Η απουσία διαλόγου επιτείνει την ένταση και αποκλείει κάθε δυνατότητα επίλυσης των κρίσεων
Ακόμα και οι πλέον ψυχραιμότεροι άρχισαν να ανησυχούν.
Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο in σημειώνουν ότι οι φόβοι για ένα «θερμό καλοκαίρι» μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην άσκηση EFES 2022 έχουν γίνει βεβαιότητα.
Υπογραμμίζουν δε ότι το αδιέξοδο επιτείνεται από το γεγονός ότι πλέον έχουν σφραγίσει και οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Η απουσία διαλόγου επιτείνει την ένταση και αποκλείει κάθε δυνατότητα επίλυσης των κρίσεων. Πριν αυτές εξελιχθούν σε «ατύχημα».
Ένα «ατύχημα» που πλέον μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή.
Στη θάλασσα, είτε με αφορμή το μεταναστευτικό, είτε με αφορμή επεισόδια στα οποία εμπλέκεται λιμενικό και ψαράδες.
Στον Έβρο.
Σε περιστατικά υπερπτήσεων και παραβιάσεων. Που η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Με κάποιους να θυμίζουν τα Ίμια.
Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πλέον παντού και αυτό το παραδέχονται και τουρκικές πηγές.
Ακόμα και αν επί του παρόντος σχέδιο για άφιξη τουρκικού γεωτρύπανου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει εκτός και αν η Αθήνα προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη κίνηση, όπως λένε όσοι γνωρίζουν.
Η σημερινή ομιλία Ερντογάν προχώρησε πολλά βήματα πέρα από το «Μητσοτάκης γιοκ», που θα μπορούσε να θεωρηθεί και μία έκφραση «εν θερμώ» με πολλές δυνατότητες να αντιστραφεί.
Το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος εμμένει στις απειλές και σε μία πολεμική ρητορική με σαφείς προειδοποιήσεις και σκληρή γλώσσα απέναντι στην Αθήνα έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματία από την αρχή των ξεσπασμάτων Ερντογάν.
Ακόμα και αν οι κινήσεις του τούρκου προέδρου στοχεύουν περισσότερο στο εσωτερικό του μέτωπο, παρά στην πίεση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και μέσω της Αθήνας, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει και μία κίνηση στο πεδίο.
Πολύ περισσότερο δε όταν οι τόσοι υψηλοί τόνοι έχουν περάσει και στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση της χώρας.
Το παράδειγμα της επίθεσης Ακσενέρ στον Ερντογάν για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε απέναντι στις γυναίκες διαδηλώτριες του Γκεζί, είναι χαρακτηριστικό. Η επίθεση στον Ερντογάν πέρασε από την Ελλάδα υπενθυμίζοντας ότι «τσούλες» δεν είπαν τις γυναίκες της Τουρκίας ούτε οι Έλληνες που ακόμα θυμούνται ότι τους πέταξαν στη θάλασσα. Αποδεικνύοντας την πλήρη στροφή στον εθνικισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ εύκολο η πολιτική ηγεσία να θεωρήσει ότι τη συμφέρει όντως και ένα «ατύχημα» στο πεδίο.
Καθώς η ένταση θα πρέπει να εκφραστεί και να κεφαλαιοποιηθεί. Τόσο στο εσωτερικό όσο ίσως και στο εξωτερικό.
Η ρητορική της Άγκυρας έχει αλλάξει ριζικά, με τον τούρκο πρόεδρο σήμερα να δίνει το σύνθημα για ακόμα πιο σκληρές εκφράσεις.
«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» τουίταρε ο Ερντογάν στα ελληνικά την Πέμπτη.
Η Αθήνα επιμένει σε δηλώσεις ψυχραιμίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει χθες ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».
Και να σημειώνει την ελπίδα του αυτή η ένταση να μην εκφραστεί στο πεδίο. «Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν εδώ και καιρό τους χάρτες της τουρκικής παραβατικότητας υπό μάλης επιχειρώντας ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτοί δημοσιοποιήθηκαν και επίσημα σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχουν σταλεί αρμοδίως και στις ελληνικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, ζητώντας από τους διπλωμάτες να πράττουν τα δέοντα.
Καθώς η Τουρκία προχωρά προς εκλογές δεν αναμένεται υποχώρηση, αλλά περαιτέρω κλιμάκωση, εκτός εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει κάποια «ευκαιρία εκτόνωσης», που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Κάθε κίνηση της Αθήνας που θα θεωρείται πρόκληση απέναντι στην Άγκυρα, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές θα «απαντάται» από την γείτονα και σε μάλιστα υψηλότερους τόνους.
Επί του παρόντος η ρητορική της Αθήνας παραμένει σε χαμηλούς σχετικά τόνους, χωρίς να αλλάζει προς το επιθετικότερο.
Ωστόσο διπλωμάτες σημειώνουν τον κίνδυνο της κλιμάκωσης της έντασης και από την ελληνική πλευρά όσο θα πιέζεται και θα ανεβαίνει η διάθεση για «αίμα στην αρρένα»…