Κορωνοϊός: Για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προειδοποιούν οι ειδικοί – Ζητούν επαναφορά της μάσκας

Κορωνοϊός: Για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προειδοποιούν οι ειδικοί – Ζητούν επαναφορά της μάσκας

Κοινή λογική «όπου υπάρχει συνωστισμός να βάλω τη μάσκα μου, δεν παθαίνω τίποτα», λένε οι επιστήμονες καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού.

Στα ύψη ανεβάζει το θερμόμετρο της ανησυχία των ειδικών η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της μάσκας.

Ήδη ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητα, η αύξηση του ιικού φορτίου και οι χιλιάδες επαναλοιμώξεις, οι οποίες καταγράφονται σε καθημερινή βάση κάνουν τους επιστήμονες σε ιδιαίτερα ανησυχητικές εκτιμήσεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που προειδοποιούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έως και τα 25.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ούτε τοπικού χαρακτήρα, σε ότι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Κρούσματα, εισαγωγές και θάνατοι στην Ελλάδα – Οι προβλέψεις του ECDC για τον Ιούλιο

Έστω και αν οι ειδικοί ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην εξελιχθεί σε «τσουνάμι», το 6ο κύμα που είναι σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες συμφωνούν σε κάθε περίπτωση ότι η κορύφωση του νέου κύματος είναι καθ’ οδόν και θα έχει φτάσει στα μέσα Ιουλίου και στην Ελλάδα και ενώ ακόμα δεν θα έχει κορυφωθεί το τουριστικό κύμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφηκαν ακόμη 6.664 νέα κρούσματα ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 925 νέες μολύνσεις.Ανεβασμένα είναι τα κρούσματα και στην Κρήτη, η οποία μάλιστα ξεπερνά την συμπρωτεύουσα, καθώς οι μολύνσεις που καταγράφηκαν ήταν 1.177

Νίκος Θωμαΐδης: Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο. Αναφερόμενος στην Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τέλος εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.

Αθηνά Λινού: Η μάσκα το ισχυρότερο όπλο ασφάλειας

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε την ανησυχία των ειδικών για το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις κοροναϊού, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα.

«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά.

«Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας. Διαφωνώ με τη στάση της πολιτείας. Υπάρχουν πολλά εκκολαπτήρια κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό. Το θέμα της 4ης δόσης είναι ένα ερωτηματικό, αλλά προσφέρει κάτι. Εάν δεν έχεις άλλο τρόπο να προστατευθείς, καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι επαρκής η επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο εξαρτάται από το πώς ζει κανείς. Εάν κάποιος είναι ένας τύπος πολύ κοινωνικός καλό θα είναι να εμβολιαστεί, γιατί έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες ώρες», πρόσθεσε η κ. Λινού.

«Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 θα περάσουν 4-5 μήνες» τόνισε η Αθηνά Λινού.

Υπέρ της τέταρτης δόσης ο Βασιλακόπουλος

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», σημείωσε ότι «πολλοί γιατροί γεμίζουν με αμφιβολία τον κόσμο σχετικά με την 4η δόση. Αυτή τη στιγμή από τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι 40 από τους 95 είναι κάτω των 65 ετών. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, που το όφελος είναι ξεκάθαρο, και έχουμε λίγα στοιχεία για τους νεότερους ανθρώπους, που ξέρουμε ότι ωφελεί, αλλά  δεν είμαστε σίγουροι για το ποσοστό. Θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση, γιατί θα αύξανε τα αντισώματά τους, των κυττάρων που υπάρχουν για να αντιμετωπίσουν τον ίο, δεν πρόκειται να πάθει κανένας τίποτα. Στις νέες ηλικίες, όποιος και αν κάνει την 4η δόση δεν θα πάθει τίποτα». 

Ο Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολυπαραγοντική. Έχει επικρατήσει το στέλεχος Ο4 και το Ο5 που είναι πόλύ πιο μετατοδικό αλλά όχι τόσο νοσογόνο, κάνει πιο έντονο πυρετό. Επιπλέον, αυτό έχει συμβεί την περιόδο που ήρθησαν όλα τα μέτρα, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας το επέτρεπε, είναι και η χώρα μας μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και έπρεπε να γίνει. Το τρίτο είναι ότι τα εμβόλια και 3η δόση, η οποία δεν έγινε από όλους, είχαν γίνει πριν από αρκετό καιρό».

Κιούμης: Πενταπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων από αυτά που καταγράφονται

Αναφερόμενος στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται.

«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν, είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων

Στο ίδιο κλίμα προβληματισμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεση δράση.

Το γεγονός ότι ο πλανήτης έχει μπει σε νέα τροχιά επιδείνωσης της κατάστασης επιβεβαιώνεται από τις διατυπώσεις των αρμοδίων, αλλά και από τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν ένα σημαντικό πλήθος να μολύνεται από τις νέες παραλλαγές της Omicron. Οι επαναλοιμώξεις είναι πολλές, ενώ δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά η νέα πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων της Covid-19 φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ECDC: Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων

Το ECDC από τη μεριά του εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ειδικότερα προβλέπουν ότι έως τις 10 Ιουλίου θα αυξηθούν και οι μολύνσεις και οι θάνατοι. 

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα (με βάση δεδομένα από 30 χώρες), φτάνοντας σε αναλογία 652 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα πάνω από 10.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση, όπως αναφέρει το iatronet.gr.

Πλεύρης: Δεν θα υπάρξει πίεση του ΕΣΥ

Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες από Covid περιστατικά, δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στην Κρήτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.629. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 39 (39.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (60.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.735 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 265 (ημερήσια μεταβολή -12.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ