Ο Ερντογάν χθες μίλησε για μια ακόμα φορά για τα «ντοκουμέντα» που θα παρουσιάσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Έτοιμος να επιβάλει τη δική του ατζέντα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινάει τις επόμενες ώρες στη Μαδρίτη εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μία ατζέντα που κινείται ανάμεσα σε απειλές και χτίσιμο συμμαχιών σε ένα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι.
Ντοκουμέντα
Ο Ερντογάν χθες μίλησε για μια ακόμα φορά για τα «ντοκουμέντα» που θα παρουσιάσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα οποία συνέδεσε με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι δεν έχει σκοπό για υποχωρήσεις απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία. Και όχι μόνο.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα τουρκικά ΜΜΕ, που προβάλλουν την πρόθεση του Ερντογάν να δείξει την ισχύ της Άγκυρας στην Σύνοδο.
Χθες ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στις απειλές του εναντίον της Αθήνας, αν και εμμέσως, μετά το υπουργικό Συμβούλιο τονίζοντας ότι «δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο». Χαρακτήρισε δε την άσκηση ΕΦΕΣ 2022 μήνυμα εμπιστοσύνης στους φίλους και φόβου στους εχθρούς.
Επιβεβαίωσε ότι θα πάει στο ΝΑΤΟ με «ντοκουμέντα» τα οποία ωστόσο συνέδεσε με την «υποκρισία» που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χωρίς να αποκαλύπτει εάν σκοπεύει να θέσει και θέμα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
Μία πρόθεση που του αποδίδεται από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ της Τουρκίας, που επιλέγουν να συντηρούν την πολεμική ρητορική εναντίον της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι κατά τη Σύνοδο θα ανοίξει το σύνολο της ατζέντας της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα.
Τουρκικά ΜΜΕ
Ο τουρκικός Τύπος αποδίδει σαφώς την ευθύνη για την ένταση στα ελληνοτουρκικά στην Αθήνα και στοχεύει διάφορα πεδία. Από το μεταναστευτικό το οποίο εκτός από το πεδίο εργαλειοποιεί και στη διπλωματία, τη σύνδεση της Ελλάδας με τρομοκρατικές ομάδες του ΡΚΚ και των «γκιουλενιστών» αλλά και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέχρι την αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Χρυσες εξοπλιστικές φιλίες
Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος βγαίνει στο παζάρι των εξοπλιστικών, αναζητώντας νέους συμμάχους.
Με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται να του πει «ναι» σε νέα F-16 λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με τους S-400 αλλά θέλει να δείξει ότι μπορεί να ισχυροποιήσει παλιές συμμαχίες μέσα από τα συμβόλαια των εξοπλιστικών, κοιτάζει προς το Λονδίνο, εξετάζοντας την λύση ακόμα και μεταχειρισμένων μαχητικών «Eurofighter Typhoon». Την ίδια στιγμή κουβέντα εναντίον της Τουρκίας δεν έχει πει η Ισπανία, με σημαντικές και ακριβές υπογραφές να τη δένουν με την Άγκυρα.
Εκτιμήσεις σημειώνουν δε ότι ο Ερντογάν θέλει να ισορροπήσει στη μάχη των εξοπλιστικών με την Ελλάδα, με τα Eurofighter να θεωρούνται πιο κοντά στα Rafale που αγόρασε η Αθήνα.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι μία συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της ΝΑΤΟ είναι «πολύ πιθανή», με την Ουάσιγκτον να θέλει να πείσει την Άγκυρα να άρει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο ο Ερντογάν δεν δείχνει έτοιμος για υποχωρήσεις, παρότι προγραμματίζεται την Τρίτη και μια τριμερής Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και ίσως λύση.
Και ακριβοί συμβιβασμοί
Σε αυτό το πλαίσιο το μείγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό παραχωρήσεων και κερδών για τον τούρκο πρόεδρο που να του δίνει την άνεση της νίκης στο εσωτερικό του στρέφει το βλέμμα και στην Ελλάδα.
«Έτοιμη για όλα» δηλώνει από την πλευρά της η Αθήνα, που ξεκαθαρίζει ότι δεν προσέρχεται με «λυμένο το ζωνάρι» για καβγά και δεν έχει προθεση να βάλει ελληνοτουρκικά στο τραπέζι πρώτη. Μόνο να απαντήσει εάν προκληθεί.
Και το ερώτημα που παραμένει είναι ποια συμφέροντα θα υπερισχύσουν ώστε να υπαγορεύσουν και τους αντίστοιχους συμβιβασμούς. Ποιες φιλίες και ποια συμβόλαια θα κριθούν πιο ακριβά και θα πιο απαραίτητα για να επικρατήσουν. Γιατί ο δύστροπος και αυταρχικός Ερντογάν εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ένας απαραίτητος σύμμαχος για τη Δύση…