Τι προβλέπουν οι αρχικές προτάσεις -Τι θα γίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα προβλήματα χρέους, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ανάγκη να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Βιώσαμε τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πετύχαμε την ταχύτερη ανάκαμψη μετά τη μεταπολεμική άνθιση. Κι αυτό κατέστη εφικτό επειδή υποστηρίξαμε όλοι μαζί ένα κοινό σχέδιο ανάκαμψης. Το NextGenerationEU τόνωσε σημαντικά την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Και η πορεία του μόλις ξεκίνησε» τόνισε προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στα κράτη μέλη 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 700 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχουν εισρεύσει ακόμα στην οικονομία μας.
«Το NextGenerationEU θα εξασφαλίσει διαρκή ροή επενδύσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης».
Βιώσιμη ανάπτυξη
Η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε χαρακτηριστικά ότι «το μέλλον των παιδιών μας απαιτεί να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα αλλά και να προβούμε σε βιώσιμες επενδύσεις. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε μια ψηφιακή και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αλλά παράλληλα πρέπει να αναγνωρίσουμε μια νέα πραγματικότητα με υψηλότερο δημόσιο χρέος».
Υποστήριξε ότι η νέα πραγματικότητα απαιτεί δημοσιονομικούς κανόνες που θα καθιστούν δυνατές τις στρατηγικές επενδύσεις αλλά παράλληλα θα προστατεύουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Κανόνες οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της τρέχουσας δεκαετίας.
Και επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο τις προτάσεις της για την οικονομική διακυβέρνηση.
Ειδικότερα, με βάση τις προτάσεις αυτές:
- Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
- Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που θα μπορούν να τους ακολουθούν όλοι. Έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για στρατηγικές επενδύσεις και να δοθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές η εμπιστοσύνη που χρειάζονται.