Τουρκία: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Σουηδό επιτετραμμένο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Στοκχόλμη

Τουρκία: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Σουηδό επιτετραμμένο για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Στοκχόλμη

Η Τουρκία του Ερντογάν δεν... το «βάζει κάτω» όταν πρόκειται για Κούρδους, ακόμη κι αν είναι Σουηδοί πολίτες.

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Σουηδός επιτετραμμένος στην Άγκυρα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Στο διάβημα τονίζεται η «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας σε αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική προπαγάνδα», κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κουρδικής ομάδας στην Στοκχόλμη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη ότι υποστηρίζουν ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι τρεις χώρες, ωστόσο, υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα, για να άρει η Άγκυρα το βέτο, με αντάλλαγμα υποσχέσεις που έλαβε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για εξαγωγές όπλων.

DW: Τι θα κάνει η Σουηδία με τους αντιφρονούντες που ζητάει ο Ερντογάν;

Η Σουηδία προσέφερε ασφάλεια σε πολλούς διωχθέντες από τον Ερντογάν. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί την έκδοσή τους, ως εισιτήριο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπουλέντ Κενές πίστευε ότι στη Σουηδία είχε βρει ασφαλές καταφύγιο. Ο πρώην εκδότης της εφημερίδας Today’s Zaman είχε διωχθεί για άσκηση κριτικής στον Τούρκο πρόεδρο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, γνώριζε καλά ότι η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων θα ήταν σκληρή. Έτσι εγκατέλειψε παράτυπα την Τουρκία. Στη Στοκχόλμη ξεκίνησε μια νέα ζωή.

«Πήρα μια μεγάλη ανάσα και είπα, εντάξει, ο κίνδυνος πλέον έχει ξεπεραστεί». Η ανάσα αυτή ωστόσο δεν κράτησε πολύ.

Τον Φεβρουάριο οι σουηδικές αρχές ενημέρωσαν τον Κενές ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή του και ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης.

Η υπόθεση Κενές έχει φτάσει ήδη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας. Στις 18 Μαΐου όμως πήρε άλλη, πολιτική τροπή. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα μπλόκαρε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν οι δύο χώρες προχωρούσαν στην έκδοση ατόμων που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες».

Μολονότι ο Ερντογάν τελικά συμφώνησε στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας με υπόμνημα που υπογράφηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η Σουηδία είχε υποσχεθεί να εκδώσει στην Τουρκία πάνω από 73 άτομα — διαφορετικά, οι συμμαχικές θύρες θα παρέμεναν κλειστές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ