«Εγώ έφτιαχνα τις offshore του Τράγκα» – Τι αποκαλύπτει συνεργάτης του

«Εγώ έφτιαχνα τις offshore του Τράγκα» – Τι αποκαλύπτει συνεργάτης του

Τι αναφέρει κρίσιμο πρόσωπο των υπό έλεγχο συναλλαγών του γνωστού δημοσιογράφου. Οι επιπλώσεις-εξπρές των σπιτιών, η αγοραπωλησία της Κέρκυρας, η «οργή» για συγκεκριμένο πολιτικό, τα αφανή πρόσωπα, ο χάρτης των εταιρειών και τα ερωτήματα για τις αγορές ακινήτων «χωρίς λόγο»

«Εγώ ήμουν ο δημιουργός πολλών από τις οφσόρ εταιρείες του Γιώργου Τράγκα κι ανάμεσα σε αυτές της Manorgold LTD που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά της κατοικίας στην Ακρόπολη, όπως και της έπαυλης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας που ανήκε σε Ελληνοαμερικανό, στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Οπως μου είχε πει, δημιουργούσε αυτές τις εταιρείες με κύριο σκεπτικό όχι μόνο τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις οποίες θεωρούσε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και για να μην εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία του σε αγωγές προσώπων που θεωρούσαν ότι δυσφημούνταν από αναφορές του ή δημοσιεύματα σε ΜΜΕ που είχε.

Εκείνο που μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση είναι ότι, αν εξαιρέσει κάποιος τα σπίτια στη Γαλλία και στο Μονακό που επισκεπτόταν συχνά, στα περισσότερα από τα υπόλοιπα είχε μεταβεί ελάχιστες φορές, κυρίως για τις αγορές των ακινήτων. Θυμάμαι ότι μια φορά με ρωτούσε για ταξίδι του στο Λας Βέγκας κι εγώ ήμουν επιφυλακτικός γιατί θα ήταν μεγάλη ταλαιπωρία γι’ αυτόν.

Μετά πληροφορήθηκα ότι όχι μόνο πήγε, αλλά και ότι αγόρασε εκεί ακίνητο. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου είχε κάνει ότι διέθετε μεγάλα ποσά για τον άμεσο εξοπλισμό, επίπλωση και διακόσμηση των σπιτιών που αγόραζε και τα οποία ολοκλήρωνε μέσα σε λίγες ώρες».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας στα «ΝΕΑ» δικηγόρος από τον Πειραιά που παρακολουθούσε και υποβοηθούσε την επενδυτική δραστηριότητα σε αρκετά από τα τουλάχιστον 17 ακίνητα του Γιώργου Τράγκα σε Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και αλλού.

Σε έναν κύκλο συναλλαγών που έχει μπει στο «στόχαστρο» της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες ή από φορολογικές παραβάσεις.

Νομικοί και άλλοι ερευνητές  της υπόθεσης εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο ορισμένες από τις αγορές ακινήτων του 72χρονου δημοσιογράφου, που απεβίωσε προ μερικών μηνών από επιπλοκές του COVID-19, να προέκυψαν κατόπιν υποδείξεων και συμφωνιών άλλων προσώπων.

Κι αυτό με το δεδομένο ότι στο άμεσο περιβάλλον «χειριστών» των εκκρεμοτήτων του Γιώργου Τράγκα με τις ελεγκτικές Αρχές περιλαμβάνονταν και μια στενή συγγενής κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα τα παραπάνω, δε, συνέβαιναν ενώ αρκετοί δημοσιογράφοι είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες για μη καταβολές μισθών σε ΜΜΕ ιδιοκτησίας του και ενώ φέρεται ότι είχε χρέη 25.000 ευρώ σε δημοσιογραφικό φορέα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί του.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ

Σύμφωνα με το 60σέλιδο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (στην οποία προΐσταται ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης), ο Γιώργος Τράγκας διατηρούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο την προαναφερόμενη εταιρεία Manorgold LTD με μετοχικό κεφάλαιο… 1.000 ευρώ, μέσω της οποίας έγινε η αγορά της βίλας στην Κασσιόπη, κόστους 1.200.0000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία φέρεται ότι αναμείχθηκε και δικηγορικό γραφείο της Κέρκυρας που χειριζόταν την πώληση του ακινήτου εκ μέρους του ελληνοαμερικανού πρώην ιδιοκτήτη και στο οποίο έγινε προ 15 περίπου ετών αιφνιδιαστικός έλεγχος του ΣΔΟΕ προκειμένου να βρεθούν τα ακριβή παραστατικά.

Ο εν λόγω δικηγόρος από το Νησί των Φαιάκων με τον οποίο επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συναλλαγή, στην υπογραφή των συμβολαίων που έγινε στο γραφείο του δημοσιογράφου σε εφημερίδα ιδιοκτησίας του στα Κάτω Πατήσια, αλλά και στην αντίδρασή του όταν έγινε ο έλεγχος.

Οπως λοιπόν, σημειώνει, ο Γιώργος Τράγκας είχε θεωρήσει πως στην έρευνα υπήρξε «δάκτυλος» τότε υπουργού της Νέας Δημοκρατίας με τον οποίο δήλωνε ότι είχε κακές σχέσεις.

Εταιρείες παντού

Ακόμη, στο πόρισμα της Αρχής επισημαίνεται ότι ο 72χρονος δημοσιογράφος είχε δημιουργήσει το 2018 στην Κύπρο την εταιρεία GT Line Media LTD και στη Γαλλία τη μονοπρόσωπη ατομική επιχείρηση Tragkas Georgios.

Επιπλέον, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους έχουν εντοπιστεί οι Family Line LTD (με έδρα στο Πίτσμπουργκ), NORDALE GROUP SA και Bluebird Assets Corp., ενώ στις Ηνωμένες είχε δημιουργήσει τρεις εταιρείες – τις BLUEBAY Haven LLC, Neer View LLC (με έδρα στη Νεβάδα για την αγορά του ακινήτου στο Λας Βέγκας) και Pennview LLC (με έδρα στο Ντέλαγουερ που συστάθηκε το 2017).

Στο Μονακό υπήρχε η εταιρεία M. Georgios Tragkaς – MEDIA POWER CONSULTING, ενώ η εταιρεία που είχε στον Παναμά, η TACANA PORTFOLIO SA, είχε συμπεριληφθεί και στα περιώνυμα «Panama Papers».

Η έρευνα της Αρχής ανέδειξε όμως και εννέα εταιρείες, κυρίως εκδοτικές. Ορισμένες από αυτές τις οφσόρ, εκτός του δικηγόρου από τον Πειραιά, φέρεται ότι δημιουργήθηκαν με τη συνδρομή δικηγορικού γραφείου με έδρα στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Τέλος, στο πλαίσιο ερευνών της Αρχής φέρεται ότι συγκεντρώθηκαν άτυπες καταγγελίες  για παρασκηνιακές συνεννοήσεις του δημοσιογράφου με επιχειρηματίες.

Αυτές αφορούσαν «προειδοποιητικά» ή υποβοηθητικά δημοσιεύματα για αναφερόμενες συναλλαγές τους, αιτήματά τους στις Αρχές κ.ο.κ.

Ανάμεσα σε αυτούς φέρεται ότι ήταν δύο επιχειρηματίες από τον κατασκευαστικό τομέα, δύο από τον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών και δύο από τον τραπεζικό κλάδο.

Χωρίς, όμως, κανένα στοιχείο τεκμηρίωσης των καταγγελιών, δεν υπήρξαν σχετικές καταγραφές στο πόρισμα της Αρχής, στο οποίο, ωστόσο, αποδίδεται στον Γιώργο Τράγκα το αδίκημα της εκβίασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ