Αντίθετος στην πώληση των προηγμένων F-16 στην Τουρκία δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Αμερικανικής Γερουσίας Μπ. Μενέντεζ
«Πρέπει να αποφύγουμε τη σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος» τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ικανός παρέμβει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου αλλά τότε θα είναι αργά».
Αντίθετος στη συμμετοχή της Τουρκίας στην αναβάθμιση των F-16
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο Μπομπ Μενέντεζ χαρακτηρίζει προκλητικές και επικίνδυνες τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και υπογραμμίζει την αντίθεσή του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.
«Η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μη σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα».
Η μία πλευρά εισβάλλει συνεχώς
Ο κ. Μενέντεζ παραδέχεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στη Γερουσία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και αφήνει κάποιες αιχμές για ίσες αποστάσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μια πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μια πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτόν τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία», υπογραμμίζει ο κ. Μενέντεζ.
Το Κογκρέσο έχει τον τελικό λόγο
Συμπληρώνει ωστόσο ότι δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός οι διαφωνίες εντός της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, σημειώνοντας με νόημα ότι «το Κογκρέσο έχει έναν ισχυρό λόγο, επειδή το Κογκρέσο είναι αυτό που τελικά εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για την εξωτερική βοήθεια, το Κογκρέσο είναι που τελικά καθορίζει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού και, όσον αφορά την έγκρισή τους, είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας […] που έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού. Ναι, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μερικές φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η τελική».
Σούδα και Αλεξανδρούπολη
Όπως τονίζει πάντως ο Αμερικανός Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας «αν ήμασταν ουδέτεροι δεν θα είχαμε υπογράψει μια μεγάλη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, που διευρύνει το αμερικανικό αποτύπωμα ασφαλείας στην Ελλάδα» και κάνει αναφορά στην επέκταση της βάσης στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη.