Στοίχημα για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων
Ως «δύσκολη» και «ανησυχητική» περιέγραψε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων την Τρίτη στη σκιά και της υπογραφής του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου που αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Μία νέα πρόκληση που από την Αθήνα εκτιμάται ως προσπάθεια υλοποίησης του πρώτου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης και έχει σημασία να ακυρωθεί και να χαρακτηριστεί παράνομο.
Στοίχημα για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων και προσπάθεια προεκλογικής τους αξιοποίησης ενώ για την Αθήνα είναι σημαντικό να μην δείξει και στοιχεία πανικού απέναντι στους χειρισμούς της Τουρκίας. Με λέξη κλειδί την «αποδραματοποίηση», που υπογραμμίστηκε και στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης: Le Figaro: Το μεγάλο τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο
Ψυχραιμία και υπευθυνότητα
Με την ψυχραιμία να παραμένει το πρώτο ζητούμενο στην ατζέντα της Αθήνας.
Παρά τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν και τις σαφείς διαφωνίες στο ζήτημα των χειρισμών, τα κόμματα δείχνουν συμμερίζονται την ανάγκη για τήρηση μίας υπεύθυνης στάσης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ αναγνωρίζουν την επικίνδυνη κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία.
Την ίδια στιγμή στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα της δοκιμής του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στην οποία, σύμφωνα με το Bloomberg προχώρησε η Άγκυρα την Τρίτη.
Χαμηλοί τόνοι στο Πεντάγωνο
Στο Πεντάγωνο αλλά και το ΥΠΕΞ οι αντιδράσεις ήταν αφοπλιστικά ψύχραιμες, με τους αρμόδιους να δηλώνουν ότι εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, προστίθεται σαφώς στο καλάθι της «κλιμάκωσης», αλλά δεν αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες.
Με αναλυτές να δείχνουν ως μεγαλύτερο και σαφέστερο πρόβλημα, που όντως μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον και ήδη δίνει σχετικό προβάδισμα στην Τουρκία το γεγονός ότι αναπτύσσει ταχύτατα την αμυντική της βιομηχανία σε αντίθεση με την Ελλάδα. Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν με υπερηφάνεια ότι η Άγκυρα καλύπτει το 85% των αμυντικών της αναγκών από την εγχώρια βιομηχανία, σε αντίθεση με την Αθήνα που δεν παράγει.
Ακόμα και αν η ποιότητα των τουρκικών όπλων και συστημάτων μπορεί να χαρακτηριστεί κατώτερη από αυτά χωρών με παράδοση στην αμυντική βιομηχανία σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη της είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Το ζήτημα της δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου, ωστόσο τόσο από διπλωματικές όσο και από στρατιωτικές πηγές επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για τις εξελίξεις.
Η κατάσταση είναι σαφώς δύσκολη, έως επικίνδυνη, έλεγαν αρμόδιες πηγές στο in αλλά δεν εξαρτάται η κλιμάκωση από αυτό και μόνο. Σαφώς είναι ένα στοιχείο όπως ανέφεραν για τις δυνατότητες τις οποίες αναπτύσσει η Άγκυρα αλλά το αν θα υπάρξει επεισόδιο ή ατύχημα με την Ελλάδα δεν θα κριθεί από αυτό.
Σημείωναν δε με νόημα ότι τόσο το οπλοστάσιο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας διαθέτουν πολλά και εξελιγμένα όπλα που ξεπερνούν κατά πολύ τους βαλλιστικούς πυραύλους που είναι ακόμα υπό δοκιμή στην Άγκυρα. Περιγράφοντας πολύ πιο άμεσους κινδύνους από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Καλίν – Σάλιβαν
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει το δίαυλο που έχει ανοίξει και δείχνει να σταθεροποιείται ανάμεσα στον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Της τηλεφωνικής επικοινωνίας Καλίν – Σάλιβαν που έγινε μόλις μερικές μέρες μετά τη συνάντηση τους, ακολούθησαν δηλώσεις Καλίν, με νέες απειλές και προειδοποιήσεις απέναντι στην Αθήνα.
Ο τούρκος αξιωματούχος φρόντισε μάλιστα να καταστήσει σαφές ότι έθεσε συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» στον Σάλιβαν, σε σχέση με τις «προκλήσεις της Αθήνας» ενώ απηύθυνε και τις σχετικές προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, σε σχέση και με την «στρατικοποίηση των νησιών» του Αιγαίου όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του στο A Haber.