Όσο θα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, τόσο θα είναι τεράστιος ο κίνδυνος, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, καθώς «επιδεινώνεται περαιτέρω», προειδοποίησε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι.
Η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου την Ρωσία για βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και ο Ραφαέλ Γκρόσι αντέδρασε, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι το καταστροφικό».
Παράλληλα, ο διευθυντής του Οργανισμού είπε, έπειτα από μια συνεδρίαση για την κατάσταση στην έδρα της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Όσο θα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, τόσο θα είναι τεράστιος ο κίνδυνος», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ σκοπεύει να ταξιδέψει σε Ουκρανία και Ρωσία
Ο επικεφαλής του IAEA φιλοδοξεί να ταξιδέψει σύντομα σε Ουκρανία και Ρωσία, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γκρόσι υποστήριξε ότι τώρα αρχίζουν οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» με τις δύο χώρες και ότι θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η γραμμή ηλεκτροδότησης ενός εκ των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια υπέστη ζημιά από σημερινό (21/9) βομβαρδισμό, υποχρεώνοντας τη μονάδα να ενεργοποιήσει προσωρινά τις γεννήτριες πετρελαίου, έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, κάτι που τελικά έγινε αργότερα.
Η λειτουργία των υπόλοιπων πέντε αντιδραστήρων δεν επηρεάστηκε, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του IAEA.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς
Σημειώνεται, ότι οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε και πάλι τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας όμως ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια.
«Ακόμη και υπό τις χειρότερες συνθήκες, η διπλωματία δεν θα έπρεπε να σταματά ποτέ (…) Είναι δική μας ευθύνη να παρουσιάσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», σχολίασε ο Γκρόσι.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, είπε ότι ο στόχος είναι «η αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου, στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Το εργοστάσιο, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει γίνει πολλές φορές στόχος βομβαρδισμών τους τελευταίους μήνες.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς αυτούς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ