Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Τα έξι θέματα που θα θέσει, τι περιμένει η Αθήνα.
Αποφασισμένος φαίνεται ότι πάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που φιλοξενούνται στα τουρκικά ΜΜΕ.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι: «Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Το σχετικό τηλεγράφημα του Anadolou
Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις για τη βελτίωση των ελλείψεων στον διάδρομο ασφαλείας που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε στα σύνορα με τη Συρία, μόλις ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες μας. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Η σχετική αναφορά στο NTV
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι «η Άσκηση Έφεσος 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης στους φίλους μας και φόβου στους εχθρούς μας».
Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι: «Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα αποκαλύψουμε κατά πρόσωπο, με ντοκουμέντα, την υποκρισία των συνομιλητών μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ρίχνοντας τα «καρφιά» του τόσο σε Σουηδία και Φινλανδία, όσο και στην Ελλάδα.
Τα τουρκικά ΜΜΕ συντηρούν την επιθετική ρητορική
Τη ρητορική της σύγκρουσης εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενισχύουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία επιμένουν στο αφήγημα περί ατζέντας του Τούρκου προέδρου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις αιτιάσεις της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα.
Όπως υποστηρίζουν Γενί Σαφάκ και Σαμπάχ ο Ερντογάν πηγαίνει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με «έξι θέματα στο χέρι». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν 30 κράτη-μέλη και αρχηγοί κυβερνήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το διάδρομο σιτηρών, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, το ζήτημα των νησιών με την Ελλάδα, την επιχείρηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη βόρεια Συρία και την παγκόσμια οικονομία.
Τι περιμένει η Αθήνα
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου, βρίσκεται η Αθήνα, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει το σκηνικό για κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται έτοιμος να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων και να αξιοποιήσει τη Σύνοδο, προκειμένου να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Κάτι που επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής, ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.
Επίσης, ο Καλίν επέμεινε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και στη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απρόβλεπτος ο Ερντογάν
«Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας, παίζει με τους συμβολισμούς. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Βλέπω μια περίοδο προκλήσεων και αστάθειας. Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας και η οικονομική της ευημερία αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές τα επόμενα χρόνια, και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πιο ήρεμη κατάσταση», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Στέλιος Πέτσας.
«Το τι θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογάν, είναι ένα θέμα που ξέρουμε την κατάληξή του από τώρα, από τη σθεναρή στάση της Ευρώπης, αλλά και από τη βούληση του πρωθυπουργού να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Τα θέματα της αποστρατικοποίησης που θίγει ο κ. Ερντογάν, τα θίγει μόνο η Τουρκία, παγκοσμίως, καμία άλλη χώρα δεν θέτει τέτοια ζητήματα. Για εμάς το θέμα είναι απλό. Για 4 καθαρούς λόγους δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ποτέ.
Αυτοί οι λόγοι είναι το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που δίνει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας σε κάθε χώρα, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η δημιουργία της στρατιάς του Αιγαίου, και το γεγονός ότι έχει υπάρξει casus belli από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Είναι ξεκάθαρο το θέμα της άμυνας στα νησιά μας».«Δε φοβόμαστε τίποτα αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Χαίρομαι που και η αντιπολίτευση είναι στην ίδια γραμμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», τόνισε.