Η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, ενισχύει τους φόβους για ένα «θερμό καλοκαίρι».
Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, η τουρκική ηγεσία, υπενθυμίζοντας καθημερινά τις παράλογες αξιώσεις της, με αποκορύφωμα, την απειλή ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.
Η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, ενισχύει τους φόβους για ένα «θερμό καλοκαίρι», με δεδομένη, την μετατόπιση της έντασης από την Άγκυρα, συγκεκριμένα στο Αιγαίο, ενώ παλαιότερα «στόχευε» γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο.
Στον αντίποδα, η τουρκική προκλητικότητα δέχεται αλλεπάλληλα πολιτικά «χαστούκια», αφού μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων και μαζί αποδοκιμασίας της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εκπέμπονται από πολλά και διαφορετικά σημεία του ορίζοντα.
Πού το πάει ο σουλτάνος; Τα σενάρια
Η διάθεση του Ερντογάν να αναβαθμίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας είχε διαφανεί από την Πέμπτη, όταν με πρωτοφανείς εκφράσεις όπως «συνέλθετε», απευθύνθηκε στην ελληνική ηγεσία και άνοιξε την ατζέντα των διεκδικήσεών του εν μέσω στρατιωτικής αποβατικής άσκησης στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι την μειονότητα της Θράκης.
Κορύφωση αυτού του παραληρήματος ήταν το τιτίβισμα του Ερντογάν στα ελληνικά όπου απείλησε ανοιχτά με πόλεμο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».
Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επισήμανε, στο MEGA, πως υπάρχουν ορισμένα σενάρια τα οποία ενδέχεται να ακολουθήσει ο Τουρκος πρόεδρος εν όψει καλοκαιριού.
Ένα από αυτά είναι η προσάρτηση των Κατεχόμενων προεκλογικά.
«Για τη Μεσόγειο έχει προαναγγείλει ότι θα στείλει ένα γεωτρυπικό σκάφος. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εκεί που η πρόκληση θα είναι μεγάλη και το παζλ μεγάλο για την Ελλάδα είναι να στείλει το γεωτρυπικό σκάφος στην περιοχή ΑΟΖ που έχει η ΄χωρα μας με την Αίγυπτο και δεν αναγνωρίζει η Τουρκία» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τη στάση των δυτικών απέναντι στην Τουρκία, ο διεθνολόγος είπε πως για την ώρα απλά περιμένουν «την επόμενη μέρα» στην Τουρκία και «τον πιέζουν ώστε να μην κάνει κάτι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Στο στόχαστρο και το Καστελόριζο
Η τουρκική προπαγάνδα, ήταν θέμα χρόνου να φτάσει μέχρι το Καστελόριζο.
Ενδεικτικό είναι ρεπορτάζ από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της γειτονικής χώρας, το TRT, που πληροφορεί τους τηλεθεατές του ότι το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους το οποίο παραβιάζει η Αθήνα.
Με τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο», το ρεπορτάζ, αναπαράγει τη ρητορική Ερντογάν και τούρκων αξιωματουχων, ενώ γίνεται λόγος για την ελληνική… προκλητικότητα: «Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».
Ανάλογα ρεπορτάζ δημοσιεύονται και σε άλλα τουρκικά ΜΜΕ.
Χαρακτηριστικά:
«Ακσάμ»: «Ο πρώην πρέσβης του CHP εκπρόσωπος των Ελλήνων» – «Ιδού η εισβολή στο Αιγαίο»
«Μιλλιγιέτ»: «Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων»
«Τουρκιγιέ»: «Αυτά ξεπερνάνε την Ελλάδα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανήλθε χθες, λέγοντας πώς «απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».
Ο ίδιος υποστήριξε επιπλέον ότι «κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”», μολονότι η Αθήνα δεν αποκλίνει ούτε εκατοστό από τη γραμμή της «σιδηράς ψυχραιμίας» απέναντι στην έξαρση της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας.
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Η Ελλάδα κρατάει χαμηλούς τόνους ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αναφορές πως «ο γείτονας όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» εμμέσως αναφέρθηκε στην Τουρκία στις δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που είχε ως κύρια ατζέντα τη διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να επισπευθεί η διαδικασία της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας όπως είπε στην περιοχή στέλνοντας μήνυμα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητικό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά αμφισβητεί και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος».
«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ετοιμότητα
Την ετοιμότητα της χώρας μας για κάθε ενδεχόμενο, σε ότι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους και η ενίσχυση της άμυνας.
Ανέφερε, επίσης, ότι όλοι βλέπουν πια τη στάση της Τουρκίας και υπάρχει ομότιμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Για την περίπτωση που ο Ερντογάν εννοεί τις απειλές του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Διεθνές ανάχωμα
Μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων και μαζί αποδοκιμασίας της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εκπέμπονται, εξάλλου από πολλά και διαφορετικά σημεία του ορίζοντα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από την χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.
Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε πως «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».
Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.
»Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Χαστούκι» και από την Κομισιόν
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, απέστειλε και η Κομισιόν, καθώς κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο επέκρινε την Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα κι ενώ στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζοντας θερμά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Βαλκάνια.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο, δήλωσε ο κ. Στάνο. Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».
«Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», κατέληξε.