Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο.
Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ λίγο πριν την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με έναν ειρωνικό και μη διπλωματικό τρόπο στόχευσε πάλι το Καστελόριζο.
Διαβάστε επίσης: Πού το πάει η Ρόμα του Μουρίνιο… (pics & vids)
Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».
Επίσης, αναφέρθηκε στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.
Τα βλέμματα στραμμένα στο τουρκικό γεωτρύπανο
Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ξεκινά σήμερα το ταξίδι του χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού θα κατευθυνθεί. Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μία αντίστοιχη κίνηση με το Ορούτς Ρέις, με την κυβέρνηση ωστόσο να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το 2022 δεν είναι 2020, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια παραδοχή αναφορικά με τις αλλαγές από το 2020 έχουν κάνει και τούρκοι διπλωμάτες, επισημαίνοντας ότι η γεωστρατηγική σκακιέρα έχει αλλάξει δραματικά.
Ο προορισμός του τουρκικού γεωτρύπανου παραμένει καλά κρυμμένος, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο ο Ερντογάν θέλει να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πόσο θέλει να δοκιμάσει τα όρια του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Σίγουρο είναι εξάλλου ότι το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν εξυπηρετεί και εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία.
Τρία σενάρια, τρία επίπεδα έντασης
Στο παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια. Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις.
Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.
Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον «ανώδυνη».