Διεθνής ανησυχία για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο

Διεθνής ανησυχία για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο

Οι αντιδράσεις των οργανώσεων

Οι οργανώσεις «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και Human Rights 360 επιμένουν ότι οι περίπου 40 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες του Έβρου βρίσκονται σε ελληνική επικράτεια και επικαλούνται τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και τα επίσημα στοιχεία από το Κτηματολόγιο.

Η ΕΛ.ΑΣ. από πλευράς της ισχυρίζεται επίσης ότι έχει ζητήσει από την Τουρκία να κάνει εκείνη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Στην ανακοίνωσή τους μέσω Twitter οι οργανώσεις λένε τα εξής:

«1/ Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι η ομάδα των 40 περίπου Σύριων προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου υπό απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη ζωή συνθήκες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Τουρκία επισήμως να τους διασώσει.

»2/ Οι ελληνικές αρχές τουλάχιστον αναγνώρισαν επιτέλους την ύπαρξη της ομάδας, την οποία έως σήμερα αρνούνταν, παρότι γνώριζαν εξαρχής την τοποθεσία τους και παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό τους που απέβαιναν άκαρπες.

»3/ Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς της νησίδας. Σύμφωνα με τη Google και τα επίσημα στοιχεία του Εθνικόύ Κτηματολογίου, η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα.

»Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού επίσης μάς παρέπεμψε στο Google Maps για την εξακρίβωση του καθεστώτος της νησίδας.

»4/ Το πρώτιστο πλέον είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους.

»Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αρχές ότι οι πρόσφυγες έχουν αναφέρει τον θάνατο ενός κοριτσιού 5 ετών και ότι ένα άλλο παιδί βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

»Οι πρόσφυγες παραμένουν μέχρι τώρα στη νησίδα».

Το Σάββατο η Ύπατη Αρμοστεία παρενέβη στο θέμα με ανάρτησή της στο Twitter. «Συνεχίζουμε να είμαστε σοβαρά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία κάποιων από τους 40 ανθρώπους που αναφέρεται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με αναφορές που πήραμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση, φοβόμαστε ότι παραμένουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές», σημείωσε.

«Καμπανάκι» από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

«Καθημερινή πρακτική τα pushbacks, αλλά η απόγνωση κάνει τους πρόσφυγες να επιστρέφουν» λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, 105,5» η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Χριστίνα Ψαρρά.

Για την ντροπιαστική για την Ελλάδα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, όπου δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε νησίδα μετά και τις επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά, ζητώντας βοήθεια με ένα παιδί νεκρό από τσίμπημα σκορπιού και ένα ακόμα παιδί να κινδυνεύει, η κ. Ψαρά, μίλησε μεν για την ανάγκη ιατρικής βοήθειας, ωστόσο υπογράμμισε πως «οφείλουμε να μιλήσουμε και για τα συνολικά τραύματα των προσφύγων καθώς όλο και περισσότερο δυσκολεύει η υποδοχή και ένταξή τους στην Ελλάδα».

«Ποια μάνα θα άντεχε να έχει δίπλα της το νεκρό παιδί της άταφο;» είπε χαρακτηριστικά, καθώς κανείς δεν απαντά στις εκκλήσεις των προσφύγων, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ