Την Ουκρανία εν μέσω πολέμου επισκέπτονται οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβιβάστηκαν σε ειδικό τραίνο και κατευθύνονται προς το Κίεβο, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Με ειδικό τρένο
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τραίνο στην Πολωνία και αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα το πρωί στο Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία των τριών ανδρών μέσα από το τρένο.
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Η Λάμπρεχτ εξήγησε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ –των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων– και του NATO, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία χειρίζεται τις παραδόσεις όπλων.
Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270.
Η υπουργός Άμυνας Λάμπρεχτ διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.
Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.