Βουλή: Νέα αντιπαράθεση με αφορμή τα λάθη του Γραφείου Προϋπολογισμού

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση με αφορμή τα λάθη του Γραφείου Προϋπολογισμού

Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή σήμερα το πρωί με αφορμή την πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μετά και την παραδοχή του Παναγιώτη Λιαργκόβα ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό των δαπανών για τους τόκους ήταν του 2014. Το θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης […]

Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή σήμερα το πρωί με αφορμή την πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μετά και την παραδοχή του Παναγιώτη Λιαργκόβα ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό των δαπανών για τους τόκους ήταν του 2014.

Το θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης, αλλά ανεξάρτητη αρχή και αυτό είναι που ενοχλεί.

«Υπήρξε δήλωση αυτοκριτικής από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που αναγνώρισε ότι δεν ήταν έγκυρα τα στοιχεία», παρενέβη ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος.

«Η κριτική στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας, της δράσης και της λειτουργίας της Αρχής. Καθένας έχει δικαίωμα στις απόψεις του, όχι όμως στην επίκληση δικών του στοιχείων», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ομολόγησε εκ των υστέρων ότι τα στοιχεία δεν ήταν ακριβή, θετικό αυτό για τη Δημοκρατία. Η αξιοπιστία του οποιουδήποτε ανεξάρτητου φορέα, πολύ περισσότερο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, πρέπει να έχει υψηλά εχέγγυα και όταν πλήττεται από τους ίδιους που είναι υποχρεωμένοι να την προφυλάξουν, τότε πρέπει οι θεσμικοί παράγοντες που έχουν ευθύνη να προσπαθούν να τον προστατεύσουν και να διαφυλάξουν το κύρος του».

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

 

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού περιέλαβε στην τριμηνιαία έκθεσή του την εκτίμηση ότι χωρίς σοβαρή ελάφρυνση του χρέους «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», καθώς την εξαετία 2021-2026 οι πληρωμές των τόκων φτάνουν τα 84,3 δισ. ευρώ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του Νίκου Βούτση. Αμφότεροι τόνισαν ότι το ποσό των τόκων είναι λάθος, αφού το γραφείο έλαβε υπόψη του στοιχεία του 2014, ενώ στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του εξήγησε ότι «οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους».

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, το Γραφείο Προϋπολογισμού παραδέχθηκε το λάθος, αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το χρέος μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης δεν ήταν στη διάθεσή του.

 

Πηγή: left.gr


Πηγή: Unfollow.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ