Ακόμα και αν το «ατύχημα» μοιάζει μακριά εντείνεται η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων επί του διπλωματικού πεδίου μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν
Κεκαλυμμένη απειλή βλέπει η Αθήνα πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που διαμηνύει για μία ακόμα φορά προς την Αθήνα, πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα «για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».
Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά της Αθήνας επαναλαμβάνει πως «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας» και «τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Διαμηνύει την ίδια στιγμή απέναντι στην προειδοποίηση της Τουρκίας πως η Αθήνα «θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της, εφόσον παραστεί η ανάγκη».
Κάνει το επόμενο βήμα
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφαση του να φέρει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προχωρά επί της ουσίας στο επόμενο βήμα. Και επιχειρεί να θέσει το πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ελλάδας τις οποίες χαρακτηρίζει «προκλήσεις και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου» ως θέμα που πρέπει να ασχοληθεί το όργανο που αποφασίζει για την πολιτική εθνικής ασφάλειας του κράτους της Τουρκίας.
Χτίζει δηλαδή το αφήγημα της «ελληνικής απειλής» επιχειρώντας να δικαιολογήσει μία τουρκική αντίδραση, στο πλαίσιο, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση των «νόμιμων μεθόδων και μέσων».
Το αφήγημα του «ατυχήματος» οικοδομείται σταδιακά, με την Ελλάδα να μην καταγγέλλεται πλέον στο πλαίσιο ομιλιών και δηλώσεων, αλλά να μπαίνει στα αρμόδια όργανα, που εξετάζουν το σύνολο, όπως σημειώνεται, της «προκλητικότητας και των παράνομων ενεργειών» της Αθήνας.
Βολές κατά συμμάχων της Ελλάδας
Στο κάδρο μπαίνουν και οι συμμαχίες της Αθήνας και δη αυτές που έχουν βασιστεί σε αγορές αμυντικών εξοπλισμών και συμφωνίες για βάσεις, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που στοχοποιούνται πλέον ως συνυπεύθυνες δυνάμεις στην «ένταση» που υποτίθεται ότι προκαλεί η Ελλάδα στην περιοχή.
Στο στόχαστρο Ερντογάν οι ΗΠΑ
Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ μπαίνουν στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – μετά και την άρση του εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία – ως ο άμεσος συνένοχος της Ελλάδας στην παραβίαση των συνθηκών, στον οποίο η Τουρκία απευθύνει άμεσες προειδοποιήσεις. Η Ουάσιγκτον στοχοποιήθηκε και στην συνέντευξη του τούρκου προέδρου στο CNN Turk που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με τον Ερντογάν να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να αποδεχτεί εξοπλισμούς ελληνικών νησιών, όπως είναι η Λέσβος και η Σάμος με αμερικανικά όπλα. Έκανε ακόμα αναφορά στις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκεια του και καλώντας την Ουάσιγκτον να μην υποκινεί την Ελλάδα.
Τόνισε δε ότι η Άγκυρα έστειλε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις της όσον αφορά τον εξοπλισμό των νησιών που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα στην Ελλάδα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Ουάσιγκτον, ενώ την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι έχουν σταλεί και οι απαραίτητες επιστολές στον ΟΗΕ.
Ο Ερντογάν επιτέθηκε ευθέως στις ΗΠΑ και για την άρση του εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αυτό το βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις του και αν έχει σκοπό για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, υπενθύμισε τις χιλιάδες στρατιώτες που μετρά η κατοχική δύναμη στο νησί…
Η αντίδραση της Ουάσιγκτον
Στον τούρκο πρόεδρο και το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας για μία ακόμα φορά ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη».
Ο Ερντογάν κατήγγειλε την Ελλάδα και ως υπεύθυνη για την απουσία διαλόγου, καθώς και για άρνηση προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη, με αιχμή την «στρατικοποίηση» των νησιών.
Αναλυτές και διπλωμάτες διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές τόσο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όσο και της συνέντευξης του Ερντογάν δεν αποκλείουν η Άγκυρα να επιχειρήσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αιχμή την αποστρατικοποίηση των νησιών. Υπογραμμίζουν δε και το στοιχείο της αναφοράς του σε μπλοκάρισμα των διεθνών δικαστικών οδών.
Σε αυτό το πλαίσιο το «επεισόδιο» υπό τη μορφή «ατυχήματος» δείχνει να μοιάζει μακριά, αλλά όχι και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων επί του διπλωματικού πεδίου.