Εφιάλτης στον δρόμο με την ενέργεια – «Πολύ δύσκολος» χειμώνας στην Ευρώπη

Εφιάλτης στον δρόμο με την ενέργεια – «Πολύ δύσκολος» χειμώνας στην Ευρώπη

«Βράζουν» οι κοινωνίες, ανησυχούν οι επιχειρήσεις

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος για την Ευρώπη», πρόβλεψε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA). Μιλώντας  σε ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε, επίσης, ότι μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία».

Χειρότερη από την κρίση του 1973

Όπως εκτιμά ο ίδιος και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, είναι πιθανό ο κόσμος να μην έχει ζήσει μέχρι σήμερα μια τόσο βαθιά και περίπλοκη ενεργειακή κρίση – αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι χειρότερα από εκείνα που έζησε η ανθρωπότητα και κυρίως η Δύση πριν από 50 χρόνια, με το αραβικό εμπάργκο του 1973.

«Πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα», πρόσθεσε ο Μπιρόλ – ο οποίος, αυτή τη φορά, εμφανίστηκε πολύ πιο ανήσυχος σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες, βλέποντας τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και των κυρώσεων.

«Αντίο» στους κλιματικούς στόχους

Από την πλευρά του, ο έμπειρος αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν μάσησε τα λόγια του την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στους κινδύνους που συνοδεύουν μια γενικευμένη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα – ο οποίος κάθε άλλο παρά μακριά είναι. Τάχθηκε δε ευθέως υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης επιστροφής στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να αποτραπούν κοινωνικές «εκρήξεις», τις οποίες προφανώς φοβάται πολύ.

«Εάν η κοινωνία μας βυθιστεί σε μια πολύ, πολύ, πολύ έντονη διαμάχη και σύγκρουση επειδή δεν υπάρχει ενέργεια, τότε σίγουρα δεν θα πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους. Σίγουρα δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που επιδιώκουμε και έχουμε ανάγκη εάν η έλλειψη ενέργειας οδηγήσει σε τέτοιες αναταράξεις στις κοινωνίες μας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα κρυώσουν τον επερχόμενο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανς Τίμερμανς.

«Βρίσκομαι στην πολιτική για μεγάλο διάστημα, πάνω από 30 χρόνια, κάτι που μου επιτρέπει να καταλάβω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για την κρίση που βιώνουν σήμερα και όχι για τη μακροπρόθεσμη. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση, σίγουρα θα εκτροχιαστούν οι προσπάθειές μας και όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη», τόνισε.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Φυσικά, δεν πρόκειται απλώς για λόγια και ανησυχίες. Αρκετές κυβερνήσεις, άλλωστε, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον χειμώνα.

Στη Γερμανία, για του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς έχει αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από μονάδες λιγνίτη, που είναι η πιο βρόμικη πρώτη ύλη. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αναθεωρήσει την απόφαση για ολοκληρωτικό «σφράγισμα» των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων ως το τέλος του έτους.

Η Γαλλία, από την πλευρά της – πέρα από την εμμονή στην ατομική ενέργεια και την αναβάθμισή της – αρκετές βιομηχανίες αναθεωρούν τα σχέδιά τους και καταστρώνουν άλλα, έκτακτης ανάγκης. «Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε τους λέβητές μας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν τόσο με φυσικό αέριο όσο και με πετρέλαιο, ενώ θα είμαστε σε θέση να στραφούμε και στον λιγνίτη, όταν κριθεί αναγκαίο», δήλωσε το αφεντικό της Michelin, Φλοράν Μενεγκό.

Στα… κάγκελα να νοικοκυριά

«Ας προετοιμαστούμε για τη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου. Σήμερα, είναι το πιο πιθανό σενάριο», είπε από την πλευρά του ο Γάλλους υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ – ενώ με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αλλά και ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Μίχαλ Κουρτίκα, μιλώντας σε συνάντηση με στελέχη των επιχειρήσεων, πρόβλεψε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια «τέλεια καταιγίδα» αυτόν τον χειμώνα.

Οι πολίτες και τα νοικοκυριά, από την πλευρά τους, αναθεωρούν επίσης τους προϋπολογισμούς τους. Κι αυτό διότι ακόμη και εάν στα δίκτυα υπάρχει επαρκής ηλεκτρική ισχύς και στους αγωγούς συνεχίσει να ρέει αέριο και πετρέλαιο, αυτό δεν σημαίνει πως οι ίδιοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο κόστος. Και τότε, ίσως αποφασίσουν να ξεσπάσουν και να αναζητήσουν ενόχους, εν μέσω απόγνωσης.

Η εμπειρία της κατάρρευσης του Μπόρις Τζόνσον ίσως αποτελεί «καμπανάκι» για πολλούς άλλους ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ