Ανησυχία στη Δύση για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας

Ανησυχία στη Δύση για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας

Την ανησυχία τους εκφράζουν δυτικοί αξιωματούχοι στους FT μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν. Ποια οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας συζητούν στις δυτικές πρωτεύουσες

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις μεγάλες πρωτεύουσες του δυτικού κόσμου για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αυξανόμενος κίνδυνος

Μάλιστα υπάρχουν και σχετικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία «για τον αυξανόμενο κίνδυνο το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να πληγεί από τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις».

Διαβάστε επίσης: «Υπόκλιση» από την Κλερμόν και τους φιλάθλους: «Μέσι, Μέσι, Μέσι»! (vids)

Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την υπόσχεση που έδωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας να διευρύνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια μετά από μια τετράωρη συνάντηση στο Σότσι.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών παρακολουθεί «όλο και πιο στενά» την συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η Άγκυρα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πλατφόρμα για το εμπόριο με τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα πλήξει τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερογενείς κυρώσεις», προσθέτει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους financial times ανώτερος δυτικός αξιωματούχος κατέθεσε την πρόταση τα δυτικά κράτη να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποσυρθούν από την Τουρκία, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την Παρασκευή.

Ασυνήθιστη απειλή

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα των FT πρόκειται για «μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία της χώρας ύψους 800 δισ. δολαρίων, εάν οι ξένες εταιρείες συμφωνούσαν να συμμορφωθούν».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δράσουν εναντίον της Άγκυρας «καλώντας τις δυτικές επιχειρήσεις είτε να αποσυρθούν από τις σχέσεις τους στην Τουρκία, είτε να συρρικνώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, υπό το πρίσμα του κινδύνου που θα δημιουργούσε η επέκταση της σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία».

Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι αμφισβήτησαν πώς θα λειτουργούσε πρακτικά και νομικά και αν θα ήταν καλή ιδέα.

Βαθιά ενσωματωμένη

Η Τουρκία είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μάρκες από την Coca-Cola και τη Ford μέχρι την Bosch και την BP έχουν μακροχρόνιες και συχνά εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες στη χώρα.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πολεμούσαν σκληρά ενάντια σε τέτοιες αρνητικές ενέργειες», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «δεν θα απέκλειε αρνητικές ενέργειες [εάν] η Τουρκία πλησιάσει πολύ κοντά στη Ρωσία» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των FT.

Ρούβλια

Ερντογάν και Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι αποφάσισαν να ενισχύσουν την ενεργειακή και οικονομική τους συνεργασία. Μάλιστα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από πολιτικής πλευράς, οι δύο ηγέτες τόνισαν «την καθοριστική σημασία των σχέσεων ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας όσον αφορά τις παραδόσεις των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ήδη ανεπτυγμένες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις

Σημειώνεται δε ότι πέραν της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν για ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών, οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας είναι ήδη πολύ ανεπτυγμένες.

Το διμερές εμπόριο ήταν 26 δισ. δολαρια το 2019, με την Τουρκία να εισάγει κυρίως ενέργεια και σιτηρά και τη Ρωσία να αγοράζει πλήθος τουρκικών αγροτικών προϊόντων. Πέρα από το να καλύπτει περίπου του 45% των τουρκικών αναγκών σε φυσικό αέριο και το 1/4 των αναγκών σε πετρέλαιο, η Ρωσία είναι υπεύθυνη και το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας σε τουρκικό έδαφος. Το 2021 περιπου 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επέλεξαν την Τουρκία για προορισμό τους. Ήταν το 20% του συνόλου των τουριστών που προσέλκυσε η χώρα.

Τι ζητάει η Ρωσία από την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το πετρελαϊκό εμπάργκο

Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν τη συνάντηση και δημοσίευσε η Washington Post, η ρωσική πλευρά ζητούσε από την κυβέρνηση Ερντογάν να επιτρέψει στη Ρωσία να αποκτήσει μετοχικά μερίδια σε τουρκικά διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας- μία κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς θα της έδινε τη δυνατότητα να κρύψει την πηγή των εξαγωγών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το πετρελαϊκό εμπάργκο.

Επιπλέον η Ρωσία ζήτησε οι μεγάλες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Τουρκίας να ανοίξουν λογαριασμούς διατραπεζικής ανταπόκρισης με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, αλλά και να επιτραπεί σε ρωσικές βιομηχανίες να λειτουργήσουν σε ελεύθερες οικονομικές ζώνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ