Παράγοντας αστάθειας και βόμβα για τη χώρα η απλή αναλογική είπε με νόημα ο Κ. Μητσοτάκης
Η συζήτηση για τις εκλογές παραπέμπει στη φράση «ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω» καθώς σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει το παράθυρο που ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό για πρόωρες εκλογές, το προηγούμενο διάστημα.
Το λέω αλλά δεν το ακούτε
Ο πρωθυπουργός προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να ορίσει ημερομηνία των εκλογών και δύο φορές τόσο στη δευτερολογία του όσο και στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά μίλησε ρητά για εκλογές στο τέλος της τετραετίας χωρίς να θέσει τους αστερίσκους που είχε θέσει σε προηγούμενες τοποθετήσεις του.
- Διαβάστε επίσης: Απίστευτο: Έφαγε κλήση… άνω των 13.000 ευρώ
Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στις εκλογές -επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές- θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά αυτό το οποίο σας έχω πει πολλές φορές, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου».
Θεσμικό χρέος
Στην τριτολογία του μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με ακόμα πιο απόλυτο τρόπο τη διαβεβαιώσή του για εκλογές στα τέλη της άνοιξης του 2023. «Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα».
Τα πηγαδάκια και ο ελιγμός
Η σημερινή τοποθέτηση Μητσοτάκη προκάλεσε συζητήσεις και στα πηγαδάκια των βουλευτών υπήρξαν ουσιαστικά δύο απόψεις. Η μία που υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και μια δεύτερη άποψη που επιμένει πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές.
Από τις σημερινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού η αξιωματική αντιπολίτευση σίγουρα δεν φαίνεται να πείθεται πως θα ολοκληρωθεί η τετραετία και εκτιμά ότι η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είναι ένας ελιγμός καθώς δεν μπορεί -σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου- να πάει μακριά με το θέμα των εκλογών.
Ασφάλεια και σταθερότητα VS πολιτική αλλαγή και εφιάλτης
Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις νέες του διαβεβαιώσεις έθεσε το δίλημμα για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις και να εξασφαλίσει ασφάλεια και σταθερότητα. «Λοιπόν κ. Τσίπρα, εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μια βαθιά μειονεκτική θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την δική του μεριά ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως «το δίλημμα των εκλογών είναι πολιτική αλλαγή και τέλος ο εφιάλτης ή εφιάλτης δίχως τέλος».
Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι απαντώντας στα όσα του είχε καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας όταν χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό παράγοντα κοινωνικής αστάθειας για τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική παράγοντα αστάθειας αλλά και βόμβα στα θεμέλια της χώρας.
Κυβερνητικές συμμαχίες και όροι από το ΠΑΣΟΚ
Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε να πει ότι «βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική» αλλά έκανε νύξεις και στα θέματα των κυβερνητικών συμμαχιών αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι ένας από τους παράγοντες που παραμένουν άγνωστοι στην εξίσωση των εκλογών είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και οι όροι που βάζει για τις κυβερνητικές συνεργασίες.
Απευθυνόμενος ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα ότι «όπως βλέπετε οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό».
Πηγή αστάθειας η απλή αναλογική
Αλλά από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι παρόντες εδώ, στα υπουργικά έδρανα, τεκμηριώνουν ακριβώς του λόγου το αληθές.
»Άρα η πηγή αστάθειας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές -κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης- θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα».
Η κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός
Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη κόντρα με αφορμή τις τοποθετήσεις τόσο του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και πληθώρας άλλων στελεχών που ουσιαστικά θέτουν ως έναν από τους όρους κυβερνητικής συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας.
Από την άποψη αυτή είναι βέβαιο ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν των όσων λέει για αυτοδυναμία λαμβάνει υπόψη του στις αποφάσεις του για τις εκλογές και το κατά πόσο είναι δυνατό ή όχι, έστω μετά τις δεύτερες κάλπες, να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να προκρίνει κυβερνητικές λύσεις με τη συνεργασία δυνάμεων στα δεξιά της ΝΔ.
Τοξικό κλίμα
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί σε προηγούμενες τοποθετήσεις του για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή το τοξικό κλίμα και το ότι δεν αντέχει η χώρα μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδο σε τέτοιες συνθήκες αντιπαράθεσης όχι μόνο δεν εκλείπει αλλά η σημερινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι αυτό το κλίμα παραμένει παρών.
Η ένταση που υπήρξε σήμερα στη Βουλή για το θέμα της Novartis αλλά και την παραπομπή των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο, οι κόντρες για την εξωτερική πολιτική και το αν η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει ή όχι τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, για το αν είναι διπλωματική ήττα για τη χώρα τα όσα κέρδισε η Τουρκία στη Σύνοδο της Μαδρίτης και και το αν υπάρχει προσέγγιση Μπάιντεν – Ερντογάν με τα F16, για το αν πρέπει να στέλνει όπλα η Ελλάδα στην Ουκρανία, αλλά και οι αντιπαραθέσεις για την ακρίβεια, την ανεργία, τους μισθούς και γενικά την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, σήμερα στη Βουλή δείχνουν ότι μόνο ήπιο δεν είναι το πολιτικό κλίμα, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι ένας από τους παράγοντες για να μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία.