Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με δυναμικές κινητοποιήσεις να δίνουν τον τόνο
Ξεκίνησε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, με μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Η οικογένεια Φύσσα, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση και δηλώνουν ότι οι ναζί ανήκουν μόνο στη φυλακή. Στον νέο κύκλο που ξεκινά, έχουν δίπλα τους χιλιάδες κόσμου.
Αυτό φάνηκε από τη μαζική και ενωτική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη έξω από το δικαστήριο, με τη συμμετοχή συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, αντιρατσιστικών κινήσεων, οργανώσεων της Αριστεράς, κοινοτήτων μεταναστών.
Χωρίς Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και άλλους βουλευτές
Από την άλλη εντός του δικαστηρίου σημειώθηκαν ηχηρές απουσίες. O Μιχαλολιάκος αναρρώνει, ο Κασιδιάρης προτίμησε το κελί του από τη φωτογραφία με τις χειροπέδες, ενώ ο Λαγός που εμφανίστηκε ζήτησε να αποφυλακιστεί και με περίσσιο θράσος δήλωσε αθώος. Στην αίθουσα ελάχιστοι ήταν αυτοί που βρέθηκαν στα έδρανα για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο η εικόνα της διαλυμένης Χρυσής Αυγής δεν καθησυχάζει τα θύματα για την πορεία της δίκης. Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Αιγύπτιος αλιεργάτης που παραλίγο να χάσει τη ζωή του από τα δολοφονικά χτυπήματα του τάγματος εφόδου στο Πέραμα, είπε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση: «Εσείς ο λαός πάλεψε να τους βάλει φυλακή. Τώρα ξανά παλεύουμε απέναντι στους φασίστες. Ζητάμε όχι μόνο να μην τους αφήσουν να βγουν αλλά και να τους επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές».
Έχουμε καθήκον να τους βάλουμε ξανά στις τρύπες τους
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι οι ναζί να παραμείνουν φυλακή και με την απόφαση του Εφετείου δηλώνουν και συνδικαλιστές που βρέθηκαν σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. O πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στην Cosco, Μπεκρής Μάρκος, δήλωσε μιλώντας στο in: «Πρέπει να καταδικαστούν οι εγκληματίες. Έχουμε την εμπειρία τι σημαίνει Χρυσή Αυγή και πως την πολεμάμε. Είναι τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας που στόχο έχουν να φιμώσουν κάθε αγωνιστική φωνή. Έχουμε καθήκον όλοι μας να παλέψουμε για να τους βάλουμε ξανά στις τρύπες τους».
Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός από το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ μας μίλησε για το ρόλο που έχουν παίξει τα συνδικάτα στην απομόνωση και καταδίκη της Χρυσής Αυγής: «Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Σήμερα έχουμε επί της ουσίας μία πανεργατική απεργία εδώ. Τα συνδικάτα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρώτη φάση της μάχης ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε για να μπουν οι ναζί φυλακή και δίνει απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις και πολιτικές που είναι σε πλήρη εξέλιξη σήμερα».
Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βρέθηκαν και οι μετανάστες – θύματα των πρόσφατων ρατσιστικών επιθέσεων σε Μενίδι, Κορωπί και Πετράλωνα, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής είναι ακόμα παρών και δεν χωρά εφησυχασμός.
Το ότι δεν τελειώσαμε με τους φασίστες ήταν κοινός τόπος της συγκέντρωσης, με πολλούς να επισημαίνουν ότι οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης φρούριο ανοίγουν τον δρόμο στη ακροδεξιά.
Αναβολές και αποφυλακίσεις ζητούν οι χρυσαυγίτες
Στη δικαστική αίθουσα, παρουσιάστηκαν από τους πρώην βουλευτές οι κρατούμενοι Λαγός και Παππάς και οι αποφυλακισθέντες Ηλιόπουλος και Γρέγος, όπως και κάποια από τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Μιχαλολιάκος ζήτησε αναβολή λόγω αδυναμίας προσέλευσης καθώς βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης μετά από νόσηση με κοροναϊο. Είχε ωστόσο τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει συνηγόρους να παραστούν αντ’ αυτού όπως έκανε εξάλλου και στο πρωτόδικο δικαστήριο. Το αίτημά του θα απαντηθεί από το δικαστήριο στις 6 Ιουλίου που θα συνεχιστεί η δίκη, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο από νομικούς και δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής που σχολιάζουν ότι η υπεράσπιση θα έχει δυσκολία να αποδομήσει το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης.
Λαγός, Πανταζής, Σταμπέλος και Καλαρίτης ζήτησαν αναστολή ποινής γιατί όπως είπαν έχουν υποστεί «ανεπανόρθωτη βλάβη». Ο Λαγός μάλιστα ζήτησε αναστολή για να μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έχει υποστεί και μεγάλη οικονομική ζημία επειδή βρίσκεται φυλακισμένος. Και στα αιτήματα αυτά το δικαστήριο θα απαντήσει στις 6 Ιουλίου.
Στη δίκη υπάρχουν 146 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, θύματα των ναζί, και αυτοί που παρακολουθούσαν τη δράση της Χρυσής Αυγής από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα.
Αγώνας αντοχής όχι ταχύτητας
Το δικαστήριο θα κρίνει την υπόθεση εκ νέου στην ουσία της. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να καταδικάσει τους κατηγορούμενους ή να τους αθωώσει. Η μόνη περίπτωση για δυσμενέστερη καταδίκη από την πρωτόδικη απόφαση, αφορά τους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης και τους πέντε καταδικασμένους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, καθώς για αυτούς έγινε έφεση όχι μόνο από τους κατηγορούμενους, αλλά και από τον εισαγγελέα.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. Η διάρκεια της δίκης δεν μπορεί ακόμα να οριστεί με ακρίβεια, αλλά σίγουρα θα κρατήσει για μήνες, μπορεί και για χρόνια. Ο αγώνας για τα θύματα και όσους τους συμπαραστέκονται δεν θα είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αγώνας αντοχής.