Αποκάλυψη: Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στη Συρία μετά την αποχώρηση της Ρωσίας

Αποκάλυψη: Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στη Συρία μετά την αποχώρηση της Ρωσίας

Στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας αναφέρουν ότι η εισβολή στη βόρεια Συρία σχεδιάστηκε μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και αποκάλυψαν τον στρατηγικό στόχο της Αγκυρας.

Η Τουρκία αποφάσισε να ανακοινώσει ότι θα αναλάβει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αφού η Ρωσία μετέφερε σημαντικό αριθμό στρατευμάτων από τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν στο Middle East Eye τουρκικές στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Δύο επιχειρήσεις

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο χρόνος λήψης της απόφασης, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν επίσης αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επίθεσης της Αγκυρας εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ , όπου επιχειρεί να τερματίσει τη διείσδυση του PKK σφραγίζοντας τον τελευταίο χερσαίο διάδρομο που απομένει μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.

«Οι πρόσφατες δραστηριότητες του PKK για μεταφορά νέων δυνάμεων και πυρομαχικών στο Ιράκ από τη Συρία προκάλεσαν μια απάντηση», είπε στο MEE μια από τις στρατιωτικές πηγές.

«Αυτές οι δύο επιχειρήσεις πρέπει να συνεχιστούν ταυτόχρονα. Δεν πρόκειται μόνο για το ότι η Ρωσία έχει βαλτώσει στην Ουκρανία. Υπάρχουν οι ανησυχίες και οι πληροφορίες της ίδιας της Αγκυρας σχετικά με τις δραστηριότητες του PKK στη Συρία» πρόσθεσε.


Αγόρι με την τουρκική σημαία δίπλα σε τούρκο στρατιώτη στο Τιελ Αμπιάντ (φωτογραφία Reuters/Khalil Ashawi)

Η επιχείρηση θα είναι η τέταρτη του είδους της που διεξάγεται από την Αγκυρα στη βόρεια Συρία από το 2016 και θα διεξαχθεί με δηλωμένο σκοπό την καταπολέμηση των απειλών κατά της Τουρκίας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS) και τις συμμαχικές με το PKK ομάδες Κούρδων της Συρίας, αλλά και θα επιτρέψει την επανεγκατάσταση εσωτερικά εκτοπισμένων Σύρων.

Προηγούμενες επιχειρήσεις – δηλαδή η Ασπίδα του Ευφράτη το 2016, ο Κλάδος Ελαίας το 2018 και η Πηγή Ειρήνης το 2019 – είχαν ως αποτέλεσμα η Τουρκία με τους σύρους συμμάχους της να καταλαμβάνουν συνοριακά εδάφη που ελέγχονταν προηγουμένως από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ομάδα που η Αγκυρα λέει ότι έχει άμεσους δεσμούς με το PKK.

Η Τουρκία και οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Δύο στοχεύσεις

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων το YPG είναι η αιχμή του δόρατος, εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής Συρίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο στρατός θα στοχεύσει δύο βασικές περιοχές δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

«Κάνουμε άλλο ένα βήμα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη.

«Θα καθαρίσουμε το Ταλ Ριφάατ και τη Μανμπίτζ», είπε, αναφερόμενος σε δύο πόλεις της βόρειας Συρίας που κατέχουν οι SDF.

Το Ταλ Ριφάατ είναι σημαντικό λόγω της στρατηγικής του θέσης, στριμωγμένο μεταξύ τουρκικών και συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, και μερικές φορές έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της Αγκυρας λόγω των επανειλημμένων φονικών επιθέσεων του YPG από την περιοχή εναντίον των τουρκικών θέσεων.

«Το YPG έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες της Συρίας και σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις με τη μορφή ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων, βολών πυροβόλων και πολλαπλών εκτοξεύσεων ρουκετών», είπε η στρατιωτική πηγή.

Στρατηγικός στόχος

Η πηγή πρόσθεσε ότι η κατάληψη της αεροπορικής βάσης Μενάχ, την οποία ανέλαβαν οι SDF το 2016 με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ήταν επίσης πλεονέκτημα για την ομάδα.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι από τότε που το YPG κατέλαβε την περιοχή από τους σύρους αντάρτες το 2016, 250.000 σύροι Αραβες έχουν εγκαταλείψει το Ταλ Ριφάατ για την ελεγχόμενη από την Τουρκία συριακή πόλη Αζάζ.


Τουρκικές δυνάμεις στο κέντρο του Αφρίν (φωτογραφία Reuters/Khalil Ashawi)

«Το Ταλ Ριφάατ φιλοξενεί το 60 τοις εκατό του καθαρού νερού στην περιοχή και αυτό από μόνο του το καθιστά στρατηγικό στόχο», πρόσθεσε η πηγή.

«Η επιστροφή των εκτοπισμένων ντόπιων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι θεμελιώδης. Θα αναζωογονήσει τη γεωργία και θα ενθαρρύνει τις επιστροφές».

Ρωσική απόσυρση

Τουρκικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη παρουσία στο Ταλ Ριφάατ, έχουν πλέον εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή.

Η πηγή είπε ότι η Αγκυρα δεν αναμένει από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.

«Ο [τουρκικός] στρατός και ο Εθνικός Στρατός της Συρίας έχουν ήδη ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους και μπορεί να ξεκινήσουν την επιχείρηση ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πηγή.

«Η Ρωσία δυσκολεύεται να ανεφοδιάσει τα στρατεύματά της στο Ταλ Ριφάατ και έχει ήδη εγκαταλείψει ορισμένες από τις βάσεις της κοντά στο Χαλέπι στους Ιρανούς» πρόσθεσε.

Αλλοι τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο MEE ότι το Ιράν θα ανησυχούσε περισσότερο για οποιαδήποτε τουρκική κίνηση στο Ταλ Ριφάατ παρά οι Ρώσοι, καθώς οι συμμαχικές πολιτοφυλακές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το βόρειο Χαλέπι.

«Οι Ιρανοί δεν θέλουν οι δυνάμεις των σύρων ανταρτών να έχουν παρουσία κοντά στο Χαλέπι», δήλωσε ένας από τους τούρκους αξιωματούχους.

Προσφυγικός παράγοντας

Οι στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διμερείς συμφωνίες της Τουρκίας με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ για το Μανμπίτζ, ήταν πολύ σαφείς.

Από το 2016, η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα πει ότι θα εκκαθαρίσει στοιχεία του YPG από τη Μανμπίτζ, αλλά δεν το έχει κάνει.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να προσπαθεί να μεταπείσει την Αγκυρα να πραγματοποιήσει επίθεση στο Κομπάνι – η οποία θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη δυτική κατακραυγή και πιθανές κυρώσεις λόγω της σημασίας του για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός της Τουρκίας συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση και έχει εκπονήσει σχέδια για την κατάληψη του Κομπάνι, εάν η πολιτική ηγεσία το κρίνει απαραίτητο.


Καταυλισμός σύρων προσφύγων κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία (φωτογραφία Reuters)

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι τουρκικές στρατιωτικές προετοιμασίες για μια επίθεση στο Ταλ Ριφάατ και στη Μανμπίτζ είχαν ολοκληρωθεί και ότι αυτή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Μαζί με το Ταλ Ριφάατ, η Μανμπίτζ θα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Εντεινόμενη εχθρότητα

Η κυβέρνηση του Ερντογάν δέχθηκε πυρά λόγω της παρουσίας 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει η ίδια αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες.

Αξιοποιώντας την εντεινόμενη εχθρότητα προς τους σύρους πρόσφυγες, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπόσχονται να τους στείλουν πίσω εάν εκλεγούν στην κυβέρνηση.

Πηγή: Middle East Eye

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ