Πάτρα: Έκθεση του ΑΠΘ δείχνει πόσο υπέφερε η μικρή Τζωρτζίνα – Λεπτομέρειες για τη δράση της κεταμίνης

Πάτρα: Έκθεση του ΑΠΘ δείχνει πόσο υπέφερε η μικρή Τζωρτζίνα – Λεπτομέρειες για τη δράση της κεταμίνης

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δόση των 6,5 mg/ml που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, μπορεί να πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στην πολύκροτη υπόθεσης της Πάτρας.

Το πόσο υπέφερε η 9χρονη Τζωρτζίνα, αλλά και την οδό χορήγησης της κεταμίνης, που καταδεικνύει τον χρόνο δράσης της και τις θανατηφόρες επιπτώσεις που προκαλεί, αναφέρει η αναλυτική έκθεση του εργαστήριου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκπομπή Live News του MEGA, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, αποκάλυψε την έκθεση των τοξικολόγων, που οδήγησε στη φυλακή τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως κατηγορούμενη για την δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της. Σε αυτήν αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι δράσης της κεταμίνης, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης της ουσίας.

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης, αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη, είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης ενισχύεται επιστημονικά από την αναπνευστική καταστολή που υπέστη η 9χρονη, με το κοριτσάκι να χάνει την αναπνοή του μέσα σε λίγα λεπτά και να σταματάει η καρδιά του.

Η αναπνευστική καταστολή, μετά από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης, είναι πιο σπάνια και παροδική και συνήθως δεν χρήζει υποστήριξης της αναπνοής του ασθενούς, σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου Νίκου Ράικου, η δόση των 6,5 mg/ml (ανά λίτρο αίματος) που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, μπορεί να πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα, σε συγκέντρωση 6,9 mg/ml (ίδια τάξη μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία».

Και τα δύο εργαστήρια κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Αθήνας, με τους τοξικολόγους να ανιχνεύουν την ίδια ποσότητα κεταμίνης στο αίμα και τα ούρα της Τζωρτζίνας. Ο ιατροδικαστής, Σωτήρης Μπουζιάνης, είναι κατηγορηματικός ότι τα 6,5 mg/ml που εντοπίστηκαν στην 9χρονη προκάλεσαν τον θάνατό της.

«Το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν ‘απροσδιόριστη αιτία θανάτου’. Απεστάλησαν, μεταξύ άλλων, αίμα και ούρα της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Διαπιστώθηκε η παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας ‘ketamine’. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα κατά την τελευταία νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Δείγμα αίματος και ούρων εστάλησαν και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, όπου και εκεί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη της ουσίας ‘ketamine’ σε συγκέντρωση 6,5 mg/ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική – θανατηφόρα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή», αναφέρει ο ιατροδικαστής για την Τζωρτζίνα.

Επιπλέον, ο κ. Μπουζιάνης είναι κατηγορηματικός και, στην επίσημη έκθεσή του, αναφέρει ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Ο ακριβής χρόνος δράσης της κεταμίνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης.

«Όσον αφορά στο χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, στην περίπτωση της Τζωρτζίνας επήλθε ταχέως, εντός ολίγων λεπτών, μετά τη χορήγησή της».

Η μητέρα της 9χρονης, που ήταν μόνη της στο δωμάτιο όταν η Τζωρτζίνα εμφάνισε το θανατηφόρο επεισόδιο, αρνείται κατηγορείται ότι χορήγησε την θανατηφόρα δόση της κεταμίνης και ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την δολοφονία της.

Τι λέει νοσηλευτής

Μια νέα μαρτυρία ενός νοσηλευτή του νοσοκομείου έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 33χρονη τον ρώτησε αν το νοσοκομείο έχει κάμερες, με τον ίδιο να δίνει αρνητική απάντηση.

«Στις 12.00 το μεσημέρι πήγα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας, για να της πάρω την πίεση. Μαζί της ήταν η μαμά της, που με ρώτησε: ‘επειδή άκουσα τη μητέρα ότι ζήτησε να κλειδώσετε τον θάλαμο τώρα που έφυγε για εξετάσεις, δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στο νοσοκομείο;’. Της απάντησα ότι είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν κάμερες. (…)».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ