Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία ανακοινώνει την προσάρτηση των 4 περιοχών με διάγγελμα Πούτιν

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ρωσία ανακοινώνει την προσάρτηση των 4 περιοχών με διάγγελμα Πούτιν

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν θα υπογράψει διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

O Βλαντιμίρ Πούτιν θα υπογράψει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 15:00 διάταγμα προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα εκφωνήσει επίσης  μία σημαντική ομιλία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των περιοχών αυτών της Ουκρανίας, που πλέον για τη Μόσχα θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος από αύριο.

Οι βιαστικά οργανωμένες ψηφοφορίες διεξήχθησαν επί πέντε ημέρες στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια, που μαζί αποτελούν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, ενώ ο πληθυσμός τους ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια.

Τα τελικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων – που η Δύση και το Κίεβο τα έχουν χαρακτηρίσει παράνομα – στις τέσσερις επαρχίες, όπως δίδονται από τη ρωσική πλευρά, δείχνουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 87% με 99,2% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα καλούν τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή στην Ουκρανία και θα υποχρεώνουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε η αμερικανίδα απεσταλμένη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας, αν γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που δεν μπορούμε να κλείσουμε».

«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.

Κίεβο: Δεν αλλάζει τίποτα στις ενέργειές μας

Το Κίεβο δεν μπορεί να διεξαγάγει καν συνομιλίες με τη Μόσχα έπειτα από την οργάνωση των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων», η «εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας», η «νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας» σημαίνει «πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν ρώσο πρόεδρο» Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ.

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την προσάρτηση που διοργάνωσε η Μόσχα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές «δεν θα αλλάξουν τίποτα» στις ενέργειες του Κιέβου απέναντι στον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, την Τρίτη.

«Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο».

Νέα επικίνδυνη καμπή του πολέμου

Η κλιμάκωση του πολέμου από τη Ρωσία, είναι σύμφωνα με αναλυτές η απάντηση του Πούτιν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πεδίο των μαχών και όχι μόνο. Σε επίπεδο ρητορικής επίσης, οι αναφορές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, δείχνουν ή θέλουν να δείξουν, την αποφασιστικότητα της ρωσικής ηγεσίας να προχωρήσει στο σχέδιό της.

Η Ουκρανία και η Δύση δεν πρόκειται να δεχτούν την προσάρτηση των εδαφών και ήδη το Κίεβο ζητά περισσότερο οπλισμό προκειμένου να συνεχίσει τις αντεπιθέσεις. Οι στρατιωτικές συγκρούσεις θα κλιμακωθούν, πολλοί ακόμα θα χάσουν τη ζωή τους, και ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου γίνεται όλο και πιο υπαρκτός.

Σε ανάλυση του, το CNN επισημαίνει τις αδυναμίες του Πούτιν, την αντίδραση στην επιστράτευση, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον στρατό του, ως παράγοντες που λειτουργούν ασφυκτικά για τη ρωσική ηγεσία που δεν βλέπει άλλη διέξοδο από τη νίκη με κάθε κόστος.

«Μένουμε, συνεπώς, με έναν Πούτιν που χάνει, αλλά δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Χωρίς πολλές συμβατικές δυνάμεις να του έχουν απομείνει, θα μπορούσε να στραφεί σε άλλα μέσα προκειμένου να αντιστρέψει την καταστροφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Θα μπορούσε να κλιμακώσει τους στρατηγικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ωστόσο η εικόνα από πολλές πόλεις της Ουκρανίας δείχνει ότι ήδη έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές αυτό το όπλο. Θα μπορούσε να στραφεί σε χημικά ή βιολογικά όπλα, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο τόσο κοντά στα σύνορα της ίδιας της Ρωσίας, ενώ θα πυροδοτούσε και μια ιδιαίτερα ισχυρή διεθνή απάντηση.

Δεν υπάρχει περιθώριο ήττας

Φτάνουμε, έτσι, στο ζήτημα των πυρηνικών, μια επιλογή μέχρι πρόσφατα αδιανόητη. Και αυτή, όμως, ενέχει πολλά ρίσκα για τον Πούτιν, πέρα από τα πιθανά στρατιωτικά αντίποινα του ΝΑΤΟ. Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, ένας στρατός που δεν μπορεί να κινητοποιήσει αρκετά από τα αεροπλάνα του και δεν έχει επαρκή καύσιμα για τα τεθωρακισμένα του, έχει προβλήματα. Μπορεί, συνεπώς, να μην είναι σε θέση να φέρει σε πέρας ένα ακριβές, περιορισμένο και αποτελεσματικό πυρηνικό χτύπημα.

Την ίδια ώρα, εν μέσω των εσωτερικών αναταράξεων ο ίδιος ο Πούτιν μπορεί να ανησυχεί ότι η φθίνουσα δύναμή του στην εξουσία, καθιστά αβέβαιο το κατά πόσο θα μπορούσε να κατευθύνει με στιβαρότητα την επιτελική αλυσίδα που θα υλοποιούσε ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ανάλυση του CNN, βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, καθώς αυτή είναι μια στιγμή «νίκης ή ήττας» για τον Πούτιν. Και, όπως τονίζει με νόημα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι ο άνθρωπος που αποδέχεται ένα μέλλον στο οποίο θα είναι ο ηττημένος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ