ΗΠΑ: Ο διάπλους από τα δύο πλοία είναι «πολύ συνεπής με την πολιτική μας της μίας Κίνας»

ΗΠΑ: Ο διάπλους από τα δύο πλοία είναι «πολύ συνεπής με την πολιτική μας της μίας Κίνας»

Σχεδιάστηκε πριν από καιρό, είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, για τον πρώτο διάπλου του στενού από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η διάπλους από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία σήμερα του Στενού της Ταϊβάν μέσω των διεθνών υδάτων είναι «πολύ συνεπής» με την «πολιτική μίας Κίνας» των ΗΠΑ και έχει σκοπό έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό-Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Σχεδιάστηκε πριν από καιρό», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο CNN, για τον πρώτο διάπλου του Στενού από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, νωρίτερα αυτό τον μήνα, που εξόργισε την Κίνα.

Ο διάπλους από τα δύο πλοία είναι «πολύ συνεπής με την πολιτική μας της μίας Κίνας, είναι πολύ συνεπής με την επιθυμία μας να καταστήσουμε σαφές ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό», είπε ο Κίρμπι.

Κίνα: Ο στρατός μας παρακολουθεί

Ο κινεζικός στρατός, πάντως, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που διαπλέουν το Στενό της Ταϊβάν, διατηρώντας υψηλό επίπεδο συναγερμού και ευρισκόμενος σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Antietam και USS Chancellorsville διεξάγουν «διέλευση ρουτίνας από το Στενό της Ταϊβάν», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι διελεύσεις αυτές συνήθως ολοκληρώνονται σε 8 με 12 ώρες και παρακολουθούνται στενά από τον κινεζικό στρατό.

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, διαπλέουν τακτικά το Στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, ως επαρχία της που έχει αποσκιρτήσει, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ