Εξανεμίζονται τα ενεργειακά αποθέματα από τους καύσωνες: Τοξικό κοκτέιλ από φωτιές και… μεταλλάξεις

Εξανεμίζονται τα ενεργειακά αποθέματα από τους καύσωνες: Τοξικό κοκτέιλ από φωτιές και… μεταλλάξεις

Οι βόμβες που δεν λένε να κοπάσουν στο ουκρανικό μέτωπο, στραγγίζουν την ενεργειακή επάρκεια των χωρών που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή αποφασίζει να δείξει το χειρότερο πρόσωπό της.

Για μια βαθιά ανάσα πέταξαν τις μάσκες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως ο αέρας είναι τοξικός.

Οι βόμβες που δεν λένε να κοπάσουν στο ουκρανικό μέτωπο, στραγγίζουν την ενεργειακή επάρκεια των χωρών που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή αποφασίζει να δείξει το χειρότερο πρόσωπό της.

Καύσωνες

Με συχνότητα πρωτόγνωρη και ένταση ανέλπιστη, κύματα καύσωνα σαρώνουν τη γηραιά ήπειρο και ετοιμάζονται να χτυπήσουν την Ελλάδα σε λίγα 24ωρα.

Τα προεόρτια εκδηλώθηκαν ήδη με την πολύπαθη Εύβοια να καίγεται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, δέντρα και δάση να γίνονται στάχτη και εκατοντάδες άνθρωποι, ηλικιωμένοι, απελπισμένοι, τρομαγμένοι, να απομακρύνονται από τα σπίτια τους για να μην κυκλωθούν από τα πύρινα μέτωπα.

Χιλιάδες κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες που βρέθηκαν στο Παρίσι βίωσαν τις τελευταίες ώρες εικόνες καταστροφολογικής ταινίας, πάνω από πέντε χιλιάδες ξενύχτησαν στις όχθες του Σηκουάνα, εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν δροσιά μακριά από τους καυτούς τοίχους.

Συνωστίστηκαν σε παραλίες και συντριβάνια.

Χιλιάδες άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους στην Ισπανία από φωτιές που προκάλεσαν πρωτόγνωροι καύσωνες που άρχισαν από τον Μάιο.

Μια βαθιά ανάσα

Μία βαθιά ανάσα προσπάθησαν να πάρουν εκατομμύρια άνθρωποι, ξέροντας ότι τους περιμένει μαύρος χειμώνας, με δελτίο στα καύσιμα και την κατανάλωση ενέργειας, όμως αυτός ο χειμώνας είναι μακριά.

Ηδη οι εκκλήσεις των κυβερνήσεων σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, ξενοδοχεία και νοικοκυριά για λελογισμένη χρήση κλιματιστικών, πήγαν στον βρόντο.

Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, ανάγκασαν τους περισσότερους ανθρώπους να μην κλείνουν τον διακόπτη αφού οι νύχτες έγιναν χειρότερες από τις μέρες και τα ενεργειακά αποθέματα που ήλπιζαν να συγκεντρώσουν οι κυβερνήσεις, εξανεμίζονται.

Καθώς τα πλοία αναχωρούν γεμάτα και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν φορτωμένα σε τουριστικούς προορισμούς η μία χώρα πίσω από την άλλη καταστρώνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να εξοικονομήσει ενεργειακά αποθέματα. 

Η τοξική καταιγίδα όμως του φετινού καλοκαιριού αναδεύει παλιούς εφιάλτες και την ώρα που κάθε αγαθό κοστίζει ολοένα και περισσότερο, ο παφλασμός ενός έκτου κύματος κοροναϊού ακούγεται όλο και εντονότερα, απλώνονται ξανά οι μολύνσεις, νέες παραλλαγές εμφανίζονται, όμως ανάσα με μάσκα κανείς δεν μπορεί να πάρει.

Τοξικό κοκτέιλ;

Πλέον, προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους, από τα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία, οδεύουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς πλέον οι ρωσικές ροές κινούνται σταθερά κάτω από τα επίπεδα της ζήτησης δημιουργώντας έντονους φόβους ακόμη και για ελλείψεις.

Πραγματικά, σε ένα διάστημα που οι χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να «χτίζουν» τα αποθέματα τους για το δύσκολο επικείμενο χειμώνα και ενώ ειδικά μεγάλο μέρος του νότου πλήττεται από τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού, οι ροές από την Ρωσία έχουν μειωθεί δραστικά.

Σε οριακό σημείο παραμένουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία, παρά τις επιπλέον προμήθειες που κατάφεραν να διασφαλιστούν από τις αρχές προκειμένου να μειωθεί το κενό που δημιούργησε η δραστική περικοπή των ροών από την ρωσική Gazprom.

Εκτακτη ανάγκη

Την επόμενη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να συνεδριάσει και να εξετάσει αν η χώρα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Πρόκειται για ένα μέτρο που σχετίζεται με τη σταδιακή μείωση, που έως τώρα άγγιξε το 50%, της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, στην ευρωπαϊκή σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας, η Ιταλία πρόκειται να αναφερθεί και πάλι με έμφαση στην πρόταση για την υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Στρόφιγγα

Η Σλοβακία έχει ανακοινώσει πως έχει παραλάβει λιγότερο από τις μισές από τις ποσότητες που θα έπρεπε να την έχει προμηθεύσει η ρωσική Gazprom ενώ , η Γαλλία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως δεν έχει παραλάβει ρωσικό αέριο μέσω Γερμανίας από τις 15 Ιουνίου. 

Λίγα 24ωρα προτού οι θερμές αέριες μάζες που πλήττουν την Ευρώπη κατηφορίσουν και στη χώρα μας, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο και στους 42 βαθμούς, μία μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια κρατά άγρυπνο το νησί και σε ετοιμότητα κάθε διαθέσιμη δύναμη από τη Στερεά Ελλάδα.

Ξανά

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο πύρινος εφιάλτης φουντώνει τη νύχτα χωρίς εναέρια μέσα, μηνύματα από το 112 ηχούν στα κινητά, όμως αν δύο ή τρεις τέτοιες πυρκαγιές ξεσπούσαν ταυτόχρονα,τι αποτέλεσμα θα είχε η διασπορά δυνάμεων, όταν για ακόμη μία φορά καταδεικνύεται η αδυναμία πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων;

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι και στη χώρα μας το 6ο κύμα της πανδημίας έχει αρχίσει σιγά σιγά να απλώνεται χωρίς οι υψηλές θερμοκρασίες να αποτελούν εμπόδιο.

Κανένα από τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια ο ιός δεν μας κληροδότησε με τόσο μεταδοτικές μεταλλάξεις και με τόση ανασφάλεια για την ενεργειακή επάρκεια. Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και απρόβλεπτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ