Οριστική είναι, πλέον, η συμφωνία Αθήνας και Βερολίνου για την την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, τα οποία θα στείλει η Γερμανία στον ελληνικό στρατό
Τις πληροφορίες που ήθελαν την Ελλάδα να στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) στην Ουκρανία και τη Γερμανία να παραχωρεί, με τη σειρά της, Marder IFV στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει η Αθήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: «Παίζει» και απόκτηση ελεύθερου για την ΑΕΚ
Σημειώνεται πως, την Πέμπτη, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Βερολίνο ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Πράγμα που, όπως παρατηρούσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημαίνει ότι η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα 40 Marder IFV στην Ελλάδα, ενώ η Ελλάδα, με τη σειρά της, θα παραχωρήσει 40 από τα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 της IFV στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε συνέδριο της Bundeswehr η γερμανίδα υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι η χώρα της θα δώσει δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων στο Κίεβο. «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε δύο ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων MARS II, συμπεριλαμβανομένων 200 ρουκετών στην Ουκρανία» είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
«Επιπλέον, θα στείλουμε 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Dingo στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Λάμπρεχτ, αναφερόμενη σε έναν τύπο τεθωρακισμένου οχήματος.
«Κόκκινη γραμμή» από Ζαχάχοβα στις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι, εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, αυτό θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» και οι ΗΠΑ θα γίνονταν στη συνέχεια «συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση».
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη αμερικανικά πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας – όχι μόνο πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατασκευής των ΗΠΑ.
Η Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να υπερασπιστεί το έδαφός της».