Οξεία ηπατίτιδα: Νέα ερευνητικά δεδομένα – Τι υποστηρίζει έλληνας καθηγητής

Οξεία ηπατίτιδα: Νέα ερευνητικά δεδομένα – Τι υποστηρίζει έλληνας καθηγητής

Όπως ανέφερε ο καθηγητής “ο ΠΟΥ δημοσίευσε γύρω στα 1.000 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά παγκοσμίως από τα οποία πάνω από 25% είναι στη Μεγάλη Βρετανία

«Στη Βρετανία βρήκαμε συσχέτιση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, με έναν άλλου τύπου αδενοϊό τον AAV2 και κάποια περιστατικά που έχουν να κάνουν με έναν τύπο των ιών του έρπητος» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ  ο Τάσος Γραμματικόπουλος παιδοηπατολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Kings College στην Βρετανία.

Ο κ. Γραμματικόπουλος, συνέστησε διερεύνηση ύπαρξης του συγκεκριμένου αδενοϊού AAV2 στα δύο νέα περιστατικά παιδιών, που εντοπίστηκαν στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών στη χώρα μας και τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Η τελευταία εικόνα του Μαρτίνς στις 02:30 τα ξημερώματα, η έμπνευση, η παραίτηση και το… ρεπό!

Γι΄αυτά τα δύο περιστατικά ο καθηγητής σημείωσε πως «πρέπει να διαπιστώσουμε εάν αυτά τα παιδιά έχουν μια οξεία ηπατίτιδα ή μια πιο σοβαρή ηπατική βλάβη (οξεία ηπατική ανεπάρκεια), που χρειάζεται αντιμετώπιση με πιο επιθετική αγωγή».

Αυξημένα τα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Όπως ανέφερε ο καθηγητής “ο ΠΟΥ δημοσίευσε γύρω στα 1.000 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά παγκοσμίως από τα οποία πάνω από 25% είναι στη Μεγάλη Βρετανία. Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένα στα πολύ μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών ενημέρωσε και σημείωσε πως σε πολύ μικρό ποσοστό αυτών των παιδιών γύρω στο 5% χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ακόμη λιγότερο είναι το ποσοστό των θανάτων, γύρω στο 2% των σοβαρών περιστατικών, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά σε όλες τις χώρες της υφηλίου με διαφορετικά συστήματα υγείας και παροχές”.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι ημερών έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο (2) ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών (13) ετών με πυρετό και εξάνθημα.

Τι έδειξαν μελέτες στη Βρετανία

“Από τις μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαμε ότι περίπου στο 90% των περιπτώσεων που είχαμε οξεία ηπατίτιδα, τα παιδιά δεν είχαν απλώς τον κοινό αδενοϊό που προκαλεί γαστρεντερίτιδα, πυρετό κ.λ.π, ήταν και ένας άλλος τύπος αδενοϊού ο οποίος αναπτύσσεται παράλληλα με τον κοινό αδενοϊό ο λεγόμενος AAV2” επισήμανε .

Αυτές οι δύο νέες μελέτες που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο MedRxiv, καταλήγουν στο συμπεράσμα ότι ο αδενοϊός AAV2 (adeno-associated virus 2) ανιχνεύθηκε σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς με αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα.

Ο ιός, ο οποίος δεν προκαλεί υπό φυσιολογικές συνθήκες ασθένεια και συχνά είναι παρών σε λοιμώξεις από αδενοϊούς, για πρώτη φορά σχετίζεται με την ανάπτυξη οξείας ηπατίτιδας σε μικρό αριθμό μικρών παιδιών.

“Αυτό τον αδενοϊό τα παιδιά τον παίρνουν από τη μητέρα τους και σιγά-σιγά πέφτουν τα επίπεδά του. Το πρόβλημα είναι ότι με την καραντίνα λόγω της πανδημίας, τα παιδιά δεν ήρθαν σε επαφή με αυτόν τον αδενοϊό τον AAV2, με αποτέλεσμα να υπάρξει έξαρση τους τελευταίους έξι μήνες” ενημέρωσε.

Για το κατά πόσο ο κοροναϊός συσχετίζεται με την οξεία ηπατίτιδα είπε πως δεν υπάρχει απευθείας συσχέτιση αλλά υπάρχει συσχέτιση λόγω του lockdown και της αλλαγής της καθημερινότητας των παιδιών.  Επιπλέον έκανε την πρόβλεψη ότι “με το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο και τον συγχρωτισμό ίσως έχουμε αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας”.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ