Εμανουέλ Μακρόν: Γιατί ο γάλλος πρόεδρος φοβάται τις κάλπες;

Εμανουέλ Μακρόν: Γιατί ο γάλλος πρόεδρος φοβάται τις κάλπες;

Τις δύο επόμενες Κυριακές οι Γάλλοι εκλέγουν τους βουλευτές τους. Και καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ασφαλής οδηγός, το Ελιζέ ανησυχεί ιδιαίτερα πλέον μήπως καταλήξει στο πέρας του β’ γύρου με μια κουτσουρεμένη πλειοψηφία.

Στα τέλη Απριλίου, λίγο μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν επί της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο προεδρικό γύρο, με 58,55%-41,45%, οι υπαρχηγοί του έβλεπαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται μεθαύριο και την επόμενη Κυριακή σαν μια τυπική διαδικασία. Ναι, αναγνώριζαν, ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορούσε να ελπίζει σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο συντριπτική όσο οι 356 έδρες που είχε κατακτήσει το 2017, αμέσως μετά την πρώτη του εκλογή στο Ελιζέ, με τον «αέρα» που είχε τότε.

Τα μοναδικά δύο σενάρια που εξέταζαν, ωστόσο, ήταν είτε να εξασφαλίσει αυτοδύναμα η Δημοκρατία Εμπρός, το κόμμα του Μακρόν, την απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 289 έδρες) είτε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία από κοινού με τους συμμάχους της, το MoDem του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού και το Horizons του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Εξι εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία έχει υποχωρήσει. Το Ελιζέ φοβάται πλέον μήπως καταλήξει στο πέρας του δεύτερου γύρου με μια κουτσουρεμένη πλειοψηφία.

Χωρίς να αποκλείει και το χειρότερο δυνατό, για τον Εμανουέλ Μακρόν, σενάριο: να αποκτήσει την πλειοψηφία, ως επικεφαλής της Nupes, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, αυτός που ονειρεύεται ήδη από το μεσοδιάστημα πρώτου και δεύτερου προεδρικού γύρου να επιβάλει μια πολιτική συγκατοίκηση στον γάλλο πρόεδρο, με τον ίδιο ως πρωθυπουργό.

Ο κυριότερος αντίπαλος

Η Νέα Κοινωνική και Οικολογική Λαϊκή Ενωση (Nupes) που κατάφερε να συγκροτήσει η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν με τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές επιβλήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ως κύριος αντίπαλος του προεδρικού στρατοπέδου. Τα αποτελέσματα του πρώτου κοινοβουλευτικού γύρου μεταξύ των Γάλλων του εξωτερικού, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, επιβεβαίωσαν αυτή την τάση: μπορεί οι περισσότεροι μακρονιστές υποψήφιοι (με εξαίρεση τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς) να ήρθαν πρώτοι σε ψήφους, η συμμαχία της Αριστεράς ωστόσο κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο σε 10 από τις 11 περιφέρειες που κρίνονταν.

Αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το 2017, ικανός να σηκώσει έναν άνεμο ανησυχίας στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με τη «Monde», συνολικά 259 από τις συνολικά 577 έδρες μπορεί εύκολα να παλαντζάρουν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά.

Τι λένε τα γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις, να το επαναλάβουμε αυτό, δεν είναι ασφαλής οδηγός όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία -ειδικά όταν προβλέπουν την κατανομή των εδρών στον δεύτερο γύρο. Αδύνατο όμως και να τις αγνοήσει κανείς. Η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos-Sopra Steria για τη «Monde» που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Μαΐου ήθελε τη συμπαράταξη των κομμάτων της προεδρικής πλειοψηφίας να αποσπά στον πρώτο γύρο 28% των ψήφων έναντι 27% της Nupes και 21% της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη θέλει το προεδρικό στρατόπεδο να αποσπά μεθαύριο 25% των ψήφων έναντι 26% της Nupes και να εξασφαλίζει στον δεύτερο γύρο 250-290 έδρες έναντι 195-230 εδρών για τη Nupes. Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του Politico, πάλι, θέλει τη Nupes να ισοψηφεί στον πρώτο γύρο με το προεδρικό στρατόπεδο, με 26% των ψήφων έναντι 20% για την Εθνική Συσπείρωση και 11% για τους Ρεπουμπλικανούς, την παραδοσιακή Δεξιά: στον δεύτερο γύρο, το Politico προβλέπει 275-318 έδρες για το προεδρικό στρατόπεδο, 158-196 έδρες για τη Nupes, 42-62 έδρες για τους Ρεπουμπλικανούς και 25-48 έδρες για την Εθνική Συσπείρωση.

Η ατμόσφαιρα στη Γαλλία, όμως, θεωρείται «ρευστή», υπάρχει μεγάλη κόπωση των πολιτών, έπειτα από δύο χρόνια COVID-19, και διάχυτη ανησυχία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή του πληθωρισμού. Αν προστεθούν σε όλα αυτά η λιγοστή παρουσία του γάλλου προέδρου στην εθνική (αντίθετα με την ευρωπαϊκή ή τη διεθνή…) σκηνή τον τελευταίο μήνα, το άτονο ξεκίνημα που έκανε η νέα του κυβέρνηση υπό την Ελιζαμπέτ Μπορν αλλά και διάφορες πολεμικές που μεσολάβησαν (οι καταγγελίες για βιασμό σε βάρος του υπουργού Αλληλεγγύης, Νταμιέν Αμπάντ, το φιάσκο στο Stade de France κατά τον τελικό του Champions League…), τότε καταλαβαίνει γιατί το παιχνίδι είναι πιο ανοιχτό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Το χάος και η υποταγή»

Το προεδρικό στρατόπεδο προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του παρουσιάζοντας τον Μελανσόν σαν έναν «επικίνδυνο» εξτρεμιστή, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο «μπλοκαρίσματος» της χώρας που θα ενείχε μια πολιτική συγκατοίκηση μαζί του. «Γαλάτη Τσάβες» τον αποκάλεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ. «Το σχέδιο του Ζαν-Λικ Μελανσόν ή της Μαρίν Λεπέν είναι το χάος και η υποταγή» δήλωσε ο ίδιος ο Μακρόν, βάζοντας εσκεμμένα δίπλα δίπλα τα δύο άκρα.

«Εξηγούν πως πρέπει να αποχωρήσουμε από συμμαχίες, από την Ευρώπη, και να οικοδομήσουμε στρατηγικές συμμαχίες με τη Ρωσία. Αυτό είναι υποταγή στη Ρωσία» πρόσθεσε, καλώντας τους Γάλλους να επιλέξουν «μια σταθερή και σοβαρή πλειοψηφία, που θα τους προστατεύσει από τις κρίσεις και θα αναλάβει δράση για το μέλλον».

Ενας τρόπος να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του «στρατοπέδου της λογικής» – πείθοντάς τους, κατ’ αρχάς, να προσέλθουν μεθαύριο και την επόμενη Κυριακή στις κάλπες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ