«Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν μια απλή καινοτομία γραφειοκρατικής διαχείρισης της πληροφορίας. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης και συλλογικής εργασίας» επεσήμανε ο Δένδιας
Τη φιλοδοξία να περάσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 21ο αιώνα, δήλωσαν πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση. Ενός Στρατηγικού Σχεδίου που θα βάζει στόχους, θα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στο υπουργείο και θα ενοποιεί τους τρεις πυλώνες της διπλωματίας προκειμένου να αλληλοεπιδρούν. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους που αυτό χρειάζεται περισσότερο.
Ο Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ακόμα τη φιλοδοξία για ένα νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τις δυνατότητες του υπουργείου.
«Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν μια απλή καινοτομία γραφειοκρατικής διαχείρισης της πληροφορίας. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης και συλλογικής εργασίας» επεσήμανε ο Δένδιας στο χαιρετισμό του κάνοντας λόγο για «ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο για την σύγχρονη διπλωματία και το σύγχρονο περιβάλλον για την διπλωματία του δύσκολου 21ου αιώνα».
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού εισάγονται τρεις βασικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου.
Οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας
Αρχικά μέσω των πέντε στρατηγικών αξόνων, των 39 στρατηγικών στόχων και των χιλιάδων δράσεων, ενοποιούνται και αλληλοεπιδρούν, οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας.
1. Η πολιτική διπλωματία
2. Η οικονομική διπλωματία, η προώθηση εξαγωγών, και η προσέλκυση επενδύσεων.
3. Η δημόσια διπλωματία, η οποία, στην περίπτωση της χώρας μας, έχει στοιχεία μοναδικότητας, περιλαμβάνει πολιτισμό και κουλτούρα, περιλαμβάνει την θρησκευτική διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό.
Ευρεία μεταρρύθμιση
Με την υλοποίηση των στόχων να προβλέπει μία ευρεία μεταρρύθμιση του ΥΠΕΞ η οποία θα καλύπτει την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εκπαίδευση και την οικονομική διαχείριση.
Μέσα από τον ορισμό μακροπρόθεσμων στόχων επιτυγχάνουμε, αυτό που νομίζουμε όλοι ότι έλειπε, «να υπάρχει θεσμική συνέχεια στις προσπάθειες όλων» σημείωσε ο Δένδιας, επισημαίνοντας ότι «κάθε προϊστάμενος, είτε πολιτικός, είτε υπηρεσιακός, πρέπει να ξέρει καλά τι στόχους πρέπει να υπηρετεί στη θέση την οποία αναλαμβάνει».
Να παραλαμβάνει όπως είπε και φάκελο «με τους στόχους που θα καλείται να επιδιώξει και να αξιολογείται επί τη βάσει του ποσοστού επίτευξης αυτών των στόχων». Και σαφώς να υπάρχει και το περιθώριο διορθωτικών προσαρμογών, αφού το ΥΠΕΞ δεν κινείται «σε ένα σταθερό επιστημονικό εργαστήριο, αλλά είναι μια συνεχώς κινούμενη πραγματικότητα», όπως είπε φέρνοντας το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο καθένας να γνωρίζει τι αναλαμβάνει
Σε αυτό το πλαίσιο ο κάθε προϊστάμενος, είτε πολιτικός, είτε υπηρεσιακός, πρέπει να ξέρει καλά τι οφείλει να κάνει στην θέση που αναλαμβάνει.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα τόσο των ανθρώπινων όσο και των οικονομικών πόρων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν σε μια πρεσβεία να έχουμε εκατό δράσεις με ελάχιστο προσωπικό ή σε μια άλλη πρεσβεία να έχουμε 10 δράσεις με πλεονάζον προσωπικό».
Αναφέρθηκε ακόμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου του ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση τόσο των προξενικών υπηρεσιών, ένα παγκόσμιο ψηφιακό κέντρο ενημέρωσης, μία πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα αλλάξει ριζικά την άσκηση της δημόσιας διπλωματίας, το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης διαβαθμισμένης διπλωματικής αλληλογραφίας, την οικονομική διαχειριση του ΥΠΕΞ με ψηφιοποίηση της διαδικασίας, την ψηφιοποίηση του ιστορικού και διπλωματικού αρχείου κ.α.
«Είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος αντίληψης που θα μας επιτρέψει να υπερασπίσουμε τώρα και στο μέλλον τα δικαιώματα της πατρίδας μας σε καιρούς που διαγράφονται διαρκώς δυσκολότεροι» ανέφερε κλείνοντας ο Δένδιας.
Δεμίρης: Είμαστε το γραφείο διεθνών σχέσεων όλων των υπουργείων
Για κάτι αληθινά σημαντικό που μπορεί να αποβεί καίριο στην εκτέλεση της αποστολής μας, μίλησε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Μίλησε για ένα υπουργείο κατ΄ εξοχήν εξωστρεφές που λειτουργεί ως σύνδεσμος της πολιτείας με το εξωτερικό. «Είμαστε ένα γραφείο διεθνών σχέσεων όλων των υπουργείων, αλλά και της Βουλής των Ελλήνων. Ενισχύουμε τους βουλευτές στο έργο τους, συνδράμουμε όλους τους φορείς στη διεθνή τους παρουσία, υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη όπου κι αν βρίσκεται στο εξωτερικό και τον απόδημο ελληνισμό» σημείωσε ο Δεμίρης.
Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα
«Ακόμα και οι πιο αυτάρεσκοι από εμάς, σίγουρα θα παραδεχτούν ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα» ανέφερε, χαρακτηριστικά ο γγ του ΥΠΕΞ.
«Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση στρατηγικής, η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι πια απαραίτητα» υποστήριξε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να απευθυνόμαστε μόνο στη διάθεση ενός υπουργού, στην καταχρηστική προσαρμοστικότητα του βλέποντας και κάνοντας, στη συσσωρευμένη γνώση όσων την απέκτησαν ή «στο φιλότιμο όσων το έχουν».
Χαρακτήρισε δε το στρατηγικό σχέδιο ως μία προσπάθεια που θα είναι δυναμική περιλαμβάνοντας όλους. Ένα εργαλείο που θα αναβαθμίζεται συνεχώς και θα δίνει τη δυνατότητα αξιολόγησης. Για να προσθέσει ότι «κάθε εργαλείο έχει τη χρησιμότητα που εσύ του δίνεις». Τα θεμέλια μπήκαν, το κτίριο χτίστηκε, αυτό όμως που θα κρίνει το μέλλον του είναι η χρήση από την ηγεσία και από όλους εμάς, τόνισε ο ΓΓ του ΥΠΕΞ.
Ανάγκη συντονισμού
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Μάριος Λυμπερόπουλος ο οποίος έκανε και την παρουσίαση, από την πλευρά του επεσήμανε ότι όλοι λένε κατά καιρούς τι πρέπει να γίνει, όλοι ξέρουμε που πρέπει να δοθεί έμφαση, αλλά δεν ξέρουμε τι σχεδιάζει ο διπλανός μας, σημειώνοντας ότι η κοινή στόχευση θέλει σαφή γνώση του τι επιθυμεί η πολιτική γνώση, συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις.