Παραλλαγή «Κένταυρος»: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για το νέο στέλεχος

Παραλλαγή «Κένταυρος»: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για το νέο στέλεχος

Το στέλεχος «Κένταυρος» μπορεί να αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες.

Η είδηση μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 που εξαπλώνεται ταχύτατα ανησυχεί τους ιολόγους σε όλο τον κόσμο.

Το στέλεχος, η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι «Κένταυρος», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Μάιο.

Τώρα όμως συνεχίζει να εξαπλώνεται και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα οι επιστήμονες ανησυχούν για τη μεταδοτικότητά του, καθώς ξεπερνά την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή BA.5.

Το στέλεχος «Κένταυρος» μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Από τότε που εξαπλώθηκε στην Ινδία, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τον Καναδά.

Ενώ η επιστημονική του ονομασία είναι BA.2.75, έχει πάρει το παρατσούκλι «Κένταυρος» αφού κάποιος φέρεται να επέλεξε τυχαία το παρατσούκλι και να το ονόμασε έτσι σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter.

«Αδύναμα» ακόμη τα στοιχεία για το νέο στέλεχος

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έχει χαρακτηρίσει την BA.2/75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθεί τα συμπτώματά της και κατά πόσον θα μπορούσε να συνδεθεί με σοβαρή ασθένεια, ωστόσο μέχρι στιγμής τα στοιχεία για κάτι τέτοιο είναι αδύναμα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό το νεότερο στέλεχος εξελίχθηκε από το στέλεχος BA.2 και ενημερώθηκαν για τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει ο «Κένταυρος».

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης σειράς ιών», δήλωσε στον Guardian ο δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Παραλλαγή μίας παραλλαγής μετά από άλλη παραλλαγή μετά από άλλη…

Ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου και ο πρώτος που εντόπισε το στέλεχος Όμικρον χαρακτηρίζοντάς το ως ανησυχητικό τον Νοέμβριο του 2021, δήλωσε ότι οι επιπλέον μεταλλάξεις δίνουν στον ιό ένα φαινόμενο «μπαλαντέρ» στο οποίο οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη φανεί.

«Είναι σίγουρα ένας πιθανός υποψήφιος για το τι θα ακολουθήσει μετά τον BA.5. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανότατα το είδος του πράγματος που θα έρθει στη συνέχεια, δηλαδή μια «παραλλαγή μιας παραλλαγής», δήλωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, αλλά η επικεφαλής επιστήμονας του, Dr. Soumya Swaminathan, λέει ότι δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να υποδείξουμε τη σοβαρότητά της.

Δεδομένων των προσαρμογών του και της αυξανόμενης μεταδοτικότητάς του στις νεότερες παραλλαγές, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όπως τη γρίπη, δήλωσε ο Δρ Γκρίφιν.

Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο σαν αυτό της γρίπης

Ο ειδικός δήλωσε συγκεκριμένα στον Guardian: «Πέρυσι τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η Δέλτα αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό αποκορύφωμα για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της παραλλακτικότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο που μοιάζει με αυτό της γρίπης για να συμβαδίσουμε με την εξέλιξη του ιού».

Το να κάνετε τα εμβόλιά σας και να φοράτε τη μάσκα σας, όπου μπορείτε, θα βοηθήσει σίγουρα, κατέληξαν και οι τρεις ειδικοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ