματούχος, ο 63χρονος Λι Τσιανγκ ήταν όλο χαμόγελα.

Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο στενός σύμβουλος του Σι Τζινπίνγκ θα γινόταν μέλος της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής που κρατά στα χέρια της τα κλειδιά της εξουσίας στην Κίνα, και μάλιστα θα είναι δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Κινέζο πρόεδρο.

«Εκείνη τη στιγμή, ήταν ήδη ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι νικητές και ποιοι οι χαμένοι. Αυτή είναι η εικόνα της μάχης για την εξουσία μέσα σε ένα κόμμα», καταλήγει η ανάλυση του Nikkei Asia.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ