Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής 20 μη επανδρωμένων αεροσκαφών το μήνα
«Μία άνευ προηγουμένου επιτυχία σε όλο τον κόσμο» χαρακτηρίζει τις πωλήσεις και τις παραγγελίες που καταγράφει το εργοστάσιο των τουρκικών μη επανδρωμένων η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Σημειώνει δε ότι τα Bayraktar που παράγονται στην Τουρκία έχουν αποδείξει την υπεροχή τους στα πεδία των μαχών.
Η Γενί Σαφάκ στο ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι τα τουρκικά επανδρωμένα που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας αποδεικνύονται αποτελεσματικά και μνημονεύονται και στον γαλλικό Τύπο, που σημειώνει ότι η «Ουκρανία βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας το Bayraktar TB2».
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε η τουρκική Baykar Makina Sanayi ve Ticaret AS, η οποία κατασκευάζει και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που προμηθεύεται το Κίεβο αυτή τη στιγμή έχει ανεκτέλεστες παραγγελίες για τρία χρόνια. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής 20 μη επανδρωμένων αεροσκαφών το μήνα.
Τα εξαγωγικά συμβόλαια
«Τα drones TB2 και Akinci βρίσκονται σε σειριακή παραγωγή, έχουμε ζήτηση και για τα δύο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό ίδρυμα Come Back Alive. «Για το Bayraktar TB2, έχουμε εξαγωγικά συμβόλαια με 22 διαφορετικές χώρες», είπε.
Η Baykar, η οποία εργάζεται επίσης πάνω σε ένα μη επανδρωμένο μαχητικό project που ονομάζεται Bayraktar Kizilelma, θέλει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγική της ικανότητα και ελπίζει να το πετύχει με ένα εργοστάσιο στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική εταιρεία αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι ο αδελφός του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι η εταιρεία θέλει να συναρμολογήσει drones TB2 και Akinci καθώς και Kizilelma Fighters στην Ουκρανία. Η κατασκευή μιας ερευνητικής μονάδας και ενός προηγμένου κέντρου παραγωγής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε επίσης, προσθέτοντας: «Βλέπουμε την Ουκρανία ως στρατηγικό μας εταίρο. Θέλουμε επίσης να κάνουμε την Ουκρανία μια παραγωγική βάση».