Για επιτυχή αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου κάνει λόγο το Κίεβο, η οποία φαίνεται να δυσκολεύει τους Ρώσους.
Μια τεράστια έκταση, 1.000 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται και πάλι στα χέρια των Ουκρανών, επτά μήνες μετά την έναρξη του αιματηρού πολέμου στη χώρα. Πρόκειται για την πιο «επιτυχημένη» – όπως ισχυρίζεται το Κίεβο – αντεπίθεση από τότε που τα στρατεύματά του απέκρουσαν τους Ρώσους στην πρωτεύουσα και στα βορειοανατολικά κατά τους πρώτους μήνες των εχθροπραξιών.
«Αυτή την εβδομάδα έχουμε καλά νέα από την περιοχή του Χαρκόβου. Ολοι έχετε ήδη δει αναφορές για τη δραστηριότητα των ουκρανών μαχητών. Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες νιώθουν περήφανοι για τους στρατιώτες μας» δήλωσε στο καθιερωμένο καθημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο ουκρανός πρόεδρος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει ουκρανούς στρατιώτες να απελευθερώνουν την πόλη Μπαλακλίγια και κοντινά χωριά στην ανατολική επαρχία του Χαρκόβου.
Ο επόμενος στόχος
Η περιοχή βρίσκεται νότια της πόλης του Χαρκόβου, κοντά στην πόλη Ιζιούμ, που θεωρείται κλειδί για τις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις των Ρώσων. Αναλυτές αναφέρουν ότι οι νίκες των Ουκρανών θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι και να αποδυναμώσουν την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς.
Επόμενος στόχος των Ουκρανών είναι να αποκόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στη συγκεκριμένη περιοχή, με τον ουκρανό υπαρχηγό της κεντρικής διεύθυνσης επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Αλεξέι Γκρόμοφ να δηλώνει ότι πρόκειται για το πρώτο στάδιο μιας ευρύτερης αντεπίθεσης. Μιας επιχείρησης που θα αναγκάσει τους Ρώσους σε οπισθοχώρηση ανατολικά του ποταμού Ντνίπρο πριν από τον χειμώνα.
Ρωσικές απώλειες
Επισήμως το Κρεμλίνο αρνείται τις απώλειες. Αλλά μπλόγκερ και σχολιαστές, που συνδέονται με τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρουν ότι ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποστεί βαριές ήττες. Εν πολλοίς χάρη στον εξοπλισμό που παρέχεται από τους δυτικούς συμμάχους, ο οποίος έχει αποδειχθεί κρίσιμος για την πορεία στα πεδία των μαχών, την καταστροφή αποθηκών όπλων, υλικοτεχνικής υποστήριξης και θέσεων διοίκησης στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Με το ηθικό των Ουκρανών να έχει αναπτερωθεί από την επιτυχημένη αντεπίθεση στα ανατολικά, η νέα αμερικανική βοήθεια έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι που υποδέχθηκε στο Κίεβο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε αυτό το αιφνιδιαστικό ταξίδι-αστραπή, ο Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε περί τα 2 δισ. δολάρια τα οποία θα διοχετευθούν στις ουκρανικές επιχειρήσεις στα νότια και ανατολικά.
Μυστήριο με τους θανάτους οκτώ ρώσων ολιγαρχών
Στη Ρωσία, πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους θανάτους τουλάχιστον οκτώ ρώσων ολιγαρχών από την αρχή του χρόνου. Οι έξι από αυτούς συνδέονται με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom ή τις θυγατρικές του και οι δύο με την εταιρεία Lukoil, τη μεγαλύτερη ιδιωτική πετρελαϊκή επιχείρηση της χώρας. Οι περισσότεροι βρέθηκαν νεκροί – αυτοί και οι οικογένειές τους – μέσα στα σπίτια τους με πανομοιότυπο τρόπο. «Ατύχημα» ή «αυτοκτονία» ήταν η επίσημη αιτία, όμως στον διεθνή Τύπο εγείρονται αμφιβολίες.
Πρόκειται για άτομα του στενού κύκλου του προέδρου Πούτιν οι οποίοι αναρριχήθηκαν και πλούτισαν χάρη στον ρώσο πρόεδρο αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2008, αμέσως μετά την προεδρία Γέλτσιν, όπου όλη η κρατική βιομηχανία πέρασε ουσιαστικά στα χέρια τους. Το αντάλλαγμα που έδωσαν στον πολιτικό τους μέντορα; Απόλυτη πίστη και αφοσίωση.
Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ωστόσο, ο κύκλος αυτός μπήκε σε ασφυκτικό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους μπλοκαρίστηκαν, τα ιδιωτικά αεροσκάφη και τα υπερπολυτελή γιοτ τους κατασχέθηκαν, το ίδιο και οι βίλες τους στο Λονδίνο, στη Νίκαια και στην Τοσκάνη. Το τίμημα της πίστης στον Πούτιν αποδείχθηκε οδυνηρό.
Οποιος θεώρησε ότι έπρεπε να αντιταχθεί ή ακόμα και να μη συμμετάσχει στα σχέδια του ρώσου προέδρου έλαβε σαφή προειδοποίηση ότι η συμπεριφορά του δεν θα γινόταν ανεκτή. Τελευταίος στη λίστα των μυστηριωδών θανάτων ο πρόεδρος του κολοσσού Lukoil Ραβίλ Μαγκάνοφ. Ο 67χρονος έπεσε από το παράθυρο του 6ου ορόφου νοσοκομείου στη Μόσχα, με το ρωσικό πρακτορείο Tass να μεταδίδει ότι αυτοκτόνησε.
Τι ακριβώς συνέβη δεν θα το μάθει ποτέ κανείς. Στο δωμάτιό του πάντως δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, ούτε υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Είναι όμως γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο της Lukoil είχε αξιώσει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Έντυπη έκδοση «ΤΟ ΒΗΜΑ»