Το σημείο που θα επιλεγεί από την Τουρκία για την γεώτρηση έχει τη δική του σημασία
Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Και σε αυτή τη λογική κινείται και η τουρκική διπλωματία, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι τον Αύγουστο το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Τουρκία να επιχειρεί για μία ακόμα φορά να εργαλειοποιήσει την Κύπρο.
Την πρώτη δήλωση έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι εξετάζονται πέντε – έξι τοποθεσίες και πιθανότατα θα επιλεγεί μία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο θέμα επανήλθε και ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Οι δικές του ανακοινώσεις έγιναν από την κατεχόμενη Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καθεστώτος για τα 48 χρόνια της τουρκικής εισβολής.
Πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ;
Με στόχο – προφανώς – να παραπέμπουν ευθέως σε έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ένα ασφαλές «επικοινωνιακό» και ουσιαστικό πεδίο στο οποίο εκδηλώνεται επί σειρά ετών η τουρκική προκλητικότητα.
Το σημείο που θα επιλεγεί από την Άγκυρα για την γεώτρηση έχει τη δική του σημασία, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, καθώς θα δείξει την πρόθεση της Τουρκίας να ανεβάσει το επίπεδο της έντασης.
Τα τρία σενάρια
Στο πλέον «ανώδυνο» σενάριο, αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, είναι το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, παίζοντας με τα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Το δεύτερο σενάριο είναι να κινηθεί σε περιοχές δυτικά της Κύπρου, ή στην περιοχή της Καρπασίας, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ορίσει «οικόπεδα» και δεν έχει εκχωρήσει σε κάποια εταιρεία τα δικαιώματα ερευνών.
Και το τρίτο σενάριο η Άγκυρα να θελήσει να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» σε περιοχή που τα δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί, όπως για παράδειγμα το «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο τα δικαιώματα έχουν ΕΝΙ και Total.
Πρόκληση σε περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων
Σε αυτή τη συγκυρία ερώτημα παραμένει και αν η Τουρκία θα επιχειρούσε μία πρόκληση στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δη στα όρια του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, σε περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης. Ή αν θα επιλέξει να μπει στα όρια της περιοχής της επήρειας του Καστελλόριζου για να δηλώσει την αμφισβήτηση της.
Πηγές κοντά σε διπλωμάτες της γείτονος ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος σχεδιασμός για αποστολή ερευνητικού σκάφους σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο ως απάντηση σε κάποια ελληνική πρόκληση. Με την Άγκυρα να θέλει να προλάβει και να εμποδίσει την οποιαδήποτε κίνηση της Αθήνας γύρω από την Κρήτη.
Σε Αθήνα και Λευκωσία εκτιμούν πως οι δηλώσεις που έχουν γίνει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, περί ενότητας και ανάγκης να μην υπάρχουν ρωγμές στη Συμμαχία, προστατεύουν κάπως περισσότερο – σε αυτή τη φάση – την Ελλάδα. Όσοι έχουν γνώστη των εξελίξεων δε, υπογραμμίζουν ότι το 2022 δεν είναι 2020 και σημειώνουν ότι ενδεχόμενη «εισβολή» τουρκικού ερευνητικού σε περιοχή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση πιο ηχηρές από ότι μία επιχείρηση στην Κύπρο, που και αυτή έχει τις δικές της διαβαθμίσεις.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Αθήνα και Λευκωσία είναι και παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούν και σε διεθνοποίηση του ζητήματος της δυνητικής επιθετικότητας της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να έχει θωρακιστεί διπλωματικά.
Ο Νίκος Δένδιας την Πέμπτη, μιλώντας διαδικτυακά στο συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας που έλαβε χώρα στο Καστελόριζο έστειλε για μία ακόμα φορά μήνυμα στην Άγκυρα ότι «η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών».
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στους εορτασμούς στα κατεχόμενα ο Φουάτ Οκτάι την Τετάρτη αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε κάθε απόπειρα πρόκλησης και παρανομία, σημειώνοντας ότι «δεν διαχωρίζουμε από τα δικά μας τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδερφών μας. Όσοι πάνε στο φως του φεγγαριού με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό καλά. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων»…