Στα «Μητσοτάκης γιοκ» και θα «κληθεί να μάθει» τη Συνθήκη της Λωζάνης από τον Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει στον «σουλτάνο» ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να αναβιώσει την οικονομία, παρά την... Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ένας διπλωματικός «πόλεμος» είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παράλληλα βέβαια με την επιθετική ρητορική των κυβερνώντων – και όχι μόνο – της Άγκυρας και τα ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά μηνύματα της Αθήνας.
Στα «Μητσοτάκης γιοκ» και θα «κληθεί να μάθει» τη Συνθήκη της Λωζάνης από τον Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει στον «σουλτάνο» ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να αναβιώσει την οικονομία, παρά την… Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Την ίδια ώρα, η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Αθήνα και Άγκυρα, ανακατεύει την διπλωματική «τράπουλα» και γεννά προσδοκίες και στις δύο πλευρές.
Οι απειλές Τσαβούσογλου για τις παραβιάσεις
Παράλληλα, η Άγκυρα προσπαθεί, για μία ακόμη φορά, να μετατρέψει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων σε μπούμεραγκ για την Ελλάδα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κατηγορούν την Τουρκία καθημερινά.
Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Ετοιμάσαμε νέα επιστολή και θα τη στείλουμε στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. Θα τη στείλουμε και στην Ε.Ε. Κατά περιόδους κάνουμε και ενημερώσεις εναντίον αυτών των ψεμάτων και των συκοφαντιών».
Η απάντηση Δένδια: Δεν σπαταλάμε το χρόνο μας…
Ξεκάθαρη όσο και αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις δηλώσεις Τσαβούσογλου.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, από την Κύπρο όπου βρέθηκε την Πέμπτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού ανέφερε πως «θα δούμε καταρχάς περί τίνος πρόκειται», υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει απαντήσει».
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία».
«Εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούργιο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Αλλά, νομίζω – θα μου επιτρέψετε να πω – ό,τι έχει να λεχθεί, έχει λεχθεί για αυτά τα πράγματα».
Θα ενημερώσει Μπέρμποκ και Κολονά
Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, αφού συναντηθεί με την Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, θα αναχωρήσει για το Παρίσι, προκειμένου να έχει μια πρώτη συνάντηση με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση θα τεθούν η εμβάθυνση της διμερούς σχέσης, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει και τις δύο ομολόγους του για το περιεχόμενο των διαρκών απειλητικών δηλώσεων εκ μέρους των Τούρκων πολιτικών.
Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Καλύτερα να αναβιώσει την οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Το γάντι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
Μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κληθεί «να μάθει» – όπως χαρακτηριστικά είπε – ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και, κυρίως, στον πρόεδρό της, που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, με πρώτο και… χειρότερο την καταρρέουσα οικονομία και την προσωπική του δημοσκοπική καθίζηση ενόψει εκλογών, τον επόμενο χρόνο.
«Καλύτερα ο κ. Ερντογάν να προσπαθήσει να αναβιώσει την τουρκική οικονομία, παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του CNN, Τζούλια Τσάτερλι.
«Έχουμε δει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά πιστεύω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τα καταφέρει καλύτερα αν αναβιώσει την τουρκική οικονομία αντί την Οθωμανική αυτοκρατορία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα παράγοντας ευθύνης και σταθερότητας, αλλά δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις και αμφισβητήσεις της εθνικής της κυριαρχίας.
Αναλένα Μπέρμποκ: Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα – Δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ εταίρων
Εν τω μεταξύ, με δήλωσή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε στις τουρκικές αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά και στην επιθετική πολιτική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ. Τα μέλη μιας κοινής αμυντικής συμμαχίας δεν απειλούν το ένα το άλλο, αλλά αποδέχονται και σέβονται την κυριαρχία του άλλου. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί κανείς να επιλέξει τους γείτονές του, ούτε να αλλάξει τη γεωγραφική του θέση. Κατά συνέπεια, τα μηνύματα ετοιμότητας διαλόγου, όπως επανειλημμένα έστειλε η ελληνική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, είναι κατά την άποψή μου ακριβώς τα σωστά. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη της Γερμανίας», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.