«Αφού δεν έγινε δυνατό να αγοραστούν τα F-35, προέκυψε εντέλει η ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση σε F-16», είπε ο τούρκος αναλυτής
Η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο στην Τουρκία.
Σχόλια αυτή τη φορά έκανε ο τούρκος αναλυτής και απόστρατος αντιπτέραρχος Ερντογάν Καρακούς, ο οποίος αποκάλυψε πως σχέδιο της Άγκυρας ήταν η αντικατάσταση των παλιών F-16 και F-4 με τα υπερσύγχρονα F-35, όμως αυτό ναυάγησε μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής, λόγω απόκτησης των ρωσικών S-400.
«Θέλαμε 110 F-35 αλλά…»
Αφού διαμαρτυρήθηκε για την… γαλοπούλα (turkey) που βάλλεται από ελληνικό Rafale, ο κ. Καρακούς, αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν η απόκτηση 100 με 110 F-35 από τις ΗΠΑ.
«Η Τουρκία με τα F-35 είχε ένα σχεδιασμό για να βγάλει από το στόλο της τα 40 περίπου παλιότερα F-16 όπως και τα 50 περίπου F-4 τα οποία υπηρετούσαν σχεδόν 50 χρόνια, ενώ ήδη και ήδη είχε αποσύρει τα F5. Όμως επειδή η Τουρκία δεν πήρε τα F-35, δεν έγινε εφικτή η διαδικασία της αντικατάστασης. Ο σχεδιασμός μας εν προκειμένω ήταν να διαθέτουμε 100 με 110 F-35» δήλωσε ο απόστρατος αντιπτέραρχος, σύμφωνα με τα tourkikanea.gr.
Πρόσθεσε δε πως μονόδρομος πλέον είναι η ενίσχυση των F-16. «Αφού δεν έγινε δυνατό να αγοραστούν, όπως δεν έγινε δυνατόν και ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών, προέκυψε εντέλει η ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση σε F-16 στην θέση των F-35»,
Η διαμαρτυρία για τη γαλοπούλα των Rafale
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν Καρακούς, σχολίασε τουρκικό δημοσίευμα που ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες πιλότοι στα νέα Rafale, έχουν ζωγραφίσει ένα λογότυπο, που απεικονίζει μια γαλοπούλα (Turkey) που φοράει φέσι, να τρέχει σαν να θέλει να γλιτώσει.
«Αυτή η πρόκληση δεν ταιριάζει σε καμία σοβαρή χώρα» είπε, αναμασώντας την «καραμέλα» των Τούρκων: «Ελλάδα, Γαλλία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μια βαριά εκστρατεία κατά της Τουρκίας».
Πρόσφατα, εξάλλου, ο Καρακούς υποστήριξε πως τυχόν «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, θα εξελιχθεί σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας τη σημασία της «αεροπορικής υπεροχής» που θα πρέπει να έχει η Τουρκία, προκειμένου να μην υποστεί σοβαρές απώλειες στο έδαφος.