Οι διασυνδέσεις σε τέσσερα υπουργεία, η κοινή ομάδα πρακτόρων και η σύγκριση των υποθέσεων Ανδρουλάκη – Σπίρτζη
Eξασέλιδο έγγραφο με τα δεδομένα από φυσικές κυρίως παρακολουθήσεις αλλά και τα προϊόντα υποκλοπών συνομιλιών για τουλάχιστον 30 πολιτικούς (ανάμεσα στους οποίους και τρεις-τέσσερις υπουργοί), διπλωμάτες, υπηρεσιακά στελέχη, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους είχε συντάξει η ΕΥΠ την περίοδο 2017-2018 και το παρέδωσε σε υψηλόβαθμα στελέχη της τότε κυβέρνησης, ενώ αντίγραφο κρατήθηκε και στις μυστικές υπηρεσίες.
Το έγγραφο αυτό, την ύπαρξη του οποίου αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», είχε τη μορφή αναλυτικού πληροφοριακού δελτίου και σε αυτό μνημονεύονται συναντήσεις και διασυνδέσεις όλων αυτών των προσώπων, πολλοί από τους οποίους είχαν σημαντικά πόστα στον τότε κυβερνητικό μηχανισμό.
Από παρανομία σε… παρανομία
Το προαναφερθέν λοιπόν εξασέλιδο έγγραφο με παρακολουθήσεις και διασυνδέσεις στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, συντάχθηκε στο περιθώριο διετούς έρευνας της ΕΥΠ την περίοδο 2016-2017 για κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ., όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε.
Στον κύριο αυτόν φάκελο της έρευνας της ΕΥΠ, που οδήγησε στη σύνταξη μιας πρόχειρης – όπως αναφέρεται – δικογραφίας με ημιτελή στοιχεία, περιέχονταν οι υποκλοπές των συνομιλιών μιας ομάδας 20 ύποπτων προσώπων (αστυνομικών, δικηγόρων, ιδιοκτητών λεσχών, οίκων ανοχής κ.λπ.) που φέρεται να είχαν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από «προστασίες» και άλλες παράνομες συναλλαγές. Στην εν λόγω δικογραφία που σχηματίστηκε αργότερα περιέχονταν και φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πράκτορες της ΕΥΠ με συναντήσεις υπόπτων, ορισμένοι από τους οποίους φαίνεται ότι προχωρούσαν και σε παραδόσεις χρηματικών ποσών άγνωστης προέλευσης.
Δεν ζητήθηκε συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
Ωστόσο η ΕΥΠ δεν είχε ζητήσει, περιέργως, τότε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μπορούν να γίνουν επ’ αυτοφώρω συλλήψεις για αυτές τις παράνομες συναλλαγές και να διαπιστωθεί τι ακριβώς αφορούσαν. Ετσι οι ύποπτοι αξιωματικοί ή ιδιώτες διατυπώνουν πλέον ισχυρισμό ότι οι φωτογραφίες δεν είναι ευκρινείς και δεν πρόκειται για μεταφορά χαρτονομισμάτων αλλά για «σχέδια ασφαλείας διαφόρων εγκαταστάσεων για τα οποία είχαν εκδηλώσει… αγνό ενδιαφέρον διάφοροι επιχειρηματίες».
Ωστόσο στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και με επίκληση την πλήρη διαλεύκανση της δράσης των ύποπτων αξιωματικών, άρχισε μια διαρκής ευρύτερη παρακολούθηση των κινήσεων δεκάδων προσώπων και των διασυνδέσεών τους, οι οποίες περιγράφονται στο εν λόγω εξασέλιδο πληροφοριακό έγγραφο.
Ετσι μνημονεύονται συναντήσεις και επαφές υψηλόβαθμων στελεχών επί ΣΥΡΙΖΑ από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Ψηφιακής Πολιτικής, Εξωτερικών αλλά και Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα περιγράφονται συναντήσεις με υπουργούς, διπλωμάτες, γενικούς γραμματείς υπουργείων, επιχειρηματίες και άλλους πολλούς. Ανάμεσα σε αυτούς και ιδιώτης που πρωταγωνίστησε σε σκάνδαλο επί ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα έφυγε στην Κύπρο.
Διαπλεκόμενοι στόχοι
Το περιεχόμενο αυτού του απόρρητου εγγράφου που είναι και στην κατοχή βουλευτών της αντιπολίτευσης προκαλεί σειρά επιπλέον ερωτημάτων. Ενα εξ αυτών ότι δεν φαίνεται να υπήρξε, τότε, καμία αντίδραση σε πολιτικό ή δικαστικό επίπεδο για τις επίμεμπτες ενέργειες που αναφέρονταν σε εκείνο το έγγραφο. Οπως κι ότι ενώ τυπικά προϊστάμενος της ΕΥΠ ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όσοι βρέθηκαν σε αυτό το πόστο δεν γνώριζαν οτιδήποτε, ενώ φαίνεται ένας εξ αυτών να ήταν και έμμεσος «στόχος» των παρακολουθήσεων! Μάλιστα η ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη φέρεται να πληροφορούνταν τις σχετικές υποκλοπές όταν οι μυστικές υπηρεσίες ζητούσαν… βοήθεια από αστυνομικές υπηρεσίες για την πλήρη απομαγνητοφώνηση των «αόρατων» υποκλοπών της!
Το οργανωμένο έγκλημα
Εκείνο ωστόσο που προκαλεί επιπρόσθετο ενδιαφέρον είναι ότι εκείνη η ομάδα της ΕΥΠ που φέρεται να είχε στόχευση και ειδίκευση στην αντιμετώπιση του εγχώριου «οργανωμένου εγκλήματος» και συμμετείχε στη σύνταξη του εν λόγω εξασέλιδου πληροφοριακού δελτίου έχει πολλά κοινά πρόσωπα με όσους συμμετείχαν και στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα ένα εξ αυτών των προσώπων, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε μετατεθεί στις αστυνομικές υπηρεσίες, υπέγραφε το αίτημα για την άρση απορρήτου του τηλεφώνου του προέδρου του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ.
Εξι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να πληροφορηθούν αν παρακολουθούνται
Τα στοιχεία που αναδεικνύονται τώρα προκαλούν περαιτέρω ερωτήματα για τον τρόπο δράσης των μυστικών υπηρεσιών ή και ιδιωτικών μηχανισμών, ύστερα μάλιστα και από την ανάδειξη της παγίδευσης τον Νοέμβριο του 2021 με το παράνομο λογισμικό Predator του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είναι τα τελευταία χρόνια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα ασφάλειας.
Ερωτήματα
Πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα για τους διαχειριστές του Predator, οι οποίοι μάλιστα επιχείρησαν την παγίδευση και των τριών κινητών των κ.κ. Σπίρτζη, Ανδρουλάκη, Κουκάκη το 2021 με τη χρήση του ίδιου παραπλανητικού, παραποιημένου «ειδησεογραφικού» link (οι υπεύθυνοι του παράνομου λογισμικού έχουν δημιουργήσει περίπου 50 links «δέλεαρ» για τους υποψήφιους στόχους τους).
Σημειώνεται ότι τρία 24ωρα πριν από την παγίδευση του κινητού του κ. Σπίρτζη μέσω του προαναφερόμενου link, υπήρξε απόπειρα να υποκλαπούν στοιχεία του και με άλλο παρεμφερές link ημερήσιας εφημερίδας, το οποίο ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν άνοιξε γιατί είχε διαβάσει ήδη σε άλλο site το διαφημιζόμενο παραπλανητικό περιεχόμενό του.
Κανένα στοιχείο
Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Σπίρτζης λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ανακάλυψη του «πλήγματος» με το εν λόγω παράνομο λογισμικό είχε απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ μαζί με πέντε ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να ερευνηθεί αν τα κινητά τους παρακολουθούνταν από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ. Χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί πότε θα δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Ωστόσο τεχνικοί που γνωρίζουν ζητήματα συνακροάσεων σημείωναν ότι «επειδή το τηλέφωνο του κ. Σπίρτζη παγιδεύτηκε από το Predator που ουσιαστικά υποκλέπτει όλα τα δεδομένα, συνομιλίες, αρχεία ακόμη και από τις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας, η παρακολούθηση και από το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ δεν παρείχε κανένα περαιτέρω στοιχείο».
Νέο ζητούμενο είναι γιατί καταστράφηκαν πρόωρα από την ΕΥΠ, σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στο κλιμάκιο της ΑΔΑΕ, τα αρχεία των δύο παρακολουθήσεων των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη ενώ ο νόμος προσδιορίζει τη διατήρησή τους για δύο χρόνια.
Υπηρεσιακοί παράγοντες επικαλούνται ότι η αναφερόμενη «καταστροφή» τους έγινε λόγω αλλαγής του συστήματος νομίμων συνακροάσεων, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι έγινε γιατί δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία.