Θα δικαστεί από μηδενική βάση για τρεις υποθέσεις βιασμού, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική του μεταχείριση
Νέο «ποινικό σκηνικό» για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, διαμορφώνεται μετά την άσκηση της έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης από την εισαγγελέα εφετών, Βασιλική Χαλβά.
Η εισαγγελική λειτουργός, αφού μελέτησε τα πρακτικά της δίκης και την αναφορά του συναδέλφου της Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος ήταν στην έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, άσκησε έφεση τόσο για το αθωωτικό σκέλος της απόφασης για τη μία υπόθεση βιασμού, όσο και ως προς το ύψος της ποινής για τις άλλες δύο περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες και πρωτοδίκως ο Δ. Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος.
Μετά από την εξέλιξη αυτή ο ηθοποιός, όταν θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, θα δικαστεί από μηδενική βάση για τρεις υποθέσεις βιασμού, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική του μεταχείριση.
Εκτός φυλακής
Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε εκτός φυλακής με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που έκρινε ότι πρέπει να του δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, προκαλώντας ηχηρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς και σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3): μειοψηφουσών 2 ενόρκων και μια συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήνα και εγγύηση 30.000 ήταν όροι που του επιβλήθηκαν ομοφωνα.
Επιμένει ο Κούγιας: Επρεπε να αθωωθεί ο Λιγνάδης
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας επιμένει ότι ο σκηνοθέτης θα έπρεπε να είναι αυτός που διαμαρτύρεται κι αυτό λόγω της πρωτόδικης καταδίκης του καθώς, σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, θα έπρεπε να αθωωθεί.
«Αντί να διαμαρτύρεται ο κ. Λιγνάδης και να εκφράζει την πικρία του γιατί καταδικάστηκε ενώ έπρεπε να αθωωθεί ολοσχερώς, αυτό το κύκλωμα που εγώ το ονόμασα στο δικαστήριο για συντομία ως «συνεργείο», που κατασκεύασε όλη αυτή την σκευωρία σε βάρος του κ. Λιγνάδη, αποδεικνύει πως ήταν σκευωρία με έντονο πολιτικό υπόβαθρο, σκευωρία από ανθρώπους που είναι στον χώρο του θεάτρου: σκηνοθέτες, ηθοποιούς κ.α.» είπε προ ημερών ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε ότι «ο κ. Λιγνάδης αρχικώς κατηγορήθηκε για έξι βιασμούς, εκ των υστέρων παραμένουν τέσσερις και μετά παραμένουν δύο. Θα έπρεπε να γνωρίζετε και τους βιασθέντες. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να παρουσιάσω τους βιασθέντες, λόγω των αρχών μου».
«Δεν μπορεί να λέγεται βιαστής ο Λιγνάδης, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, με ισχνές μειοψηφίες, αφού για έναν βιασμό μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές και για τον άλλον οι δύο από τους τρεις δικαστές, δηλαδή η τακτική δικαιοσύνη δεν καταδίκασε τον Λιγνάδη» είπε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ συμπλήρωσε πως «στην Ελλάδα και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται κάποιος ότι έχει καταδικαστεί, όταν καταδικαστεί αμετακλήτως».
Ο ποινικολόγος υποστήριξε πως «εδώ δημιουργήθηκε μια νομική υποκουλτούρα, από κάποιους που δεν τους ενδιαφέρει η δικαιοσύνη και η δημοκρατία, αλλά τους ενδιαφέρει να αποκομίσουν οφέλη. Δεν μιλάμε για όλους τους δημοσιογράφους, μιλάμε για στρατευμένους δημοσιογράφους. Η κοινωνία δεν είναι μέσα σε ένα δικαστήριο, δεν γνωρίζει νόμους, δεν γνωρίζει πως απονέμεται δικαιοσύνη. Όταν η κοινωνία ακούει συνεχώς κάποιους ειδικούς και ειδικά οι εργαζόμενοι, που δεν είναι διαρκώς μπροστά στην τηλεόραση, δημιουργείται μια κοινωνική συνείδηση που μπορεί να οδηγήσει σε λαϊκά δικαστήρια. Αυτό γινόταν επί 18 μήνες και δεν ήξεραν και όλοι πριν ποιος ήταν ο Λιγνάδης. Μιλούσαν όλοι επί 18 μήνες, αλλά δεν ακούσαμε ποτέ τους καταγγέλλοντες. Στο δικαστήριο ήταν για πέντε μήνες μπροστά στους δικαστές. Εκρίθησαν όλοι».
Απαντώντας σε όσους βρέθηκαν απέναντί του, ο Αλέξης Κούγιας είπε πως «οι ίδιοι οι ηθοποιοί μάζεψαν 390 υπογραφές εις βάρος μου, χωρίς να είναι στο δικαστήριο, ότι ως δικηγόρος εγώ έκανα ομοφοβικές ερωτήσεις στο δικαστήριο. Εμφανίζονται και κάποιοι δικηγόροι που δεν ξέρουν και πως γίνονται τα ποινικά δικαστήρια».
«Το θέμα είναι πως μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές, που σημαίνει πως υπάρχει “ανασφάλεια” για αυτήν την κρίση. Εσείς τι λέτε; Ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε με τέτοιες μειοψηφίες, θα πρέπει να μείνει για 3 με 5 χρόνια στην φυλακή; Τόσο θέλει να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό», επεσήμανε ο δικηγόρος του σκηνοθέτη.