Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ουκρανία και τα Bayraktar

Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ουκρανία και τα Bayraktar

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ουκρανία η στάση της Τουρκίας προκαλεί δυσαρέσκεια και ειδικά στο ζήτημα των σιτηρών

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επισημάνει το ρόλο που έχουν παίξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στην ουκρανική άμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Είναι ένα από τα  επιχειρήματα της όταν την κατηγορούν για τις σχέσεις ισορροπίας που διατηρεί με τη Ρωσία.

Ωστόσο πλέον κάποιοι εκφράζουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει η Άγκυρα να συνεχίσει να παραδίδει όπλα στο Κίεβο.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας και στενού συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει πλέον να είναι πολύ πιο προσεκτική.

«Τα σχόλιά του αποκαλύπτουν το πώς η Τουρκία παίζει ολοένα και περισσότερο διπλό παιχνίδι στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας» σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία υπογραμμίζει ότι «διαφοροποιείται σαφώς από άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι θα ανακόψουν την επέλαση της Ρωσίας στα νοτιανατολικά». 

Και αυτό την ώρα η Άγκυρα παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τη Μόσχα ενώ παράλληλα δεν έχει κλείσει τις πόρτες στους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρωσικά κεφάλαια που σταδιακά χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητα στη Δύση.

Ο Ερντογάν από τη μία θέλει να κρατάει ικανοποιημένο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα αναζητά και ρόλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ξεκινώντας από την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας σε τουρκικό έδαφος και φτάνοντας μέχρι την προσπάθεια μεσολάβησης στο σχέδιο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα φαντάζομαι που μπορεί να έχει επικοινωνία και με τα δύο μέρη και να τα καλέσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Πώς μπορείς λοιπόν να το κάνεις αυτό εάν στέλνεις δεκάδες χιλιάδες όπλα στη μία πλευρά;» τονίζει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Ντεμίρ.

Και συμπληρώνει ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε και με τις δύο πλευρές, πρέπει να υπάρχει κάποιος κοντά και στις δύο πλευρές, κάποιος που να χτίζει εμπιστοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 πουλήθηκαν πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2019.

Τουρκία και Ουκρανία υπέγραψαν σύμβαση για αποστολή και άλλων τον Φεβρουάριο του 2022.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε υπονοήσει ότι η Άγκυρα μπορεί να παραδώσει και επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στην Ουκρανία η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα προκαλεί δυσαρέσκεια και ειδικά στο ζήτημα των σιτηρών.

Το Κίεβο είχε κατηγορήσει την Άγκυρα ότι πληρώνει τη Ρωσία για να αγοράσει κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ