Σε νέες αποκαλύψεις για το ατύχημα στο Allou Fun Park, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τέσσαρων νεαρών παιδιών, προχώρησε η εκπομπή LIVE NEWS.
Υπήρξε μείωση του νερού με αποτέλεσμα το τρενάκι στο λούνα παρκ Allou Fun Park να μη λειτουργεί σωστά και να τραυματιστούν τα παιδιά, όπως αποκάλυψε στο Live News ο αστυνομικός συντάκτης στο «Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Από την έρευνα και τις πληροφορίες των αστυνομικών φαίνεται να προκύπτει ότι «υπάρχει πρόβλημα σε μία από τις δύο αντλίες που τροφοδοτούν με νερό το παιχνίδι, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άδειασμα του νερού σε 30 δευτερόλεπτα» σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.
Ετσι, το βαγονέτο, χωρίς την ύπαρξη του νερού που θα μείωνε την ταχύτητά του, μπήκε στην στροφή με τη μέγιστη ταχύτητα με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκφεσδονιστούν. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του κινδύνου που διέτρεξαν τα παιδιά, αρκεί να αναφερθεί ότι το βαγονέτο κατεβαίνει από την κατηφόρα με περίπου 40 km/h και λόγω της τρίβης με το νερό η ταχύτητά του μειώνεται στα 7 km/h πριν μπει στη στροφή, κάτι που αυτή τη φορά δεν συνέβη.
Γιατί δεν λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας;
Κρίσιμο ερώτημα που τίθεται σχετίζεται και με τα συστήματα ασφαλείας, που δεν φαίνεται να λειτούργησαν τουλάχιστον έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να αποτραπεί το ατύχημα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που ερευνούν το ζήτημα, λόγω της πιθανότητας αυτής της βλάβης έχουν τοποθετηθεί ειδικοί αισθητήρες και σύστημα ενημέρωσης των χειριστών του παιχνιδιού, εξηγεί ο κ. Λαμπρόπουλος.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι αν λειτούργησαν οι εν λόγω αισθητήρες και το σύστημα ενημέρωσης. Λειτούργησαν και οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος η μη αποφυγή του ατυχήματος ή δεν λειτούργησαν καθόλου;
Εύλογα βέβαια προκύπτει και η αμφιβολία αν επαρκεί ο χρόνος για οποιαδήποτε αντίδραση του χειριστή, αν όντως μέσα σε 30 δευτερόλεπτα αδειάζει το νερό.
Μυστήριο με το βιβλίο συντήρησης
Στην διάρκεια των ερευνών ζητήθηκε απο τους υπεύθυνους να παραδώσουν το βιβλίο συντηρήσεως, με αυτούς να απαντούν ότι δεν υπάρχει αλλά αυτό που υπάρχει είναι ηλεκτρονική καταγραφή αρχείου συντήρησης, αρχείο που δόθηκε εντολή και κατασχέθηκε αμέσως.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακομά σαφής εικόνα τι περιέχει το στικ για το επίμαχο παιχνίδι.
Σχετικά με τις καταγραφές του βιντεοληπτικού υλικού, αμφισβητείται επίσης, το επιχείρημα της εταιρείας ότι έχει λήξει η σύμβαση με το φωτογράφο που τραβάει τις φωτογραφίες.
Καταγγελίες «φωτιά» για χαλασμένα παιχνίδια
Φόβο δε προκαλεί ότι σύμφωνα με αποκαλύψεις γονέων στο live news δεν είναι η πρώτη φορά που παιχνίδια χαλούν προκαλώντας κινδύνους για τους χρήστες.
Το LIVE NEWS φέρνει στο φως μια αποκαλυπτική μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία το περιβόητο τρενάκι στο οποίο σημειώθηκε το σοβαρό ατύχημα και ελέγχεται από πραγματογνώμονα, είχε ξαναχαλάσει μόλις λίγες ημέρες πριν.
«Το ίδιο μηχάνημα πριν από 2,5 εβδομάδες ακριβώς το κλείσανε και μάλιστα γύρω στις 20.00 – 20.30, το κλείσανε, που ήταν φουλ κόσμος».
Πριν δύο εβδομάδες, η κ. Χαρά με την κόρη της έγιναν αυτόπτες μάρτυρες μιας βλάβης προγενέστερης του ατυχήματος. Τότε, το εν λόγω παιχνίδι είχε τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας.
«Έτρεχαν πανικόβλητοι. Έχει κάτι πόρτες που μπαίνεις για το νερό και τέτοια και τους έβλεπα από εκεί πέρα και έτρεχαν πανικόβλητοι. Το παιχνίδι βέβαια δεν ξαναλειτούργησε όλο το βράδυ και μάλιστα μου λένε τα παιδιά: ‘είμαστε τυχεροί, προλάβαμε και κάναμε’».
«Κόρη & εγγονή κρέμονταν από τρενάκι»
Αρχές Αυγούστου και μητέρα με κόρη έχουν μόλις επιβιβαστεί στο τρενάκι στο παιδικό Allou Fan Park.
Ο παππούς συγκινημένος καταγράφει με το κινητό του τις στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, όταν ξαφνικά ακούγεται ένας δυνατός κρότος και το τρενάκι ακαριαία σταματά στο ψηλότερο σημείο του παιχνιδιού.
«Έμειναν τα παιδιά ένα δεκάλεπτο κρεμασμένα πάνω. Να βλέπεις το παιδί και την εγγονή σου πάνω στο τρένο. Δεν ξέρω πως κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν όρμηξα στους υπεύθυνους».
Επικρατεί σιγή και δειλά- δειλά οι πρώτοι γονείς αρχίζουν να ρωτούν τι έχει συμβεί.
Λίγα λεπτά μετά ενημερώνονται πως μια κοπέλα θα έρθει να απεγκλωβίσει τα παιδιά τους που στο μεταξύ παραμένουν αποσβολωμένα στις θέσεις τους μαζί με τους συνοδούς.
«Ανέβηκαν 3-4 άτομα και έπαιρναν ένα –ένα τα παιδάκια από πάνω με τον κίνδυνο να πέσει κάποιος και να σκάσει στο έδαφος».
Τρομοκρατημένες κατεβαίνουν από το τρενάκι με τον κύριο Κωνσταντίνο να ζητά να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο.
«Θέλω πίσω τα εισιτήριά μου και να φύγω. Μου είπαν να μου δώσουν δωρεάν διαδρομές. Αρνήθηκαν την επιστροφή χρημάτων. Ήταν απαθείς».
«Παραλίγο να χάσω το παιδί μου»
«Είχα στο στήθος μου τη φωτογραφική που την κρατούσα για να απαθανατίσω στιγμές χαράς και αντ’ αυτού έγινα μάρτυρας αυτού του φρικαλέου γεγονότος που παραλίγο να χάσω το παιδί μου στο Allou Fan Park».
Η γιγαντιαία μεταλλική ταμπέλα που χρειάστηκαν τρεις άντρες για να τη σηκώσουν, παρ’ ολίγο να προσγειωθεί τον Μάρτιο του 2008 στο κεφαλάκι της 5χρονης κόρης του Δαμιανού.
«Πάμε λοιπόν, καθόμαστε στη σειρά και έρχεται μια ριπή αέρα και ακούμε έναν κρότο. Και ξεκολλάει μια τεράστια ταμπέλα. Ενστικτωδώς κοίταξα ψηλά και απώθησα με μεγάλη δύναμη την ταμπέλα η οποία πέρασε ξυστά από το κεφάλι και τον ώμο του παιδιού».
Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως κατάφερε να σώσει την 5χρονη κόρη του από την βαριά ταμπέλα που ήταν έτοιμη να την καταπλακώσει.
«Εντελώς ενστικτωδώς έσωσα το παιδί μου, όμως θα μπορούσα να γίνω δολοφόνο εξ αμελείας ρίχνοντας την ταμπέλα σε άλλο παιδάκι».
Ο πατέρας ο οποίος υπέβαλε στη συνέχεια μήνυση καταγγέλλει στο LIVE NEWS απάθεια και συγκάλυψη από πλευράς των υπευθύνων του λούνα παρκ.
«Ήρθαν, την πήραν και την έκρυψαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Ήρθε ένας υπεύθυνος ασφαλείας είχε την γελοία πρόταση να μου κάνει ‘πως κάνετε έτσι κύριε; Θα σας δώσουμε free pass για το παιδί σας να παίξει με τα μηχανήματα’».
Δεκατέσσερα χρόνια μετά η υπόθεση έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Μετά το πρόσφατο ατύχημα στο τρενάκι των ενηλίκων, ο ίδιος δηλώνει διατεθειμένος να ξεκινήσει και πάλι τις διαδικασίες και για τη δίκη του υπόθεση.