Το θέμα των παραιτήσεων Δημητριάδη - Κοντολέοντα προκάλεσε πολιτική θύελλα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εκλογές, τον Ανδρουλάκη Εξεταστική Επιτροπή και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ραγδαίες εξελίξεις προκάλεσαν στο πολιτικό σκηνικό οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, με αφορμή την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν άμεσα, υποστηρίζοντας ότι οι δύο παραιτήσεις «αποτελούν ομολογία ενοχής του Μαξίμου» και ζήτησαν την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός».
Η παραίτηση Δημητριάδη
Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Αυτό έγραφε η λιτή ανακοίνωση η οποία έκανε γνωστή την παραίτηση – βόμβα του πιο στενού συνεργάτη, και ανιψιού, του πρωθυπουργού.
Πληροφορίες από το περιβάλλον του Μαξίμου αναφέρουν ότι η παραίτηση κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του, που κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά και άλλων καταγγελιών για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και με βάση το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η στοχοποίηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από συγκεκριμένους πολιτικούς κυρίως κύκλους, και κατ’ επέκταση του ίδιου του πρωθυπουργού, δημιούργησε αυτό το βαρύ κλίμα και κρίθηκε ότι η παραίτηση ήταν η καλύτερη λύση προκειμένου να υπάρξει αποσύνδεση της υπόθεσης από το Μαξίμου και τον Κ. Μητσοτάκη.
Η παραίτησή του, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους συνδέεται με τους χειρισμούς της ΕΥΠ (σ.σ. η ευθύνη της οποίας βρίσκεται στο Μαξίμου), όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.
Παρά το γεγονός, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης δεν είχε καμιά σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη ή άλλη παρακολούθηση, η παραίτηση ήλθε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μην γίνεται «σπέκουλα από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους».
Η παραίτηση Κοντολέοντα
Στη συνέχεια, την παραίτησή του υπέβαλε και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, παίρνει πάνω του τις ευθύνες για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις καταγγελίες για τις υποκλοπές.
«Κατόπιν λανθασμένων ενεργειών»
Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου τονίζεται ότι «ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.
»Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».
Αλέξης Τσίπρας: «Ομολογία ενοχής»
Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τόνισε ότι «η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση, δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός, «κάποια στιγμή οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα», όπως τόνισε, αλλά «είναι ζήτημα Δημοκρατίας».
«Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες, με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς, επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια, μάλιστα, με ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για watergate Μητσοτάκη».
Ανδρουλάκης: «Ζητώ Εξεταστική Επιτροπή»
Την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή, για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών, στο θέμα της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Με δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως, όλες αυτές τις μέρες, «η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα, με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο».
Και προσέθεσε πως, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση, σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν περίμενε ποτέ να τον παρακολουθεί «η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές».
Παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές, ζητά ο Ηλιόπουλος
«Η παραίτηση Δημητριάδη και Κοντολέοντος αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε παρέμβασή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».
«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης, και ο διορισμένος διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων –σε μια ΕΥΠ που υπάγεται στον πρωθυπουργό- και αυτή η υπόθεση δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε υπόθεση Δημητριάδη ή Κοντολέοντος, έχουμε σκάνδαλο Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η εξέλιξη αυτή είναι μια μεγάλη νίκη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των ανθρώπων που σήκωσαν αυτήν την υπόθεση, του ίδιου του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μίλησε για τις παρακολουθήσεις. Αλλά και μια μεγάλη απογοήτευση για όσους έκαναν ότι το θέμα δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.
«Η υπόθεση αυτή πλήττει με τον πιο βάναυσο τρόπο την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το να παρακολουθείται δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, το να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη, είναι η πιο ύπουλη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος Δικαίου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Μάντζος: «Η διαχείριση της κυβέρνησης είναι ντροπιαστική»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξη του στον ρ/σ Real FM, επισήμανε ότι «δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς, λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά» και «σήμερα παραιτήθηκαν ο γγ του πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο διοικητής της ΕΥΠ, με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας».
Και διερωτήθηκε: «Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις, τι θα πει η κυβέρνηση; Τι θα πει ο πρωθυπουργός; Τι θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες;».
«Εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή, που άπτεται της Δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού», υπογράμμισε ο Δ. Μάντζος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τις παραιτήσεις του γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, «βαλβίδα αποσυμπίεσης», σημειώνοντας πως «δεν μας αφορά η μεθόδευση και η συστηματική εκμετάλλευση των παραιτήσεων, την οποία είναι βέβαιο ότι θα κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες».