«Θύμωσε» με την Ευρώπη – Επιμένει για τα ελληνικά νησιά – Γρίφος η στάση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

«Θύμωσε» με την Ευρώπη – Επιμένει για τα ελληνικά νησιά – Γρίφος η στάση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνόδου δεν ικανοποίησαν την Άγκυρα, η οποία «ζυγίζει» τη στάση της ενόψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, που έχει πλέον στο επίκεντρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Με την Αθήνα – και τη διεθνή κοινότητα – να αναμένει τη στάση που θα τηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο τέλος του μήνα, στη Μαδρίτη, καθώς έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, το οποίο συνδέει ευθέως με την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, η Άγκυρα αποδεικνύει καθημερινά πως δεν πτοείται από παραινέσεις και συστάσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Σαφής καταδίκη και από το ΕΛΚ

Σαφές μήνημα στην Άγκυρα έστειλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καταδικάζοντας στα συμπεράσματα της δικής του συνόδου την επιθετικότητά της.

«Το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή ρεβιζιονισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Τουρκία: «Ντροπή για την Ευρώπη η σιωπή για την στρατιωτικοποίηση νησιών»

Έντονα αντέδρασε η Άγκυρα στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού τα… έβαλε με την ΕΕ, στράφηκε ξανά εναντίον της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Αθήνα.

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας, με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο δρόμους – Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Η Τουρκία έχει δύο δρόμους διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την Άγκυρα, κατά της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, αφού επανέλαβε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία, τόνισε ότι «καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα, όπως υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα, τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και επανέλαβαν την πρόσκληση προς την Τουρκία να μειώσει την ένταση για να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης, που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και σε λήψη μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Επιφυλακή για δύο ζώνες σε Έβρο και Βόρειο Αιγαίο για αποτροπή τουρκικής πρόκλησης

Να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας

«Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει απαντήσει και πως ο ίδιος θα εξακολουθεί να καλεί σε έναν καλόπιστο διάλογο, «ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε».

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς δε, για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα, θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο τετ α τετ με τον πρόεδρος της Τουρκίας στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί, θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίθεση Τσαβούσογλου στο ΝΑΤΟ, μέσω… Ελλάδαςρν

Επίθεση στο ΝΑΤΟ με αναφορές στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μιλώντας για τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σύμφωνα με το Anadolu, ο Τσαβούσογλου έφερε για ακόμη μία φορά ως  επιχείρημα την αρνητική στάση της Ελλάδας όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία.

«Εμείς δεν λέμε, όπως κάποιες χώρες, σαν την Ελλάδα στη ‘Μακεδονία’ (σ.σ. σχεδόν ποτέ η τουρκική ηγεσία δεν αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία τη χώρα αυτή), να αλλάξουν το όνομά τους. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για ένα έθνος να αλλάξει το όνομά του, ξέρετε; Όταν η Ελλάδα είχε αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά για 12 χρόνια και εμπόδιζε την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ, πού ήσασταν;», διερωτήθηκε.

«Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας»

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου το… τερμάτισε, λέγοντας πως, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, η χώρα του δεν μπορεί εγκλωβιστεί στα σύνορά της, γιατί «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας».

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη χώρα από την Τουρκία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί ερμηνεύουν αυτή του τη δήλωση ως αναφορά στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου ζουν τουρκικά φύλα, όπως το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν κ.λπ. – φυσικά, και στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Ωστόσο, όταν ο τούρκος ΥΠΕΞ συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο με την χώρα του, που δεν… μπορεί «να εγκλωβιστεί στα σύνορά της», είναι δύσκολο να παραγνωρίσει κανείς την οθωμανικού τύπου ρητορική του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ