Οι Τούρκοι βαφτίζουν παραβιάσεις και την παρουσία δυνάμεων στα ελληνικά νησιά που θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένα
Το άσπρο μαύρο επιχειρεί να κάνει πλέον κατά σύστημα η… μονταζιέρα της Αγκυρας, αφού σαν να μην έφταναν οι δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών και UAV’s, κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις, παρενοχλήσεις και «κλειδώματα» από συστήματα αεράμυνας.
Προ ημερών ο τουρκικός Τύπος μετέδωσε πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποίησε 1.616 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις και πως στο 8μηνο του 2022 (Ιανουάριος – Αύγουστος) ο αριθμός αυτός έφτασε τις 1.123. Στα ίδια δημοσιεύματα μάλιστα αναφερόταν πως τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν 14 φορές με «κλείδωμα» ραντάρ για 3.372 δευτερόλεπτα (!).
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιστροφής της πραγματικότητας. Οχι μόνο δεν αποδέχεται τη δική της επιθετική και επικίνδυνη συμπεριφορά στο Αιγαίο και τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί εκείνη στη θέση του θύματος. Κάπως έτσι μετράει και καταγράφει δήθεν παραβιάσεις από την Ελλάδα.
Αλλά έχει σημασία να αποσαφηνιστεί σε τι παραβιάσεις αναφέρεται. Γιατί βέβαια η Τουρκία έχει ξεκινήσει συστηματικά εδώ και περίπου μία διετία αυτή την τακτική διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Για παράδειγμα στις 10 Φεβρουραρίου η τότε εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Πινάρ Καρά, σε ενημέρωση των τούρκων δημοσιογράφων είχε ισχυριστεί πως η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε 229 παραβιάσεις σε θάλασσα, ξηρά και αέρα σε νήσους με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και τον περασμένο Ιούνιο η νέα εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου κατηγορώντας την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να επικρίνει τον υφυπουργό Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά για τις 73 επισκέψεις του σε ελληνικά νησιά που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Στόχος τα νησιά
Οπως όλα δείχνουν η Τουρκία εδώ και μία διετία επιχειρεί να φέρνει συστηματικά στο προσκήνιο την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο βαφτίζει παραβιάσεις τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή την παρουσία Ναυτικού και Αεροπορίας στα νησιά.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία ακολουθούσε την ίδια τακτική και πέρυσι και περίπου ανά τρίμηνο – τετράμηνο παρουσίαζε δήθεν στοιχεία με παραβιάσεις από την Ελλάδα. Αλλά βέβαια το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα και την εκτόξευση κατηγοριών αφού πλέον ισχυρίζεται πως οι ελληνικοί S-300 «λοκάρουν» τουρκικά F-16.
Οι ισχυρισμοί αυτοί ωστόσο έχουν διαψευστεί από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας και το «Πεντάγωνο».
Την ίδια ώρα δε που η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα προχωράει σε συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα φέτος οι αριθμοί των παραβιάσεων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, τις 6.273 έως σήμερα.
Ακόμη και τον Αύγουστο – όπως είχαν επισημάνει προ ημερών «τα ΝΕΑ» – μία περίοδο που κατά το παρελθόν η παραβατική δραστηριότητα ήταν μικρότερης έντασης και γενικά δεν υπάρχει αυξημένη εκπαιδευτική δραστηριότητα στις Αεροπορίες, τα τουρκικά αεροσκάφη ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας με 1.106 παραβιάσεις και 18 υπερπτήσεις.
Για να αντιληφθεί κανείς για τι αύξηση επιθετικότητας μιλάμε, τον Αύγουστο του 2020, την περίοδο της έντασης δηλαδή με το Ορουτς Ρέις οι παραβιάσεις ήταν μόλις 457. Αν πάμε πιο πίσω οι παραβιάσεις ήταν ακόμη λιγότερες. Τον Αύγουστο του 2019 ήταν 34, τον Αύγουστο του 2018 276 με μόλις δύο υπερπτήσεις και τον Αύγουστο του 2016 ήταν μόλις 39 με καμία υπέρπτηση.
Νίκος Δένδιας
Μήνυμα ότι «η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται, αλλά δεν μας φοβίζει» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την έγκριση της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις της Αθήνας με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες με σημαντικές, όπως είπε, ένοπλες δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη Συμμαχία και σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «δεν θα μπορούσε να μπει σε μια λογική παζαριού ώστε να εκμαιεύσει κάτι».
Ο Δένδιας αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι «απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας, δεν αγγίζουν τον ελληνικό λαό» επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα των ρητορικών οξύνσεων επιτρέποντας να μετατραπεί «ένα θέμα αρχής, Διεθνούς Δικαίου, Διεθνούς νομιμότητας, σε ανατολίτικο καβγά».