Ο σύμβουλος τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών»
Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν τα παρακάλια της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για την αγορά τουρκικών F-16.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως πληρώνει το μπαράζ των απειλών προς την Ελλάδα καθώς οι ΗΠΑ έβαλαν και πάλι στον «πάγο» την πώληση μαχητικών εάν δεν τηρήσει κάποιους αυστηρούς όρους η Άγκυρα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο επικεφαλής σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και το ζήτημα της πώλησης μαχητικών προς την Άγκυρα.
- Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η βαθμολογία της Superleague (pic)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου DHA, το οποίο επικαλείται το γραφείο του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, ο Καλίν έθεσε στον συνομιλητή του το θέμα των F-16 χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση.
Ο σύμβουλος τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».
Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία αναφορά από την αμερικανική πλευρά για το συγκεκριμένο θέμα, δείχνοντας έτσι ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει πολλά βήματα προκειμένου να αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ.
Διάλογος για την επίλυση των διαφορών
Στην ανακοίνωση πάντως που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ, υπάρχουν αναφορές στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επισημαίνεται η « σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στην Τουρκία πάντως επικρατεί εκνευρισμός καθώς τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις από τις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα να ξεμπλοκάρει η πώληση μαχητικών προς την Άγκυρα παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι μπορεί να στραφεί σε άλλες αγορές.
Αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον Ερντογάν είναι το γεγονός ότι οι όροι που θέτουν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία περνάνε μέσω… Ελλάδας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Τουρκία είναι ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας, που βάζει «φρένο» στην πώληση μαχητικών F-16 και πακέτων αναβάθμισης προς την Τουρκία, εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστειλε άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία .
Ειδικότερα, διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι θα υποστεί τις συνέπειες, σε περίπτωση που προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.
Πώς απαντά η Αθήνα στο μπαράζ των απειλών
Εν τω μεταξύ χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους τουρκικούς αναθεωρητισμούς και στη συνέντευξη που έδωσε στους Sunday Times, τονίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», κατηγορώντας τη γειτονική χώρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
«Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει, αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μετά τον πρωθυπουργό, σειρά πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως υπογραμμίζει: «αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση».