Δύσκολη η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά
Συνεχίζει να τραβάει το σκοινί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο αφορά στην ένταση με την Ελλάδα, προβάλλοντας καθημερινά νέες αξιώσεις ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να «γκριζάρει» τα νησιά του Αιγαίου.
Την ώρα όμως που συνεχίζει την εμπρηστική του ρητορική, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ αντιδρούν άμεσα στις απειλές Ερντογάν δείχνοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας.
Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι εκνευρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τα βάζει με όλους φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον «κακό γείτονα».
Ακραίες απειλές
Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία είχε στείλει προ ημερών επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου, ενώ αναφέρεται και πάλι στην αποστρατιωτικοποίησή τους.
Στη συγκεκριμένη επιστολή η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και σημειώνει ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδας επί των νησιών και των θαλάσσιων ζωνών.
Η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου, είναι πέντε σελίδες και αποτελεί την τουρκική απάντηση στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Σκληρή απάντηση της Αθήνας
Άμεση ήταν η ελληνική απάντηση στις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Τουρκία, με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της».
«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», υποστηρίζουν κατηγορηματικά.
Και προσθέτουν πως η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο».
«Ανοησία» το σενάριο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά
«Ανοησία» πάντως, χαρακτήρισε το σενάριο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Παναγιώτης Παστουσέας μιλώντας στο MEGA.
Σημείωσε πως πρόκειται για μια είδηση που προβάλλεται στην Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, και έτσι όπως προβάλλουν τον αποκλεισμό των ελληνικών νησιών οδηγεί κατευθείαν σε πολεμική σύρραξη και εάν συμβεί αυτό πρέπει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στην τοποθέτηση του είπε πως η Τουρκία έχει επιλέξει μία περιορισμένη σύγκρουση με τη χώρα μας, η οποία «θα σώσει πολιτικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Ο Ερντογάν εάν χάσει στις εκλογές, δεν θα χάσει απλά την εξουσία, θα βρεθεί σε μια τεράστια δικαστική περιπέτεια, θα τεθεί σε κίνδυνο η κολοσσιαία περιουσία του, πιθανά θα αντιμετωπίσει δικαστήρια, ίσως οδηγηθεί και στη φυλακή» ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Ο διεθνολόγος εκτιμά πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα επεισόδιο ώστε να μας κάνει να «τραβήξουμε πρώτη την σκανδάλη, ώστε να πει στην διεθνή κοινότητα, ορίστε “οι Έλληνες φταίνε”».
«Κάνουν κατά καιρούς διπλωματικές κινήσεις, που είναι κινήσεις εκτόνωσης, πιο πολλοί για το θεαθήναι» συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Νέα «σφαλιάρα» ΗΠΑ σε Τουρκία
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες δέχεται «πυρά» από Ευρώπη και ΗΠΑ για τις απειλές τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας.
Δεν έφτανε αυτό και οι ΗΠΑ έριξαν χθες, νέα «σφαλιάρα» στην Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατέθεσε τροπολογία στον Αμυντικό Προϋπολογισμό, η οποία θέτει εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 για την Τουρκία.
Αναφορά στις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα
Με βάση το κείμενο που κατατέθηκε από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ: «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:
1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών
2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».