Γιατί η Λεμεσός αδειάζει από Ρώσους

Γιατί η Λεμεσός αδειάζει από Ρώσους

Η Κύπρος έπαψε να αποτελεί «Γη της Επαγγελίας» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία - Πού αναζητούν τώρα ασφαλές καταφύγιο για τις καταθέσεις και τα πολυτελή γιοτ τους

Ενώ Αθήνα και Λευκωσία αναφέρουν ότι η τουριστική κίνηση έφτασε εφέτος και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, χωρίς τους ρώσους και τους ουκρανούς τουρίστες και ότι τούτο το καλοκαίρι δεν καήκαμε χωρίς τη βοήθεια του θηριώδους ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev, η Αγκυρα πανηγυρίζει για την άνευ προηγουμένου συγκέντρωση ρωσικών πολυτελών θαλαμηγών στα τουρκικά λιμάνια και ρωσικών κεφαλαίων στις τουρκικές τράπεζες.

Δεν είναι επειδή οι ρώσοι μεγιστάνες ξαφνικά αγάπησαν τις τουρκικές μαρίνες και βρήκαν εξαίσια την τουρκική φιλοξενία, αλλά επειδή φοβήθηκαν τις κυρώσεις και κυρίως τις κατασχέσεις των θαλαμηγών, που έχει επιβάλει η Δύση λόγω των μέτρων κατά της Ρωσίας. Φοβήθηκαν μήπως και χάσουν την περιουσία τους, τις καταθέσεις τους και τις πολυτελείς θαλαμηγούς τους. Κατά μία διαβολική σύμπτωση όλοι αυτοί οι κάτοχοι των πολυτελών θαλαμηγών είναι φίλοι και υποστηρικτές του Πούτιν, αφήστε που οι φήμες τούς θέλουν και χρηματοδότες του.

Για να γλιτώσουν, λοιπόν, την κατάσχεση οι ρωσικοί θαλαμηγοί (με δυτικούς καπετάνιους και με σημαίες χωρών της Καραϊβικής) έκαναν ολόκληρες μανούβρες και έπαιζαν κρυφτούλι στη Μεσόγειο έως ότου φθάσουν σε ασφαλή για αυτούς τουρκικά λιμάνια. Να, πάρτε για παράδειγμα το γιοτ «Solaris του Ρόμαν Αμπραμόβιτς, με τις 48 καμπίνες, με ελικοδρόμιο, με οκτώ καταστρώματα και με κινηματογράφο, ένα σκάφος αξίας 402 εκατ. βρετανικών λιρών, που άλλα, περασμένα καλοκαίρια αρμένιζε ανάμεσα στα Επτάνησα και στις Κυκλάδες, φέτος βρήκε καταφύγιο ανοικτά της Αλικαρνασσού.

Για να φτάσει στην Αλικαρνασσό, έκανε ολόκληρο κύκλο, αποφεύγοντας επιμελώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, μήπως και το έπαιρνε χαμπάρι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και έχανε το γιοτ του. Αλλωστε σε τουρκικό νησί εντοπίστηκε και ένα άλλο μεγάλο υπερπολυτελές ρωσικό σκάφος, το «Eclipse», αξίας 363 εκατ. βρετανικών λιρών με το μίνι υποβρύχιο που διαθέτει αλλά και με τον εκτοξευτή πυραύλων!!

Τα πολυτελή γιοτ

Αλλα τέσσερα πολυτελή γιοτ ρώσων ολιγαρχών που οι ιδιοκτήτες τους έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ (αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα τα κυνηγήσουν σε όποιο μέρος κι αν καταφύγουν), κατάφεραν και κρύφτηκαν σε τουρκικά λιμάνια, με τους Τούρκους να αγνοούν τις αμερικανικές κυρώσεις και να υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες και τις θαλαμηγούς και τους ιδιοκτήτες τους και τις οικογένειές τους. Αλλα δέκα πολυτελή ρωσικά σκάφη βρίσκονται, σύμφωνα με δυτικούς υπολογισμούς σε τουρκικά λιμάνια.

Εάν προσθέσει κανείς την αξία των θαλαμηγών στα τουρκικά λιμάνια, τότε θα διαπιστώσει ότι κάπου 2,2 δισ. ευρώ βρίσκονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, στις μαρίνες της Τουρκίας. Από τις ρωσικές θαλαμηγούς που ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια, καμία δεν είχε αγκυροβολήσει πέρυσι στην Τουρκία. Την αγνοούσαν, την περιφρονούσαν, τη θεωρούσαν υποβαθμισμένη περιοχή και προτιμούσαν τις ελληνικές θάλασσες, αλλά και τις θάλασσες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Νότιας Γαλλίας. Αδειασε δηλαδή το Μονακό από ρωσικά γιοτ και γέμισε η Αλικαρνασσός.

Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες του λεγόμενου «κύκλου του Πούτιν» σκέφτηκαν προς στιγμή να «παρκάρουν» τα σκάφη τους στη Λεμεσό, στη «Λεμεσόγκραντ», όπως την αποκαλούν λόγω του μεγάλου αριθμού Ρώσων (αλλά και Ουκρανών) που κατοικούν μόνιμα στην κυπριακή μεγαλούπολη, πλην όμως φοβήθηκαν τις κυρώσεις της ΕΕ και για να μη χάσουν τα σκάφη τους τα «φυγάδευσαν» προς Τουρκία ή ακόμα πιο μακριά, σε νερά της Καραϊβικής. Αλλωστε η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που όχι μόνο δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά πωλεί όπλα (UAV) στην Ουκρανία για να καταστρέψουν οι Ουκρανοί τα ρωσικά άρματα μάχης και από την άλλη ο Ερντογάν συναντάται με τον Πούτιν για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Η εμμονή των Ρώσων

Ετσι λοιπόν, χωρίς να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τη Δύση κυρώσεις η Τουρκία αξιοποιεί την εμμονή των ρώσων επιχειρηματιών για… φοροαποφυγή, για να αποφύγουν δηλαδή φόρους και κατασχέσεις (κυρίως) καταθέσεων και τους δίνει έδρα ώστε να αποφύγουν τους οικονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Δύση. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει τα έσοδα από τον τουρισμό της, εξασφαλίζει άνετη ροή φυσικού αερίου και παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Αποτέλεσμα; Η αξία των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία μόνο στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, σε υψηλό οκταετίας.

Είναι γεγονός πλέον ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έφερε ολοένα περισσότερο την Κύπρο σε δύσκολη θέση. Ο εναέριος χώρος πάνω από το νησί είναι κλειστός για τα ρωσικά αεροπλάνα. Κλειστά επίσης είναι και τα κυπριακά λιμάνια για τις ρωσικές θαλαμηγούς. Αρκετοί Ρώσοι ωστόσο έχουν εγκλωβιστεί στη Λεμεσό, στο «Λεμεσόγκραντ», όπως τη λένε, έτσι για παρηγοριά.

Η κυπριακή οικονομία, τώρα που οι ρωσικές επιχειρήσεις και τα ρωσικά κεφάλαια εγκαταλείπουν την Κύπρο, περνά δύσκολες ημέρες. Είναι και η εισαγόμενη ακρίβεια, βλέπετε. Και όμως, πριν από τον πόλεμο οι Ρώσοι θεωρούσαν την Κύπρο ως δεύτερη πατρίδα τους. Εξασφάλιζαν την παραμονή τους με τα περιβόητα «χρυσά διαβατήρια», που για την κυπριακή κυβέρνηση ήταν για πολύ καιρό μια επικερδής επιχείρηση.

Οσοι επένδυσαν δυόμισι εκατομμύρια ευρώ – για παράδειγμα σε πολυτελή ακίνητα – πήραν δωρεάν υπηκοότητα, χωρίς κανείς να εξετάζει πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα, χωρίς κανείς να ελέγχει εάν οι υποψήφιοι για «χρυσό διαβατήριο» ήταν εγκληματίας, έμποροι όπλων, σκοτεινά πρόσωπα. Το πρόγραμμα έκλεισε πριν από δύο χρόνια ύστερα από σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έπληξαν ευθέως τη ρωσική κοινότητα της Λεμεσού, που από τη μια μέρα στην άλλη είδε τους τραπεζικούς της λογαριασμούς να παγώνουν και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία να χάνει σημαντική πηγή των εσόδων της. Το κακό τώρα είναι μεγαλύτερο από τότε που, όπως ενθυμείστε, υπήρχε το περιβόητο κούρεμα των καταθέσεων. Το μοναδικό σκληρό μνημονιακό μέτρο που είχε επιβάλει ο Σόιμπλε εναντίον κράτους – μέλους της ευρωζώνης. Πολλές ρωσικές (και όχι μόνο) περιουσίες κουρεύτηκαν. Τότε η κυβέρνηση της Κύπρου, για να κατευνάσει τις ρωσικές αντιδράσεις, παραχώρησε σε σειρά Ρώσων μετοχές σε τράπεζες ως αντιστάθμισμα των απωλειών που προκλήθηκαν από το κούρεμα καταθέσεων.

Οι Ρώσοι δεν έφυγαν τότε, συνέχισαν τις μπίζνες, συνέχισαν να κτίζουν ουρανοξύστες, να έρχονται όλο και περισσότεροι, ανάμεσά τους και έμποροι όπλων. Μαζί με αυτούς και οι σύμμαχοι του Πούτιν, οι Λευκορώσοι. Μόνο που οι Λευκορώσοι προτίμησαν τη Λευκωσία. Μια ομάδα λευκορώσων επιχειρηματιών έκτισε στη Λευκωσία, στη συνοικία Αγιοι Ομολογητές, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, έναν ουρανοξύστη σε σχήμα φτερού του καρχαρία και μέσα σε αυτό παράγει βιντεοπαιχνίδια (war games) για όλο τον κόσμο. Τώρα μαραζώνει και αυτός, ενώ οι λευκορώσοι ιδιοκτήτες του προσπαθούν να βρουν άλλον τόπο για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, κοιτάζοντας λοξά και προς τα Κατεχόμενα.

Ο αμερικανικός στόλος

Το τέλος όμως της προνομιακής οικονομικής μεταχείρισης των Ρώσων δεν ήρθε μόνο με την ΕΕ να απειλεί με κυρώσεις για τα «χρυσά διαβατήρια», ούτε με το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά με τις αμερικανικές οδηγίες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους Ρώσους και τις ύποπτες καταθέσεις τους, με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση το έκανε και τότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αμερικανοί πεζοναύτες και αμερικανικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού σε κοινές ασκήσεις με την κυπριακή Εθνοφρουρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ