Οι συνεχείς δονήσεις στο νησί «υπενθύμισαν» την τραγωδία του 2020, με δύο νεαρά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους.
Μνήμες του 2020 ξύπνησαν μετά τις τρεις σεισμικές δονήσεις, των 4,7 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί και των 4,5 βαθμών το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Σάμου.
Τότε, τον Οκτώβριο του 2020, ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στο νησί είχε αφήσει πίσω του δύο θύματα.
Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, που επέστρεφαν από το σχολείο τους έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τα χαλάσματα ενός παλαιού σπιτιού που έπεσε στο Βαθύ της Σάμου.
Τα δύο παιδιά κατευθύνονταν προς την παραλία, όπου βρίσκονταν τα σπίτια τους και πέρασαν από ένα στενό δρομάκι στην περιοχή Γεφυράκι, στην οδό Κανάρη, όταν έπεσε ο τοίχος κτιρίου από την ισχυρή δόνηση.
Άμεσα έσπευσαν στο σημείο τα σωστικά συνεργεία, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τα δύο παιδιά από τα συντρίμμια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν ζωντανά.
Από καθαρή τύχη φαίνεται να γλίτωσαν όσα παιδιά πέρασαν από το συγκεκριμένο δρομάκι τη στιγμή του σεισμού, καθώς πρόκειται για ένα μικρό δρόμο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από τους μαθητές.
Τραγικές φιγούρες οι γονείς των δύο παιδιών, που δεν πίστευαν ότι έφυγαν τόσο άδικα.
«Κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά όταν δεν μου σήκωνε το τηλέφωνο. Αρχίσαμε να ψάχνουμε. Εγώ νωρίτερα έδινα ρεπορτάζ και έψαχνα τα παιδιά μου. Ο γιος μου ήταν δαιμόνιος ρεπόρτερ» ανέφερε ο πατέρας του Άρη και συμπλήρωσε: «Χάθηκαν τσάμπα δύο ανθρώπινες ζωές για πέντε δευτερόλεπτα. Γιατί κάποιοι παράτησαν το σπίτι τους και δεν το έλεγξαν, γιατί κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».
«Ζήστε την κάθε στιγμή. Αυτό είναι το μήνυμα μας. Δεν γυρνάει πίσω ο χρόνος. Αγκαλιάστε όλοι τα παιδιά τους. Να τα αγαπάτε» ανέφερε στο μήνυμά της η μητέρα της αδικοχαμένης 15χρονης.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της Σάμου, Νίκο Στεφανή ο αριθμός των τραυματιών από τη σεισμική δόνηση έφτασε στους οκτώ, με τους περισσότερους να είναι μεγάλης ηλικίας.
Οδός Μαθητών Άρη και Κλαίρης
Ένα χρόνο μετά, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο σημείο της τραγωδίας, ενώ παράλληλα έγινε η μετονομασία της συγκεκριμένης οδού σε οδό Μαθητών Άρη και Κλαίρης.
Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος υπογράμμισε ότι όσες καταστροφές και αν έγιναν θα αποκατασταθούν. «Μόνο η απουσία των παιδιών θα παραμείνει» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία στα τουρκικά παράλια
Ιδιαίτερα αισθητοί και στα τουρκικά παράλια έγιναν οι δυο σεισμοί 4,7 και 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στο θαλάσσιο χώρο στα νοτιοδυτικά της Σάμου.
Μάλιστα, οι κάτοικοι σε Σμύρνη, Αϊδίνι και Ντιντίμ πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους για ασφάλεια.
Η αρμόδια υπηρεσία Σεισμών της Διεύθυνσης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας ανέφερε, μετά το σεισμό των 5,2 βαθμών, ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική ειδοποίηση.
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Σμύρνης έφεραν στο μυαλό τους την καταστροφική δόνηση του Οκτωβρίου του 2020, η οποία είχε αφήσει πίσω δεκάδες νεκρούς.