Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ και για το Κυπριακό – Ορόσημο εξελίξεων η 15η Νοέμβρη

Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ και για το Κυπριακό – Ορόσημο εξελίξεων η 15η Νοέμβρη

Η Κύπρος πάντως μπαίνει για μία ακόμα φορά στο κάδρο της έντασης, ως «εύκολος στόχος» για τον Ερντογάν

Εκτός χρόνου και λογικής χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξη του μετά το κρίσιμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη στο CNN Turk, διεμήνυσε ότι αυτό το βήμα της Ουάσιγκτον δεν θα μείνει αναπάντητο από την Τουρκία.

Στην ερώτηση που ακολούθησε αν σκοπεύει να μεταφέρει στρατό στο νησί, ως απάντηση, ο Ερντογάν φρόντισε να υπενθυμίσει με νόημα ότι στην Κύπρο υπάρχουν ήδη 40.000 τούρκοι στρατιώτες καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός και όπλα για να «διαχειριστεί» τις όποιες «προκλήσεις».

Η απειλή

Το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μπήκε και επίσημα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ως μέρος του αφηγήματος της «απειλής» που επιχειρεί να χτίσει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα. Με την ανακοίνωση να καλεί την Ουάσιγκτον να αποσύρει την απόφαση της καθώς όπως υποστηρίζει η Άγκυρα κάτι τέτοιο «θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην περιοχή και είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που η Τουρκία επικαλείται ευθέως τα στρατεύματα κατοχής που διατηρεί στην Κύπρο. Και ίσως είναι η πρώτη φορά που υπονοεί ότι αυτή η απόφαση μπορεί να φέρει ρήγμα στο ΝΑΤΟ.

Και αυτό γιατί η κίνηση των ΗΠΑ θεωρήθηκε εχθρική απέναντι στην Άγκυρα, που πλέον θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να την περικυκλώσει και να της αφαιρέσει πόντους από το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην ευρύτερη περιοχή. Και η απόφαση για το εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η πλέον ηχηρή κίνηση της αμερικανικής πλευράς ως προειδοποίηση στην Άγκυρα.

Το μήνυμα ελήφθη αναμένεται η αντίδραση

Οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν ότι το μήνυμα ελήφθη, όχι όμως και το ότι ο τούρκος πρόεδρος θα αντιδράσει σύμφωνα με αυτό που επιθυμεί η Δύση.

Ιδιαίτερα απέναντι σε ένα αδιέξοδο πολιτικής ενόψει εκλογών που θα τον υποχρεώσει να αναζητήσει μία «δυναμική απάντηση».

Η προσπάθεια αναγνώρισης

Η 15η Νοεμβρίου αποτελεί μία ημερομηνία – κλειδί για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Κύπρο. Είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα πλέον βάζει ψηλά στην ατζέντα της την προσπάθεια αναγνώρισης των κατεχομένων.

Μία προσπάθεια που περνάει και μέσα από το νέο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, που ψευδοκράτος και Άγκυρα θέλουν να μετατρέψουν στο δίαυλο που θα ξεκλειδώσει την αναγνώριση, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν διεθνείς πτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φιλολογία και οι διαρροές, που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα. Ακόμα και αν η διαρροή διαψεύστηκε από την ρωσική πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερντογάν επιχείρησε να κρατήσει την απειλή ζωντανή υποστηρίζοντας ότι το θέμα συζητά ο ίδιος απευθείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες αναμένεται να είναι παρών στα κατεχόμενα την 15η Νοέμβρη, για να υποστηρίξει τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και να ενισχύσει την παρουσία της Τουρκίας στο νησί.

Το σενάριο της διεθνούς αναγνώρισης των κατεχομένων πάντως αναβάλλει την προσάρτηση, καθώς οι δύο προσπάθειες είναι αντικρουόμενες.

Η επίσκεψη το Νοέμβριο

Η Κύπρος πάντως μπαίνει για μία ακόμα φορά στο κάδρο της έντασης, ως «εύκολος στόχος» σε μία περίοδο που η Άγκυρα ενδέχεται να αναζητήσει το επόμενο της αφήγημα.

Ιδιαίτερης σημασίας το αν τελικά ο Ερντογάν θα βρεθεί στο νησί το Νοέμβριο, γεγονός που θα σημαίνει ότι θα έχει κάτι να ανακοινώσει ή θα κάνει μία κίνηση σαφούς υποστήριξης του κατοχικού καθεστώτος, σε μία προσπάθεια να απαντήσει και στις ΗΠΑ.

Απαισιοδοξία στον ΟΗΕ

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι και η ανησυχία που εξέφρασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικου Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Colin William Stewart στο πλαίσιο του Cyrpus Forum το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους.

«Δε θεωρώ ότι αυτό το αδιέξοδο είναι απαραίτητα ανυπέρβλητο μεσοπρόθεσμα, αλλά ρεαλιστικά δε βλέπω μεγάλη προοπτική για συνομιλίες πριν τις επικείμενες εκλογές στο νησί και στην περιοχή τον επόμενο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «και μετά από αυτές τις εκλογές, μπορεί να βρεθούμε σε ένα νέο πλαίσιο, καλύτερο ή χειρότερο. Είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο να το προβλέψουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ